Λύκειο: Δραστηριότητες
Έχουμε γράψει πολλές φορές για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα σχολεία του Ασβεστοχωρίου, τα αποτελέσματα της οποίας συνήθως είναι ορατά σε διάφορους τομείς.
Φαίνεται πως τα γεγονότα “σχολικού εκφοβισμού” που κατά διαστήματα συγκλονίζουν τη χώρα ευαισθητοποίησαν μαθητές του Β3 τμήματος του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη). Αποφάσισαν, λοιπόν, να ενεργοποιηθούν δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούν πέντε από αυτούς, και να συμμετάσχουν με αυτό στο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο: “Εμπειρίες από την τάξη και το διάλειμμα” και μάλιστα στην πιο απαιτητική κατηγορία, τη μουσική σύνθεση, όπου κατέκτησαν το 1ο βραβείο!
Το διαγωνισμό διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κοινωνικό Σχολείο.
Οι μαθητές οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κυριακής Δεληνάσιου δημιούργησαν το βίντεο που βραβεύτηκε, ήταν οι: Μαρία Μπασδέκη, Γιάννης Κεπαπτσίδης, Βασίλης Παπαδάκης, Θωμάς Ντινόπουλος, Δημήτρης Μάστορης. Σε όλους τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.
Ακολουθεί το βραβευμένο βίντεο:
Νίκος Γιώτης
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2014-2015 στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη) πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους μαθητές της Β΄Λυκείου.
Μια ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με το θέμα “Μνημεία νερού της περιοχής”. Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα πηγάδια του Ασβεστοχωρίου, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τον παλιό νερόμυλο, στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Μια άλλη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα “Το Παρθεναγωγείο του Ασβεστοχωρίου”. Μέσα από συνεντεύξεις οι μαθητές έμαθαν για τη λειτουργία αυτού του σχολείου, και το ρόλο του στην εκπαίδευση των παιδιών του Ασβεστοχωρίου.
Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων οι μαθητές της Β΄ Λυκείου πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκέφτηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Πατριαρχείο και την Παναγία των Βλαχερνών, τη Βασιλική Κινστέρνα, την Αγία Σοφία και άλλα αξιοθέατα της πόλης.
Εντυπώσεις από την Κωνσταντινούπολη
Την πρώτη μέρα της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων την Μεγάλη του Γένους Σχολή, και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή η διευθύντρια μας δέχτηκε στην είσοδο της, για να μην διαταραχτεί το πρόγραμμα του σχολείου, καθώς η ώρα ήταν 10 π.μ., ενώ στο Ζάππειο όπου είχαμε φτάσει στις 3 μ.μ. και τα μαθήματα είχαν τελειώσει, ο διευθυντής του Λυκείου μας δέχτηκε αρχικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μετά μας άφησε να δούμε ένα από τα ονομαστά σαλόνια του με τα κρύσταλλα και τις παλιές πορσελάνες που θυμίζουν την παλιά του αίγλη, κάποιας προηγούμενης εποχής.
Συνομιλήσαμε με τους διευθυντές των δύο σχολείων για τον τρόπο που λειτουργούν. Και τα δύο σχολεία όπως και το τρίτο ελληνικό σχολείο της Πόλης το Ζωγράφειο Λύκειο, που δεν μπορέσαμε να το επισκεφτούμε λόγω ενός συνεδρίου που γινόταν εκείνες τις μέρες, λειτουργούν με βάση την τουρκική νομοθεσία που διέπει τα μειονοτικά σχολεία.
Όπως μας είπαν, και οι τρεις διευθυντές βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους και μοιράζουν τους διαθέσιμους μαθητές κάθε χρονιά, γιατί αν κάποιο σχολείο μείνει χωρίς παιδιά θα κλείσει.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η κατασκευή των δύο κτιρίων. Το πρώτο ένας κατακόκκινος επιβλητικός πύργος σε σχήμα αετού με ανοιγμένες φτερούγες, καθώς έτσι το είχε φανταστεί ο αρχιτέκτονας Κ. Δημάδης. Φτιαγμένο με τούβλα που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία.
