Ο Άγιος Ακάκιος ο Ασβεστοχωρίτης

Ο Αθανάσιος (αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του Ακακίου) καταγόταν από το Νεοχώρι (σημερινό Ασβεστοχώρι) της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς του, ευρισκόμενοι στις Σέρρες, αναγκάστηκαν να παραδώσουν τον εννιάχρονο Αθανάσιο σε κάποιον υποδηματοποιό για να του διδάξει την τέχνη του. Η σκληρή συμπεριφορά του αφεντικού του και η κακομεταχείριση τον εξώθησαν στην εξόμωση προκειμένου να απαλλαγεί από τα βάσανα για  να  ζήσει  μια  καλύτερη  ζωή.  Μεγάλη  Παρασκευή  τον  έπεισαν να  αλλαξοπιστήσει! Να αρνηθεί το Χριστό! Να γίνει Μωαμεθανός! Υιοθετήθηκε από τον Τούρκο ηγεμόνα της περιοχής Ισούφ Μπέη κι έμεινε κοντά του εννιά χρόνια. Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών και εξαιτίας προβλημάτων που είχε με τη μητριά του συκοφαντήθηκε και εκδιώχθηκε. Τότε άρχισε ο δρόμος της επιστροφής.

Γύρισε κοντά στους γονείς του, στη Θεσσαλονίκη. Ακολουθώντας τις συμβουλές τους μεταβαίνει στο ‘Αγιον ‘Ορος, όπου αφού περιπλανήθηκε σε αρκετές μονές, κατέληξε τελικά στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, στη συνοδεία του Γέροντος Νικηφόρου, υποτακτικός στο Γέροντα Ακάκιο. Έγινε μοναχός με το όνομα Ακάκιος και έπειτα από διάστημα έντονης ασκήσεως, έχοντας τις ευλογίες των πατέρων, ξεκίνησε στις 10 Απριλίου 1816 για την Κωνσταντινούπολη, για να ξεπλύνει τη ντροπή που ένιωθε…

Το Σάββατο 29 Απριλίου, αφού προετοιμάστηκε κατάλληλα λαμβάνοντας τα άχραντα μυστήρια, έφτασε «εις τό ανώτατον κριτήριον των Οθωμανών», όπου ομολόγησε δημοσίως και με παρρησία την πίστη του στον Χριστό! Στην προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν, τον φυλάκισαν, τον κολάκευσαν, τον εκφόβισαν, του έδωσαν υποσχέσεις, τον βασάνισαν. Δεν τον κλόνισαν όμως. Και, όταν είδαν το σταθερό του φρόνημα, κατάλαβαν πως μάταια κόπιαζαν. Αποφάσισαν, λοιπόν, να τον σκοτώσουν. ‘Ετσι, την 1η Μαΐου 1816, ημέρα Δευτέρα και ώρα 5η «εις τόπον καλούμενον Δακτυλόπορτον» ο Ακάκιος παρέδωσε δια του ξίφους το αίμα του.

Την  τρίτη ημέρα από το μαρτύριό του  εξαγοράστηκε το λείψανό του και μεταφέρθηκε στο ‘Αγιον ‘Ορος. Στις 9 Μαΐου, στην Καλύβη του αγίου Νικολάου, ενταφιάστηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του, στο παρεκκλήσι των οσιομαρτύρων Ευθυμίου και Ιγνατίου, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.

Η κοινή μνήμη των τριών οσιομαρτύρων, του αγίου Ευθυμίου από τη Δημητσάνα, του Αγίου Ιγνατίου από την παλιά Ζαγορά και του αγίου Ακακίου του Νεοχωρίτου (Ασβεστοχωρίτου) τιμάται την 1η Μαΐου, ημέρα του μαρτυρίου του Ακακίου.

Ο άγιος Ακάκιος είναι ένας από τους τοπικούς αγίους της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Εξαιρετικά δε τιμάται στο Ασβεστοχώρι, ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του.

Από το Ημερολόγιο του 1997, της Ι. Μ. Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.Powered by WordPress.