Λύκειο: Δραστηριότητες

Σημαντική επιτυχία του Β3 του Λυκείου Ασβεστοχωρίου – Project του με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό κέρδισε το 1ο βραβείο (ΒΙΝΤΕΟ)

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα σχολεία του Ασβεστοχωρίου, τα αποτελέσματα της οποίας συνήθως είναι ορατά σε διάφορους τομείς.

Φαίνεται πως τα γεγονότα «σχολικού εκφοβισμού» που κατά διαστήματα συγκλονίζουν τη χώρα ευαισθητοποίησαν μαθητές του Β3 τμήματος του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη). Αποφάσισαν, λοιπόν, να ενεργοποιηθούν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούν πέντε από αυτούς, και να συμμετάσχουν με αυτό στο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο: “Εμπειρίες από την τάξη και το διάλειμμα” και μάλιστα στην πιο απαιτητική κατηγορία, τη μουσική σύνθεση, όπου κατέκτησαν το 1ο βραβείο!

Το διαγωνισμό διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κοινωνικό Σχολείο.
Οι μαθητές οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κυριακής Δεληνάσιου δημιούργησαν το βίντεο που βραβεύτηκε, ήταν οι: Μαρία Μπασδέκη, Γιάννης Κεπαπτσίδης, Βασίλης Παπαδάκης, Θωμάς Ντινόπουλος, Δημήτρης Μάστορης. Σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Ακολουθεί το βραβευμένο βίντεο:

 

Νίκος Γιώτης

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Περιβαλλοντικά προγράμματα της Β΄ τάξης του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

Έξω από την Παναγία των Βλαχερνών όπου μαθητές και καθηγητές έλαβαν την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Έξω από την Παναγία των Βλαχερνών όπου μαθητές και καθηγητές έλαβαν την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2014-2015 στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη) πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους μαθητές της Β΄Λυκείου.

Μια ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με το θέμα “Μνημεία νερού της περιοχής”. Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα πηγάδια του Ασβεστοχωρίου, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τον παλιό νερόμυλο, στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Μια άλλη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα “Το Παρθεναγωγείο του Ασβεστοχωρίου”. Μέσα από συνεντεύξεις οι μαθητές έμαθαν για τη λειτουργία αυτού του σχολείου, και το ρόλο του στην εκπαίδευση των παιδιών του Ασβεστοχωρίου.

Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων οι μαθητές της Β΄ Λυκείου πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκέφτηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Πατριαρχείο και την Παναγία των Βλαχερνών, τη Βασιλική Κινστέρνα, την Αγία Σοφία και άλλα αξιοθέατα της πόλης.

Εντυπώσεις από την Κωνσταντινούπολη

Στην είσοδο του Ζαππείου

Στην είσοδο του Ζαππείου

Την πρώτη μέρα της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων την Μεγάλη του Γένους Σχολή, και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή η διευθύντρια μας δέχτηκε στην είσοδο της, για να μην διαταραχτεί το πρόγραμμα του σχολείου, καθώς η ώρα ήταν 10 π.μ., ενώ στο Ζάππειο όπου είχαμε φτάσει στις 3 μ.μ. και τα μαθήματα είχαν τελειώσει, ο διευθυντής του Λυκείου μας δέχτηκε αρχικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μετά μας άφησε να δούμε ένα από τα ονομαστά σαλόνια του με τα κρύσταλλα και τις παλιές πορσελάνες που θυμίζουν την παλιά του αίγλη, κάποιας προηγούμενης εποχής.

Συνομιλήσαμε με τους διευθυντές των δύο σχολείων για τον τρόπο που λειτουργούν. Και τα δύο σχολεία όπως και το τρίτο ελληνικό σχολείο της Πόλης το Ζωγράφειο Λύκειο, που δεν μπορέσαμε να το επισκεφτούμε λόγω ενός συνεδρίου που γινόταν εκείνες τις μέρες, λειτουργούν με βάση την τουρκική νομοθεσία που διέπει τα μειονοτικά σχολεία.

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο υδραγωγείο της Πλατείας Ταξίμ

Στο υδραγωγείο της Πλατείας Ταξίμ

Όπως μας είπαν, και οι τρεις διευθυντές βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους και μοιράζουν τους διαθέσιμους μαθητές κάθε χρονιά, γιατί αν κάποιο σχολείο μείνει χωρίς παιδιά θα κλείσει.

Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η κατασκευή των δύο κτιρίων. Το πρώτο ένας κατακόκκινος επιβλητικός πύργος σε σχήμα αετού με ανοιγμένες φτερούγες, καθώς έτσι το είχε φανταστεί ο αρχιτέκτονας Κ. Δημάδης. Φτιαγμένο με τούβλα που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία.

Το δεύτερο ένα τετραώροφο «παλάτι» που όταν κατασκευάστηκε στοίχισε ένα υπέρογκο για την εποχή του ποσό και μέχρι σήμερα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ακριβά και ονομαστά σχολεία. Εκεί έπαιρναν Ελληνική μόρφωση οι μικρές «Ζαππίδες», σε μια εποχή που σε άλλα κορίτσια δεν επιτρέπονταν να βγούνε από το σπίτι τους.

Σε ένα από τα ονομαστά σαλόνια του Ζαππείου

Σε ένα από τα ονομαστά σαλόνια του Ζαππείου

 

Όμως σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές είναι πλέον λιγοστοί, καθώς οι Έλληνες της Πόλης είναι πλέον 1800 περίπου. Ο διευθυντής του Ζαππείου μας είπε ότι οι μαθητές τους που έχουν επιτυχία στα τουρκικά πανεπιστήμια σε ποσοστό 100% μπορούν να σπουδάσουν και στα Ελληνικά πανεπιστήμια αν το επιθυμούν, όμως είναι προτιμότερο να μείνουν εκεί, γιατί όποιος φεύγει δεν ξανάρχεται, μας είπε χαρακτηριστικά.

Είδαμε τον Ελληνισμό της Πόλης που χάνεται.

Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμικτα συγκίνηση, θαυμασμός, πικρία και ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα χρόνια;

 Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη) 2014-2015

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Εντυπωσιακή η πορεία της ομάδας βόλεϊ κοριτσιών του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

DSCN0066 (1)

Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, η ομάδα Βόλεϊ κοριτσιών του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη), έφτασε ως τα ημιτελικά του σχολικού πρωταθλήματος της Διεύθυνσης που ανήκει, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 52 ομάδες.

Τα κορίτσια της κωμόπολής μας, αφού νίκησαν διαδοχικά τις αντίστοιχες ομάδες, του Αρσάκειου, του 7ου Λυκείου, του 30ου Λυκείου και του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, κατέκτησαν την 1η θέση στον όμιλό τους και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς της Διεύθυνσης. Δηλαδή στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της.

Στον ημιτελικό, αντιμετώπισαν το 3ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μία ομάδα που ήταν «στα μέτρα τους», από την οποία μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, έχασαν, στις λεπτομέρειες, με 2-1 σετ και αποκλείστηκαν.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες – αθλήτριες του Λυκείου μας για την εντυπωσιακή αυτή πορεία τους, που δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται και στον τομέα αυτόν στο σχολείο.

Επίσης, με την πορεία τους διατήρησαν της παράδοση του Ασβεστοχωρίου, σύμφωνα με την οποία η κωμόπολή μας διακρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στο βόλεϊ γυναικών, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ομάδας της Νέας Γενεάς στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Ικανοποιητική η πορεία του Λυκείου Ασβεστοχωρίου στο Σχολικό Πρωτάθλημα

IMG_0621 (1)Με θετικό απολογισμό (δύο νίκες και μία ήττα), ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο φετινό Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου η ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη).

Στον πρώτο της αγώνα επικράτησε εύκολα με 3-1 της ομάδας του Αρσακείου, ενώ στο δεύτερο νίκησε στα πέναλτι το 1ο ΕΠΑΛ (κανονικός αγώνας 2-2).

Στη συνέχεια αντιμετώπισε την ισχυρή ομάδα του 20ου Λυκείου από την οποία αποκλείστηκε, χάνοντας με 3-0.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του σχολείου της κωμόπολής μας κέρδισε τις εντυπώσεις για το ήθος της και επειδή οι περισσότεροι παίκτες της ήταν μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, γεγονός που αφήνει ελπίδες για ακόμη καλύτερη παρουσία της στο σχολικό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.

Σε λίγες μέρες ξεκινά την προσπάθειά της η ομάδα μπάσκετ του σχολείου.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Καταχωρήθηκε επίσης σε Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Γιορτή αποφοίτησης μαθητών στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρουσία των δημοτικών αρχών, εκπαιδευτικοί, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι, αποχαιρέτησαν τους φετινούς αποφοίτους του Λυκείου Ασβεστοχωρίου.

