Ζώα

Ιππικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου “Ο Άγιος Γεώργιος”

Ιππικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου 012

Λάτρεις της ιππασίας και με ιδιαίτερη αγάπη προς τα άλογα, ορισμένοι Ασβεστοχωρίτες αποφάσισαν πριν από έξι χρόνια να μοιραστούν τις χαρές που τους προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα και να συγκροτήσουν έναν ιππικό σύλλογο, δίδοντάς του μάλιστα την ονομασία του Πολιούχου Ασβεστοχωρίου, Αγίου Γεωργίου.

Ιππικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου 010

Παράλληλα με τη δημιουργία του συλλόγου τα ιδρυτικά του μέλη ήθελαν να συμβάλλουν στη διάδοση της ελεύθερης ιππασίας και στη διατήρηση διαφόρων πατροπαράδοτων εθίμων, όπως η συμμετοχή ιππέων με τα άλογά τους στις Λιτανείες για τον πολιούχο Άγιο Γεώργιο και τον Προφήτη Ηλία, καθώς και στη διοργάνωση γλεντιού στο Δάσος Κουρί, όπως παλιά, την παραμονή της γιορτής του. 

Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο Ιππικός Σύλλογος διοργανώνει στο Δάσος Κουρί, παραδοσιακό γλέντι

Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία ο Ιππικός Σύλλογος διοργανώνει στο Δάσος Κουρί, παραδοσιακό γλέντι

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να γίνεται δυσβάστακτη, από οικονομικής άποψης, η συντήρηση ενός αλόγου, κυρίως όσον αφορά στη διατροφή του, η συντριπτική πλειονότητα των μελών του συλλόγου, τα διατηρούν με όποιο κόστος απαιτείται κι αυτό χάρη στην αγάπη για το συγκεκριμένο άθλημα αλλά κυρίως για τους τετράποδους φίλους τους. Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ορισμένων μελών του συλλόγου που λένε χαριτολογώντας πως τα άλογά τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς τους.

Ο λιλιπούτειος ιππέας μαθαίνει από τον πατέρα του, μέλος του Ιππικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, τα μυστικά της Ιππασίας

Ο λιλιπούτειος ιππέας μαθαίνει από τον πατέρα του, μέλος του Ιππικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, τα μυστικά της Ιππασίας

Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 30 μέλη οι οποίοι διαθέτουν συνολικά 54 άλογα.

Πρόεδρός του είναι ο Κωνσταντίνος Βλαχάβας, αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Αργαλαβίνης, γραμματέας ο Μιχάλης Μάνος, ταμίας ο Σταύρος Παλιαχάνης και μέλος ο Παναγιώτης Κερασίδης.

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Ιππικός Σύλλογος: Δραστηριότητες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιππικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου “Ο Άγιος Γεώργιος”

“Φτωχότερο” το Ασβεστοχώρι κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

25102010689Ανέκαθεν ήταν φιλόζωος, αλλά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, ουσιαστικά τις αφιέρωσε στα ζώα συντροφιάς, τα οποία φρόντιζε, περιέθαλπε και για τα οποία, χωρίς υπερβολή, ξόδευε το μεγαλύτερο μέρος της σύνταξής του. Η φετινή 4η Οκτωβρίου, κατά την οποία γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ίσως να μην έχει τόσο… εορταστικό χαρακτήρα για το Ασβεστοχώρι, που πενθεί τον Γρηγόρη Παρθένη, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από κοντά μας πριν από μερικούς μήνες.

Ήταν σίγουρα ο πιο φιλόζωος Ασβεστοχωρίτης κι αυτό το έδειχνε καθημερινά έμπρακτα, αφού είχε μετατρέψει το αγρόκτημά του στο δάσος Κουρί σε καταφύγιο ζώων, το οποίο συντηρούσε χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά, φιλοξενώντας παράλληλα και αρκετά ζώα στο σπίτι του. Επίσης δαπανούσε αρκετά χρήματα για τη θεραπεία τραυματισμένων ή ασθενών ζώων ή ακόμη και για τη στείρωση πολλών αδέσποτων.

Στο αυτοκίνητό του υπήρχαν πάντοτε σάκοι με τροφή για σκύλους και γάτες, που τάιζε όπου συναντούσε.