Το δεύτερο ένα τετραώροφο “παλάτι” που όταν κατασκευάστηκε στοίχισε ένα υπέρογκο για την εποχή του ποσό και μέχρι σήμερα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ακριβά και ονομαστά σχολεία. Εκεί έπαιρναν Ελληνική μόρφωση οι μικρές “Ζαππίδες”, σε μια εποχή που σε άλλα κορίτσια δεν επιτρέπονταν να βγούνε από το σπίτι τους.
Όμως σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές είναι πλέον λιγοστοί, καθώς οι Έλληνες της Πόλης είναι πλέον 1800 περίπου. Ο διευθυντής του Ζαππείου μας είπε ότι οι μαθητές τους που έχουν επιτυχία στα τουρκικά πανεπιστήμια σε ποσοστό 100% μπορούν να σπουδάσουν και στα Ελληνικά πανεπιστήμια αν το επιθυμούν, όμως είναι προτιμότερο να μείνουν εκεί, γιατί όποιος φεύγει δεν ξανάρχεται, μας είπε χαρακτηριστικά.
Είδαμε τον Ελληνισμό της Πόλης που χάνεται.
Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμικτα συγκίνηση, θαυμασμός, πικρία και ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα χρόνια;
Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη) 2014-2015
Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, η ομάδα Βόλεϊ κοριτσιών του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη), έφτασε ως τα ημιτελικά του σχολικού πρωταθλήματος της Διεύθυνσης που ανήκει, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 52 ομάδες.
Τα κορίτσια της κωμόπολής μας, αφού νίκησαν διαδοχικά τις αντίστοιχες ομάδες, του Αρσάκειου, του 7ου Λυκείου, του 30ου Λυκείου και του Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, κατέκτησαν την 1η θέση στον όμιλό τους και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς της Διεύθυνσης. Δηλαδή στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της.
Στον ημιτελικό, αντιμετώπισαν το 3ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, μία ομάδα που ήταν «στα μέτρα τους», από την οποία μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα, έχασαν, στις λεπτομέρειες, με 2-1 σετ και αποκλείστηκαν.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες – αθλήτριες του Λυκείου μας για την εντυπωσιακή αυτή πορεία τους, που δείχνει τη σοβαρή δουλειά που γίνεται και στον τομέα αυτόν στο σχολείο.
Επίσης, με την πορεία τους διατήρησαν της παράδοση του Ασβεστοχωρίου, σύμφωνα με την οποία η κωμόπολή μας διακρίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στο βόλεϊ γυναικών, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της ομάδας της Νέας Γενεάς στην Α2 Εθνική Κατηγορία.
Με θετικό απολογισμό (δύο νίκες και μία ήττα), ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στο φετινό Σχολικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου η ομάδα του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη).
Στον πρώτο της αγώνα επικράτησε εύκολα με 3-1 της ομάδας του Αρσακείου, ενώ στο δεύτερο νίκησε στα πέναλτι το 1ο ΕΠΑΛ (κανονικός αγώνας 2-2).
Στη συνέχεια αντιμετώπισε την ισχυρή ομάδα του 20ου Λυκείου από την οποία αποκλείστηκε, χάνοντας με 3-0.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του σχολείου της κωμόπολής μας κέρδισε τις εντυπώσεις για το ήθος της και επειδή οι περισσότεροι παίκτες της ήταν μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, γεγονός που αφήνει ελπίδες για ακόμη καλύτερη παρουσία της στο σχολικό πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.
Σε λίγες μέρες ξεκινά την προσπάθειά της η ομάδα μπάσκετ του σχολείου.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Με μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παρουσία των δημοτικών αρχών, εκπαιδευτικοί, συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι, αποχαιρέτησαν τους φετινούς αποφοίτους του Λυκείου Ασβεστοχωρίου.
Εκτός από τα παιδιά της Γ’ Λυκείου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποχαιρέτησε και την φιλόλογο Ελένη Κεσανλή που υπηρέτησε στο σχολείο της κωμόπολής μας επί 18 συναπτά έτη. Στην εκπαιδευτικό που συνταξιοδοτείται απονεμήθηκε αναμνηστική ευχαριστήρια πλακέτα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τα τρία τελευταία χρόνια Μαρία Γρηγοριάδου – Πατρώνη άφησε συμβολικά να πετάξουν περιστέρια.