Εκτός από τα παιδιά της Γ’ Λυκείου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποχαιρέτησε και την φιλόλογο Ελένη Κεσανλή που υπηρέτησε στο σχολείο της κωμόπολής μας επί 18 συναπτά έτη. Στην εκπαιδευτικό που συνταξιοδοτείται απονεμήθηκε αναμνηστική ευχαριστήρια πλακέτα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τα τρία τελευταία χρόνια Μαρία Γρηγοριάδου – Πατρώνη άφησε συμβολικά  να πετάξουν περιστέρια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτην ομιλία του ο διευθυντής του Λυκείου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση των αποφοίτων που όπως είπε «βρίσκονται στο πρώτο σημαντικό σταυροδρόμι της ζωής τους, στο πέρασμα από το Λύκειο στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ενήλικη ζωή», αναφέρθηκε στην αποχώρηση της καθηγήτριας κ. Κεσανλή από την υπηρεσία ύστερα από 30 χρόνια προσφοράς εκ των οποίων τα 18 στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου. Απευθυνόμενος δε προς την ίδια είπε χαρακτηριστικά: «Κυρία Κεσανλή εκ μέρους όλων των συναδέλφων, σας ευχαριστώ και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια! Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε την πρωτοβουλία να σας προσφέρει ένα αναμνηστικό εκ μέρους όλων των γονέων με τους οποίους συνεργαστήκατε αυτά τα 18 χρόνια!»

Στη συνέχεια ο λυκειάρχης είπε πως «κάθε χρονιά αυτήν την ημέρα είχαμε και τις βαθμολογίες των παιδιών. Φέτος οι εκλογές καθυστέρησαν την όλη διαδικασία. Τα παιδιά μας πάντως κάναν τη μεγάλη τους προσπάθεια και γι αυτό πρέπει και εμείς να τα συγχαρούμε και αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε πάλι επιτυχίες στις λεγόμενες σχολές «πρώτης γραμμής». Με αφορμή αυτόν τον αποχαιρετισμό επιτρέψτε μας να κάνουμε και έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε».

Ξεχωριστή χρονιά

«Φέτος είχαμε μια ξεχωριστή χρονιά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Με μεγάλη χαρά γιορτάζουμε σήμερα στο νέο μας κτήριο! Το γεγονός ότι ύστερα από χρόνια αναμονής είμαστε σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό. Το σχολείο μας επιτέλους βρίσκεται σε έναν όμορφο χώρο που βοηθάει παιδιά και διδακτικό προσωπικό να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό! Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το εργαστήριο Φυσικής-Χημείας και η βιβλιοθήκη δε λειτούργησαν καθότι δεν υπήρχε εξοπλισμός ενώ για ανάλογους λόγους το γυμναστήριο δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Δήμου την επόμενη χρονιά να λειτουργήσουμε καλύτερα… Παρόλα αυτά το σχολείο μας κατάφερε να επιδείξει σημαντικό έργο. Παρά την έλλειψη εργαστηριακών και αθλητικών χώρων καλύφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο θέματα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου προκρίθηκε και φέτος στον τελικό του ομίλου της, όπως και τα κορίτσια του Βόλεϊ που αν δεν είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν μια ομάδα με παγκόσμια διάκριση θα είχαν ακόμη καλύτερη πορεία από τη συμμετοχή στον τελικό του ομίλου τους. Επίσης και η ομάδα μπάσκετ είχε αξιόλογη πορεία (http://www.asvestohori.gr/?p=4115).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη διάρκεια αυτής της χρονιάς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Κομένιους στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κυρία Δεληνάσιου και η δράση αυτή άφησε σημαντικές εμπειρίες σε παιδιά και συναδέλφους. Στο πλαίσιο του προγράμματος ομάδα παιδιών και συναδέλφων επισκέφτηκαν την Πολωνία και τη Ρουμανία (http://www.asvestohori.gr/?p=4424).

Επίσης φέτος διεξήχθη στο σχολείο μας το Μαθηματικό Σαφάρι (http://www.asvestohori.gr/?p=3768). Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο επανάληψης της ύλης των Μαθηματικών μέσα από ένα παιχνίδι που δημιούργησε ο καθηγητής του σχολείου Χ. Καρτσακλής, θέλοντας να εμπνεύσει στα παιδιά της Α” Τάξης αγάπη για το μάθημα. Φιλοδοξούμε το παιχνίδι αυτό του χρόνου να διεξαχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με συμμετοχή και παιδιών από άλλα σχολεία του Δήμου μας.