Φωτογραφία0553

Χαρακτηριστική ήταν η κινητοποίηση των εγκαταλελειμμένων σκύλων στο δάσος Κουρί, όταν ανέβαινε τη μεγάλη ανηφόρα και κατευθύνονταν προς το αγρόκτημά του. Συνήθως βγαίνοντας στην ευθεία κόρναρε ορισμένες φορές, ήχο που αναγνώριζαν τα συγκεκριμένα ζώα και τρέχοντας μετέβαιναν προς το σημείο εκείνο!

Ο Γρηγόρης Παρθένης με τις δράσεις του συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα συντροφιάς, ενώ παράλληλα στήριζε το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων.

 

Σε πολλά σημεία του δάσους Κουρί, ο Γρηγόρης Παρθένης κατασκεύασε αυτοσχέδια σπιτάκια για τους αδέσποτους σκύλους, ώστε προφυλάσσονται από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Σε πολλά σημεία του δάσους Κουρί, ο Γρηγόρης Παρθένης κατασκεύασε αυτοσχέδια σπιτάκια για τους αδέσποτους σκύλους, ώστε να προφυλάσσονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν φύγει από κοντά μας “προδομένος” από την καρδιά του, παρά τις έντονες ενοχλήσεις στο στήθος, πριν μεταβεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, πήγε πρώτα στο αγρόκτημά του για να ταΐσει τους τετράποδους φίλους του, θέλοντας ίσως να τους… αποχαιρετήσει!

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Απόψεις, Επίκαιρα θέματα | 1 Σχόλιο

Διοίκηση χωρίς όραμα από τον κ. Καϊτεζίδη

 Προσβάλει τη νοημοσύνη του μέσου δημότη η υπερπροβολή των αυτονόητων δράσεων της δημοτικής διοίκησης – Απουσιάζουν οι οικολογικές ευαισθησίες και η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

 

Άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑ

 Δημοσιογράφου – Μέλους της ΕΣΗΕΜΘ και της International Federation of Journalists

 

Το μαγικό ραβδί της ψηφοθηρίας μεταμορφώνει τις τελευταίες ημέρες το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Καλλωπίζονται οι παιδικές χαρές και τα παρτέρια, αλλάζονται οι πλάκες στα πεζοδρόμια, «τρέχουν» έργα ανάπλασης. Αναμενόμενα όλα αυτά και προβλέψιμα. Είναι όμως ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ένα Δήμος πρότυπο; Διοικείται με σύγχρονες αντιλήψεις; Οι υποδομές του είναι φιλικές για του δημότες και κάνουν τη ζωή τους καλύτερη; Υπάρχει οικολογική αντίληψη; Υπάρχει φιλοζωική ευαισθησία για τα αδέσποτα; Να λοιπόν κάποια βασικά ερωτήματα τα οποία επιβάλλεται να αποτελέσουν τη βάση προβληματισμού καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αυτοδιοίκητων εκλογών.

Εχθρός του καλού είναι, πάντα, το καλύτερο, αλλά ετούτη η φιλοσοφική αντίληψη δεν μπορεί να αποτελέσει τεκμήριο αθωότητας για τη δημοτική αρχή η οποία διοικεί τον διευρυμένο δήμο επί 3,5 χρόνια και τον τέως Δήμο Πανοράματος 15,5 συνολικά χρόνια! Χρονικό διάστημα το οποίο, εάν ξεπεράσουμε την ηθική πρόκληση για υπερβολική παρουσία του κ. Καϊτεζίδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος ήταν τεράστιος ώστε με τις πολιτικές του να αναμορφωθεί ο Δήμος.

Κρινόμενο με ρεαλισμό το έργο της δημοτικής αρχής χαρακτηρίζεται ελλιπές σε σύγκριση με τις δράσεις που αναπτύσσονται στους σύγχρονους ευρωπαϊκούς Δήμους.

Τα πάντα είναι θέμα αντίληψης της προόδου και του εκσυγχρονισμού. Για παράδειγμα στη Στοκχόλμη, πόλη η οποία έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτών και της δημοτικής αρχής, στο τέλος της δεκαετίας του ’90 έγινε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες πού θα διατεθούν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις παραβάσεις του δακτυλίου του κέντρου της πόλης. Οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν εάν θα πρέπει να διατεθούν για τις υποδομές της υγείας, την οικολογία ή την εκπαίδευση.