Στην ομιλία του ο διευθυντής του Λυκείου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση των αποφοίτων που όπως είπε “βρίσκονται στο πρώτο σημαντικό σταυροδρόμι της ζωής τους, στο πέρασμα από το Λύκειο στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ενήλικη ζωή”, αναφέρθηκε στην αποχώρηση της καθηγήτριας κ. Κεσανλή από την υπηρεσία ύστερα από 30 χρόνια προσφοράς εκ των οποίων τα 18 στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου. Απευθυνόμενος δε προς την ίδια είπε χαρακτηριστικά: “Κυρία Κεσανλή εκ μέρους όλων των συναδέλφων, σας ευχαριστώ και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια! Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε την πρωτοβουλία να σας προσφέρει ένα αναμνηστικό εκ μέρους όλων των γονέων με τους οποίους συνεργαστήκατε αυτά τα 18 χρόνια!”
Στη συνέχεια ο λυκειάρχης είπε πως “κάθε χρονιά αυτήν την ημέρα είχαμε και τις βαθμολογίες των παιδιών. Φέτος οι εκλογές καθυστέρησαν την όλη διαδικασία. Τα παιδιά μας πάντως κάναν τη μεγάλη τους προσπάθεια και γι αυτό πρέπει και εμείς να τα συγχαρούμε και αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε πάλι επιτυχίες στις λεγόμενες σχολές “πρώτης γραμμής”. Με αφορμή αυτόν τον αποχαιρετισμό επιτρέψτε μας να κάνουμε και έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε”.
Ξεχωριστή χρονιά
“Φέτος είχαμε μια ξεχωριστή χρονιά”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: “Με μεγάλη χαρά γιορτάζουμε σήμερα στο νέο μας κτήριο! Το γεγονός ότι ύστερα από χρόνια αναμονής είμαστε σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό. Το σχολείο μας επιτέλους βρίσκεται σε έναν όμορφο χώρο που βοηθάει παιδιά και διδακτικό προσωπικό να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό! Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Το εργαστήριο Φυσικής-Χημείας και η βιβλιοθήκη δε λειτούργησαν καθότι δεν υπήρχε εξοπλισμός ενώ για ανάλογους λόγους το γυμναστήριο δεν αξιοποιήθηκε πλήρως. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Δήμου την επόμενη χρονιά να λειτουργήσουμε καλύτερα… Παρόλα αυτά το σχολείο μας κατάφερε να επιδείξει σημαντικό έργο. Παρά την έλλειψη εργαστηριακών και αθλητικών χώρων καλύφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο θέματα. Η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου προκρίθηκε και φέτος στον τελικό του ομίλου της, όπως και τα κορίτσια του Βόλεϊ που αν δεν είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν μια ομάδα με παγκόσμια διάκριση θα είχαν ακόμη καλύτερη πορεία από τη συμμετοχή στον τελικό του ομίλου τους. Επίσης και η ομάδα μπάσκετ είχε αξιόλογη πορεία (http://www.asvestohori.gr/?p=4115).
Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Κομένιους στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κυρία Δεληνάσιου και η δράση αυτή άφησε σημαντικές εμπειρίες σε παιδιά και συναδέλφους. Στο πλαίσιο του προγράμματος ομάδα παιδιών και συναδέλφων επισκέφτηκαν την Πολωνία και τη Ρουμανία (http://www.asvestohori.gr/?p=4424).
Επίσης φέτος διεξήχθη στο σχολείο μας το Μαθηματικό Σαφάρι (http://www.asvestohori.gr/?p=3768). Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο επανάληψης της ύλης των Μαθηματικών μέσα από ένα παιχνίδι που δημιούργησε ο καθηγητής του σχολείου Χ. Καρτσακλής, θέλοντας να εμπνεύσει στα παιδιά της Α’ Τάξης αγάπη για το μάθημα. Φιλοδοξούμε το παιχνίδι αυτό του χρόνου να διεξαχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με συμμετοχή και παιδιών από άλλα σχολεία του Δήμου μας.
Σε θεσμό εξάλλου εξελίσσεται και η εφημερίδα μας, “Η αδιάβαστη”, που φέτος έβγαλε το τέταρτο τεύχος της με την φροντίδα της κ. Πάσχου.
Φίλοι και φίλες πριν αρχίσει η τελετή μας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γονέων για τη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και για την οργάνωση της σημερινής εορτής, το Δήμο για τη συνεργασία και την υποστήριξη καθώς και όλους τους συναδέλφους που και φέτος εργάστηκαν με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς για να έχει το σχολείο μας ένα επίπεδο που, επιτρέψτε μας, το θεωρούμε πάνω από το μέσο όρο!”
Τελειώνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε και τους μαθητές για τη συνεργασία τους, θυμίζοντάς τους ότι πριν τρία χρόνια υπέγραψε τα απολυτήριά τους του Γυμνασίου. “Φέτος αν θέλει ο Θεός υπογράφω τα απολυτήριά σας του Λυκείου! Τα πτυχία σας πάντως του Πανεπιστημίου θα τα υπογράψει άλλος! Να είστε γεροί!”, είπε φανερά συγκινημένος και χειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.
Αναζήτηση
Αρχείο
- Ιανουάριος 2024
- Σεπτέμβριος 2023
- Μάρτιος 2023
- Φεβρουάριος 2023
- Ιανουάριος 2023
- Δεκέμβριος 2022
- Ιούλιος 2022
- Μάιος 2022
- Μάρτιος 2022
- Δεκέμβριος 2021
- Ιούλιος 2021
- Μάιος 2021
- Δεκέμβριος 2020
- Σεπτέμβριος 2020
- Ιούλιος 2020
- Απρίλιος 2020
- Φεβρουάριος 2020
- Ιανουάριος 2020
- Δεκέμβριος 2019
- Νοέμβριος 2019
- Οκτώβριος 2019
- Σεπτέμβριος 2019
- Ιούλιος 2019
- Ιούνιος 2019
- Μάιος 2019
- Απρίλιος 2019
- Μάρτιος 2019
- Φεβρουάριος 2019
- Ιανουάριος 2019
- Δεκέμβριος 2018
- Νοέμβριος 2018
- Οκτώβριος 2018
- Αύγουστος 2018
- Ιούλιος 2018
- Ιούνιος 2018
- Μάιος 2018
- Απρίλιος 2018
- Μάρτιος 2018
- Φεβρουάριος 2018
- Ιανουάριος 2018
- Δεκέμβριος 2017
- Νοέμβριος 2017
- Οκτώβριος 2017
- Σεπτέμβριος 2017
- Αύγουστος 2017
- Ιούλιος 2017
- Ιούνιος 2017
- Μάιος 2017
- Απρίλιος 2017
- Μάρτιος 2017
- Φεβρουάριος 2017
- Ιανουάριος 2017
- Δεκέμβριος 2016
- Νοέμβριος 2016
- Οκτώβριος 2016
- Σεπτέμβριος 2016
- Αύγουστος 2016
- Ιούλιος 2016
- Ιούνιος 2016
- Μάιος 2016
- Απρίλιος 2016
- Μάρτιος 2016
- Φεβρουάριος 2016
- Ιανουάριος 2016
- Δεκέμβριος 2015
- Νοέμβριος 2015
- Οκτώβριος 2015
- Σεπτέμβριος 2015
- Αύγουστος 2015
- Ιούλιος 2015
- Ιούνιος 2015
- Μάιος 2015
- Απρίλιος 2015
- Μάρτιος 2015
- Φεβρουάριος 2015
- Ιανουάριος 2015
- Δεκέμβριος 2014
- Νοέμβριος 2014
- Οκτώβριος 2014
- Σεπτέμβριος 2014
- Αύγουστος 2014
- Ιούλιος 2014
- Ιούνιος 2014
- Μάιος 2014
- Απρίλιος 2014
- Μάρτιος 2014
- Φεβρουάριος 2014
- Ιανουάριος 2014
- Δεκέμβριος 2013
- Νοέμβριος 2013
- Οκτώβριος 2013
- Σεπτέμβριος 2013
- Αύγουστος 2013
- Ιούλιος 2013
- Ιούνιος 2013
- Μάιος 2013
- Απρίλιος 2013
- Μάρτιος 2013
- Φεβρουάριος 2013
- Ιανουάριος 2013
- Δεκέμβριος 2012
- Νοέμβριος 2012
- Οκτώβριος 2012
- Σεπτέμβριος 2012
- Αύγουστος 2012
- Ιούλιος 2012
- Ιούνιος 2012
- Μάιος 2012
- Απρίλιος 2012
- Μάρτιος 2012
- Φεβρουάριος 2012
- Ιανουάριος 2012
- Αύγουστος 2011
- Ιούλιος 2011
- Ιανουάριος 2011