Σε θεσμό εξάλλου εξελίσσεται και η εφημερίδα μας, «Η αδιάβαστη», που φέτος έβγαλε το τέταρτο τεύχος της με την φροντίδα της κ. Πάσχου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΦίλοι και φίλες πριν αρχίσει η τελετή μας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γονέων για τη συνεργασία καθ” όλη τη διάρκεια της χρονιάς και για την οργάνωση της σημερινής εορτής, το Δήμο για τη συνεργασία και την υποστήριξη καθώς και όλους τους συναδέλφους που και φέτος εργάστηκαν με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς για να έχει το σχολείο μας ένα επίπεδο που, επιτρέψτε μας, το θεωρούμε πάνω από το μέσο όρο!»

Τελειώνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε και τους μαθητές για τη συνεργασία τους, θυμίζοντάς τους ότι πριν τρία χρόνια υπέγραψε τα απολυτήριά τους του Γυμνασίου. «Φέτος αν θέλει ο Θεός υπογράφω τα απολυτήριά σας του Λυκείου! Τα πτυχία σας πάντως του Πανεπιστημίου θα τα υπογράψει άλλος! Να είστε γεροί!», είπε φανερά συγκινημένος και χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Ολοκληρώθηκε το Comenius Eurowomen 2012-14 στο οποίο συμμετείχε το Λύκειο Ασβεστοχωρίου

1Γράφει η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Κυριακή Δεληνάσιου

 

Συνάντηση στην Πολωνία 12-19 Οκτωβρίου 2013

 Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας με τίτλο «Η ζωή και η εργασία της γυναίκας στην Ευρώπη που αλλάζει» πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί ταξίδευσαν στην πόλη Gorlice, όπου μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και βέβαια Πολωνία) εργάστηκαν σε θέματα που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα της γυναίκας.

Καταρχάς στο τοπικό σχολείο η πολωνική ομάδα επιφύλαξε στην ελληνική ιδιαίτερη τιμή, αφού είχε στην είσοδο φωτογραφίες μόνο από την τελευταία συνάντηση στο Ασβεστοχώρι. Εργαστήκαμε πάνω στο πρόγραμμα, ανταλλάξαμε δώρα κ.α. Στο σχολείο δεν υπήρχαν μαθητές γιατί, όπως μας είπαν, η 14η Οκτωβρίου είναι ημέρα ευχαριστιών στους καθηγητές. Η γιορτή που παρουσίασαν οι μαθητές ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα (μούσες, ιέρειες κ.α.). Επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο της Πολωνίας Ζακοπάνε, τα εντυπωσιακά αλατωρυχεία της Βελίτσκα και το Άουσβιτς. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που νιώσαμε σε αυτήν την ξενάγηση!

2Συναντήσαμε το δήμαρχο της πόλης στο τοπικό δημαρχείο και επισκεφτήκαμε το τοπικό μουσείο πολέμου και όχι μόνο. Ο δήμαρχος μας εμπιστεύτηκε ότι επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα κάθε χρόνο. Το Στόμιο της Λάρισας δε, το αισθάνεται ως δεύτερη πατρίδα του! Γενικά αισθανθήκαμε ότι μας εκτιμούν και θέλουν να έχονται για διακοπές στην Ελλάδα… Το απόγευμα της ίδιας μέρας μας έδωσαν τις βεβαιώσεις σε μια πολύ όμορφη γιορτή που ετοίμασαν ειδικά για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Τέλος επισκεφτήκαμε την πανέμορφη Κρακοβία και αναχωρήσαμε για τη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και αλησμόνητες εμπειρίες.

 

Συνάντηση στη Ρουμανία 22-29 Μαρτίου 2014

 3Στο πλαίσιο του ίδιου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας επτά μαθητές και δύο καθηγήτριες ταξίδευσαν στην πόλη Pucioasa, όπου μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες (Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία) εργάστηκαν σε θέματα που αφορούν τη ζωή, την εργασία και τα όνειρα των γυναικών.

Φτάσαμε στη λουτρόπολη της Pucioasa, όπου μεταβήκαμε με λεωφορείο της ρουμάνικης γραμμής Lilian express και τακτοποιηθήκαμε στο μικρό hostel, όπως το ρουμάνικο σχολείο είχε φροντίσει για όλους του συμμετέχοντες. Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε τα αλατωρυχεία Slanic-Sower Mine Prahova με λεωφορείο που πρόσφερε ειδικά για την ελληνική ομάδα το σχολείο υποδοχής, αφού οι άλλες αποστολές θα ερχόταν αργά το απόγευμα.

