- Έξω από την Παναγία των Βλαχερνών όπου μαθητές και καθηγητές έλαβαν την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Κατά τη φετινή σχολική χρονιά 2014-2015 στο Λύκειο Ασβεστοχωρίου (1ο ΓΕΛ Χορτιάτη) πραγματοποιήθηκαν δύο προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τους μαθητές της Β΄Λυκείου.
Μια ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με το θέμα “Μνημεία νερού της περιοχής”. Δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στα πηγάδια του Ασβεστοχωρίου, ενώ παράλληλα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και τον παλιό νερόμυλο, στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Μια άλλη ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα “Το Παρθεναγωγείο του Ασβεστοχωρίου”. Μέσα από συνεντεύξεις οι μαθητές έμαθαν για τη λειτουργία αυτού του σχολείου, και το ρόλο του στην εκπαίδευση των παιδιών του Ασβεστοχωρίου.
Στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων οι μαθητές της Β΄ Λυκείου πραγματοποίησαν εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη όπου επισκέφτηκαν τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, το Πατριαρχείο και την Παναγία των Βλαχερνών, τη Βασιλική Κινστέρνα, την Αγία Σοφία και άλλα αξιοθέατα της πόλης.
Εντυπώσεις από την Κωνσταντινούπολη
Την πρώτη μέρα της παραμονής μας στην Κωνσταντινούπολη επισκεφτήκαμε μεταξύ άλλων την Μεγάλη του Γένους Σχολή, και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο. Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή η διευθύντρια μας δέχτηκε στην είσοδο της, για να μην διαταραχτεί το πρόγραμμα του σχολείου, καθώς η ώρα ήταν 10 π.μ., ενώ στο Ζάππειο όπου είχαμε φτάσει στις 3 μ.μ. και τα μαθήματα είχαν τελειώσει, ο διευθυντής του Λυκείου μας δέχτηκε αρχικά στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και μετά μας άφησε να δούμε ένα από τα ονομαστά σαλόνια του με τα κρύσταλλα και τις παλιές πορσελάνες που θυμίζουν την παλιά του αίγλη, κάποιας προηγούμενης εποχής.
Συνομιλήσαμε με τους διευθυντές των δύο σχολείων για τον τρόπο που λειτουργούν. Και τα δύο σχολεία όπως και το τρίτο ελληνικό σχολείο της Πόλης το Ζωγράφειο Λύκειο, που δεν μπορέσαμε να το επισκεφτούμε λόγω ενός συνεδρίου που γινόταν εκείνες τις μέρες, λειτουργούν με βάση την τουρκική νομοθεσία που διέπει τα μειονοτικά σχολεία.
Όπως μας είπαν, και οι τρεις διευθυντές βρίσκονται σε συνεννόηση μεταξύ τους και μοιράζουν τους διαθέσιμους μαθητές κάθε χρονιά, γιατί αν κάποιο σχολείο μείνει χωρίς παιδιά θα κλείσει.
Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η κατασκευή των δύο κτιρίων. Το πρώτο ένας κατακόκκινος επιβλητικός πύργος σε σχήμα αετού με ανοιγμένες φτερούγες, καθώς έτσι το είχε φανταστεί ο αρχιτέκτονας Κ. Δημάδης. Φτιαγμένο με τούβλα που μεταφέρθηκαν από την Ιταλία.
Το δεύτερο ένα τετραώροφο “παλάτι” που όταν κατασκευάστηκε στοίχισε ένα υπέρογκο για την εποχή του ποσό και μέχρι σήμερα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα ακριβά και ονομαστά σχολεία. Εκεί έπαιρναν Ελληνική μόρφωση οι μικρές “Ζαππίδες”, σε μια εποχή που σε άλλα κορίτσια δεν επιτρέπονταν να βγούνε από το σπίτι τους.
Όμως σε αυτά τα σχολεία οι μαθητές είναι πλέον λιγοστοί, καθώς οι Έλληνες της Πόλης είναι πλέον 1800 περίπου. Ο διευθυντής του Ζαππείου μας είπε ότι οι μαθητές τους που έχουν επιτυχία στα τουρκικά πανεπιστήμια σε ποσοστό 100% μπορούν να σπουδάσουν και στα Ελληνικά πανεπιστήμια αν το επιθυμούν, όμως είναι προτιμότερο να μείνουν εκεί, γιατί όποιος φεύγει δεν ξανάρχεται, μας είπε χαρακτηριστικά.
Είδαμε τον Ελληνισμό της Πόλης που χάνεται.
Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμικτα συγκίνηση, θαυμασμός, πικρία και ένα μεγάλο ερωτηματικό, τι πρόκειται να γίνει στα επόμενα χρόνια;
Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λυκείου Ασβεστοχωρίου (1ου ΓΕΛ Χορτιάτη) 2014-2015