Άλλο ένα παράδειγμα. Πώς δείχνει την ευαισθησία του για τα ζώα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης;

Μία γνώριμη εικόνα από την κεντρική πλατεία του Ασβεστοχωρίου, όπου τα αδέσποτα περιφέρονται αναζητώντας τροφή

Μία γνώριμη εικόνα από την κεντρική πλατεία του Ασβεστοχωρίου, όπου τα αδέσποτα περιφέρονται αναζητώντας τροφή

Οι Τούρκοι “ανακάλυψαν” έναν πρωτότυπο τρόπο για να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα, φροντίζοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον. Τοποθέτησαν ειδικές μηχανές ανακύκλωσης, όπου οι πολίτες μπορούν να πετάνε τα μπουκαλάκια με το νερό, αφού πρώτα αδειάσουν το περιεχόμενο που περισσεύει. Ως αποτέλεσμα, η μηχανή μεταφέρει το νερό στο δοχείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος και αδειάζει τροφή ισάξια του ποσού, που κοστίζει το ανακυκλωμένο μπουκάλι!

Στην Ελλάδα σε κανέναν μεγάλο Δήμο δεν πρόκειται να οδηγήσουν τους πολίτες σε παρόμοιες διαδικασίες, ούτε σε διαβούλευση για τα σημαντικά θέματα. Οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι, συνήθως, αντιγραφή των πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. Κοντόφθαλμες, με τη σφραγίδα της ψηφοθηρίας, στη λογική του πυροτεχνήματος προκειμένου να εντυπωσιαστούν οι δημότες και να «καταθέσουν» την ψήφο τους στη δημοτική εξουσία.

Απ’ αυτή τη λογική δε μπόρεσε να ξεφύγει η νυν δημοτική αρχή του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη η οποία διαλαλεί το αυτονόητο. Το έργο δηλαδή για το οποίο εξελέγη. Δράσεις οι οποίες είτε επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε προκύπτουν από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε τέτοιο βαθμό που η δημοτική αρχή θα κινδύνευε να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος εάν δεν τις υλοποιούσε. Μία βόλτα στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Όλοι οι εγχώριοι δήμοι έχουν, σχεδόν, πανομοιότυπο μοντέλο δράσεων.

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη δεν πρωτοπορεί. Αντιθέτως στερείται φαντασίας και φρέσκων δημιουργικών ιδεών για ουσιαστικές δράσεις στο δήμο που θα αλλάξουν την εικόνα του. O κ. Καϊτεζίδης «επενδύει» στα επικοινωνιακά τρικ και αδυνατεί να ανταποκριθεί σε θέματα που έχουν γίνει «βραχνάς» για τους δημότες (έλλειψη πεζοδρομίων, διαδρομές περιπάτου, κυκλοφοριακό, θεματικά πάρκα κ.α.) .

Ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη έχει το προνόμιο να διαθέτει εκατοντάδες στρέμματα φυσικής ομορφιάς τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα για τους προαναφερθέντες λόγους.

Κατά την γνώμη μου η οικολογική συνείδηση είναι μια υπόθεση κουλτούρας. Τα κόμματα και οι δημοτικές παρατάξεις αν δεν αλωθούν σε καθημερινές οικολογικές πρακτικές δεν θα πείσουν ποτέ ότι το οικολογικό τους πρόγραμμα δεν είναι ένα προεκλογικό δίχτυ για ψηφοφόρους.

Η δημοτική αρχή του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη δεν επένδυσε στην οικολογία. Οι αποσπασματικές ενέργειες με τις επικοινωνιακού χαρακτήρα δενδροφυτεύσεις δεν πείθουν ότι η δημοτική αρχή, που έκανε βούκινο την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνελ στην ταράτσα του δήμου και στο κολυμβητήριο, έχει οικολογικές ευαισθησίες.

Δάσος Κουρί

Δάσος Κουρί

Σ’ όλα αυτά εάν προσθέσουμε την πλήρη εγκατάλειψη του μοναδικού ίσως, δάσους βελανιδιάς στο νομό Θεσσαλονίκης, του Κουρί, θα ήταν ουτοπία να απαιτήσουμε από τη δημοτική αρχή να κάνει σχέδια για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε συνεργασία με ιδιώτες ώστε να προκύπτουν έσοδα για τον δήμο όπως κάνουν πολλές πόλεις της Γερμανίας και της Δανίας.