4Αρχικά πήγαμε στο ρουμάνικο σχολείο, όπου η ρουμανική ομάδα μας υποδέχτηκε πολύ θερμά. Εργαστήκαμε πάνω στο πρόγραμμα, ανταλλάξαμε δώρα κ.α. Στο σχολείο αυτό, που είναι τεχνολογικό, υπάρχει μουσείο αεροπλάνου (του Dumitru Dorin Prunariu), το οποίο και επισκεφτήκαμε. Οι καθηγητές και οι μαθητές μας εντυπωσίασαν με επιδείξεις πτήσεων μοντέλων αεροπλάνων.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Βουκουρέστι. Ξεναγηθήκαμε στο βασικό ανάκτορο Cotroceni και τη Βουλή.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της σημερινής Montana (παλιάς Βλαχίας) Targoviste το απόγευμα είχαμε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης της Pucioasa. Γενικά αισθανθήκαμε ότι μας εκτιμούν και έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος ήξερε και λίγα ελληνικά! Το βράδυ απολαύσαμε μια υπέροχη ρουμάνικη βραδιά με ρουμάνικα εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς.

7Ακόμη επισκεφτήκαμε στα Sinaia, το βασιλικό θερινό ανάκτορο Peles και στο Bran το κάστρο του Δράκουλα! Τέλος είδαμε και στο μεσαιωνικό Brasov την περίφημη Μαύρη Εκκλησία (γοτθική, λουθηριανή εκκλησία), αλλά δυστυχώς μόνο από έξω γιατί ήταν κλειστή.

Τέλος, εργαστήκαμε στο σχολείο για το κλείσιμο του προγράμματος, επισκεφτήκαμε ένα άλλο θεωρητικό σχολείο της πόλης, μας έδωσαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στην 5η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος και αναχωρήσαμε από την Puciousa. Την ίδια μέρα αργά το απόγευμα φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις, αλησμόνητες εμπειρίες και καλούς φίλους από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

5Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, που υλοποιεί το σχολείο από το 2012, συνέβαλε στη γνωριμία των μαθητών μας με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες και στην κοινωνικοποίησή τους. Η επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων λαών οδήγησε στην αλληλοκατανόηση και στη βαθύτερη γνώση της δικής μας ταυτότητας. Επίσης η επαφή με μαθητές και καθηγητές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Τουρκίας συνέβαλε, κυρίως στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές, αλλά και στους υπόλοιπους μέσω της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, στη γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών και τη συγκριτική αποτίμηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Oι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Comenius κατάλαβαν πως πρέπει να σεβόμαστε όλους τους πολιτισμούς των άλλων χωρών. Ότι όλοι οι λαοί δικαιούνται να αισθάνονται περήφανοι για την ταυτότητά τους, αλλά και πόσο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε εμείς ως Έλληνες! Και αυτό είναι κάτι που μας βοήθησαν να το συνειδητοποιήσαμε οι άλλοι εταίροι μας κάθε φορά που ερχόμασταν σε επαφή μαζί τους: Είμαστε αγαπητοί και ευπρόσδεκτοι και έχουμε μια χώρα που επιθυμούν να επισκέπτονται!

Συνολικά στις δράσεις του προγράμματος από την έναρξή του το 2012 (http://www.asvestohori.gr/?p=3017) μετακινήθηκαν 12 καθηγητές και 23 μαθητές. Σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε 12 καθηγητές και 12 μαθητές.

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Εκδήλωση Επαγγελματικού Σχολικού Προσανατολισμού και “Μαθηματικό Σαφάρι” στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου

Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Λυκείου Ασβεστοχωρίου.

Ειδικότερα, την Τρίτη 13 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα, το 1ο ΓΕΛ και το 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου) στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα: “Ενημέρωση για το Νέο Λύκειο”, στην οποία θα μιλήσουν οι υπεύθυνοι του Γραφείου Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ΚΕΣΥΠ Θέρμης, Πέτρος Τσίντσος και Φωτεινή Κρυσταλλίδου.

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαΐου στις 9 το πρωί. Πρόκειται για μία καινοτόμο δραστηριότητα της Μαθηματικής Ερευνητικής Ομάδας ΓΕΛ Ασβεστοχωρίου με τίτλο: “Το Μαθηματικό Σαφάρι”. Ένα μαθηματικό παιχνίδι που η Ομάδα φιλοδοξεί να καθιερωθεί για όλους τους μαθητές του Δήμου μας.