Ένας προσεκτικός παρατηρητής των δράσεων του Δήμου που προβάλλονται από την έκδοση-πρόκληση «Έχω νέα» θα διαπιστώσει ότι γίνεται επιλεκτική ενημέρωση από τo πανάκριβο έντυπο από το οποίο υπερπροβάλονται ως «μεγάλες δημοτικές δράσεις» τα αυτονόητα.

Η υποκρισία είναι διακριτή και σε θέματα ευαισθησίας για τα αδέσποτα. «Η προστασία των αδέσποτων είναι πάνω απ’ όλα δείγμα πολιτισμού κι εμείς στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη έχουμε αποδείξει όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις ότι είμαστε πολιτισμένοι, φιλάνθρωποι» δηλώνει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Τι απαντούν οι υπεύθυνοι των φιλοζωικών φορέων; «Επιμένουμε και ζητούμε από τον Δήμο μας την έντιμη αντιμετώπιση και νόμιμη διαχείριση των αδέσποτων ζώων»!

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Άρθρα, Επίκαιρα θέματα, Περιβάλλον | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διοίκηση χωρίς όραμα από τον κ. Καϊτεζίδη

Τέσσερα ορφανά γατάκια ζητούν φιλόζωους να τα “υιοθετήσουν”

 

Τα παιδιά της γειτονιάς “υποδέχθηκαν” και φροντίζουν με περισσή αγάπη τους καινούργιους μικρούς τους… φίλους

Τα εντόπισαν πριν από 3 εβδομάδες τα πιτσιρίκια της γειτονιάς (οδού Σοφούλη) που άκουσαν το ασταμάτητο νιαούρισμά τους το οποίο όπως ήταν φυσικό τα… προσέλκυσε. Επρόκειτο για 4 νεογέννητα γατάκια στην άκρη του δρόμου. Αμέσως σήμαναν “συναγερμό” αφού τέτοια εμπειρία ήταν γι αυτά πρωτόγνωρη. Αναζήτησαν λοιπόν τρόπους διάσωσής τους απευθυνόμενοι σε κάποιους γονείς, αλλά και σε φιλόζωους γείτονες, οι οποίοι δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους τα παρέλαβαν από το σημείο όπου βρέθηκαν, αφού ρωτώντας έμαθαν ότι η μητέρα τους βρέθηκε το πρωί της ίδιας μέρας νεκρή (μάλλον δηλητηριασμένη).

Τάισμα με τη σύρριγγα και καθαριότητα των ζώων, υπό την επίβλεψη της Φανής Χατζηδιονυσίου

Στη συνέχεια στήθηκε… ολόκληρη επιχείρηση διάσωσής τους. “Επιστρατεύθηκε” ένα πλαστικό κασελάκι στο οποίο στρώθηκαν πανιά το οποίο αποτελεί από τότε το προσωρινό τους σπίτι. Κάθε 3 ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας, συγκεντρώνονται τα παιδιά (όταν δεν έχουν μάθημα) και υπό την επίβλεψη της Φανής Χατζηδιονυσίου, στο μπαλκόνι της οποίας φιλοξενούνται, τα ταΐζουν γάλα με σύριγγες που η φιλόζωη γειτόνισσά τους τα χορηγεί.

Όλη αυτή η “ιεροτελεστία” γίνεται καθημερινά και είναι εξαιρετική η εικόνα να βλέπεις την αγάπη με την οποία αυτά τα παιδιά περιβάλλουν τους “μικρούς τους αυτούς φίλους”.

Με τη φροντίδα που τα παρασχέθηκε τα γατάκια επέζησαν και όλοι πλέον σκεπτόμενοι το μέλλον τους αναζητούν φιλόζωους “αναδόχους”, γιατί κατά τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσουν να βγαίνουν από την προσωρινή φωλιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν γι αυτά.

Όποιος λοιπόν θέλει να “υιοθετήσει” κάποιο, μπορεί να επικοινωνήσει με την κ. Χατζηδιονυσίου στο τηλέφωνο 2310.358700.

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τέσσερα ορφανά γατάκια ζητούν φιλόζωους να τα “υιοθετήσουν”


Powered by WordPress.