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά

Εξαιρετική η πορεία των ομάδων του Λυκείου Ασβεστοχωρίου στα σχολικά πρωταθλήματα

 

VLUU L210  / Samsung L210Σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν και φέτος οι ομάδες του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη) στα σχολικά πρωταθλήματα που συμμετείχαν, φτάνοντας μάλιστα οι δύο από αυτές στον τελικό του ομίλου τους.

Την αρχή έκανε η ομάδα των κοριτσιών στο Βόλεϊ νικώντας με 2-1 το 24ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και με 2-0 το 18ο Λύκειο. Στον τελικό του ομίλου έχασε με 2-0, ύστερα από καλή εμφάνιση, από την πανίσχυρη ομάδα του Ελληνικού Κολεγίου, η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το πανελλήνιο πρωτάθλημα και εκπροσώπησε τη χώρα μας στο παγκόσμιο κύπελλο που έγινε στην Πορτογαλία. Εκεί κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.

Η ομάδα ποδοσφαίρου των αγοριών ακολούθησε το… παράδειγμα της περσινής ομάδας του Λυκείου Ασβεστοχωρίου φτάνοντας στον τελικό του ομίλου της ύστερα από τρεις νίκες (εκτενής αναφορά σε προηγούμενα ρεπορτάζ http://www.asvestohori.gr/?p=3809).

Αξιόλογη παρουσία είχε και η ομάδα μπάσκετ των αγοριών αφού πέρασε εύκολα στο δεύτερο γύρο, όπου ηττήθηκε «στον πόντο» από το 1ο Λύκειο Τούμπας ύστερα από ένα εξαιρετικό παιχνίδι που τίμησε τη φιλοσοφία του «ευ αγωνίζεσθαι».

Ευχόμαστε του χρόνου να υπάρχει ανάλογη συνέχεια!

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

«Ανώμαλη προσγείωση» για την ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

 Δεν τα κατάφερε τελικά ο ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου στον τελικό του ομίλου της, όπου συνετρίβη από την αντίστοιχη του Αριστοτελείου Κολεγίου με 6-0.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν μεγάλη και το Αριστοτέλειο, όπως φαίνεται και από το τελικό αποτέλεσμα, νίκησε δίκαια.

Καταχωρήθηκε επίσης σε Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Στον τελικό η ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου

 Έστω και με αγχωτικές νίκες, όλες με ένα γκολ διαφορά (σε αντίθεση με την περσινή αντίστοιχη ομάδα που προκρινόταν με τεσσάρες και πεντάρες) η ποδοσφαιρική ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου νικώντας διαδοχικά χθες και σήμερα, το Ανατόλια με 1-0 και τον Ευκλείδη με 2-1, έφτασε κι αυτή στον τελικό του ομίλου της. Σ” αυτόν αύριο (Τετάρτη) στις 11 το πρωί στο γήπεδο του Αγίου Παύλου, θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Αριστοτελείου Κολεγίου, η οποία πέρσι σταμάτησε την εκπληκτική πορεία της ομάδας του Λυκείου μας.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στις τάξεις της ομάδας του Λυκείου της κωμόπολής μας, ότι μπορεί παίζοντας συντηρητικά όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια της και δίνοντας έμφαση κυρίως στην άμυνα, να νικήσει και τον αυριανό της αντίπαλο, αφού αυτός είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρσι, μιας και αποφοίτησαν από το σχολείο τους και φυσικά δεν αγωνίζονται πλέον με το Αριστοτέλειο, οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ Πόποβιτς και Παπαδόπουλος, οι οποίοι έκαναν πέρσι τη μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα μας.

Η ομάδα του Λυκείου της κωμόπολής μας θα στηριχτεί και στο παιχνίδι αυτό στους: Γιώργο Μούτσα, Περικλή Δόση, Αιμίλιο Σύρα, Γιάννη Κοπαϊδη, Γιάννη Παπουτσή, Νίκο Αδαμάκο, Θοδωρή Μπάουζερ, Αποστόλη Ζυλάλι, Σταύρο Κυζιρίδη, Νικηφόρο Γριζόπουλο, Αλέξανδρο Γεωργιάδη, Δημήτρη Κρίκο, Νίκο Καμπέρη, Κώστα Ιντζέ, Στέλιο Ζαλίδα, Ρεάλντο Μπερντούφη.

Καταχωρήθηκε επίσης σε Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά


Powered by WordPress.