Θέατρο

“Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Φωτογραφία του χρήστη Θεατρική Ομάδα Μηχανή - Drama Group Machina.

Την παράσταση “Ο Χορός του Θανάτου” του Αυγούστου Στρίντμπεργκ θα ανεβάσει το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην “Κοινοτική Αίθουσα” Ασβεστοχωρίου η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σε ένα μικρό κι απομονωμένο νησί, μέσα σ΄ ένα κυκλικό φρούριο χτισμένο από γρανίτη, ζουν ο λοχαγός Έντγκαρ και η σύζυγός του Άλις, πρώην ηθοποιός. Φιλονικούν για τα ίδια και τα ίδια θέματα, σαρκάζουν και ειρωνεύονται ο ένας τον άλλον, πλήττουν ταυτόχρονα. Παραμονές της 25ης επετείου του γάμου τους, έρχεται για επίσκεψη ο Κουρτ, ο νέος διευθυντής του λοιμοκαθαρτηρίου του νησιού, παλιός φίλος του λοχαγού αλλά και εξάδελφος τής Άλις καθώς και νεανικό της ειδύλλιο. Αυτή η επίσκεψη πυροδοτεί μεγαλύτερες εντάσεις στο ζευγάρι καθώς ο καθένας τους προσπαθεί να τον μετατρέψει σε σύμμαχό του. Ποιο σπαθί κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους; Κερδίζει κανείς σ΄αυτόν τον πόλεμο; Πώς θα τελειώσουν ή θα συνεχιστούν αυτές οι σχέσεις;

ΠΑΙΖΟΥΝ: Άγγελος Κωνσταντίνου: Έντγκαρ, Αναστασία Χατζηαστερίου: Άλις, Κώστας Μεταλλίδης: Κουρτ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα, σκηνικά/κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου, μουσική: Κωστής Βοζίκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου, βιντεοκλίπ: Βάσω Φλωρίδη, σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Θωμάς Κατσάνας, χειρισμός Κονσόλας Ήχου & Φώτων: Κωστής Βοζίκης, Βασίλης Μουρατίδης, γραμματειακή υποστήριξη: Μαρία Παπανικολάου.

Η παράσταση συνδιοργανώνεται με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

*Η Θεατρική Ομάδα «Μηχανή» λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στο Ασβεστοχώρι.

Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Από το 2002 λειτουργεί μόνο ως ομάδα ενηλίκων. Σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη-ηθοποιούς.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α” Βραβείο-Καρόλου Κουν (“Η Βεγγέρα” του Ηλ. Καπετανάκη).

Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιους Αγώνες και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής («Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης» του Μάρκου Ξάνθου).

Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το Β” Πανελλήνιο Βραβείο («Κύκλωπας» του Ευριπίδη).

                                                                                                                                          Ν.Γ.
Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Προαναγγελίες, Ψυχαγωγία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Θεατρική παράσταση για την προσφυγιά και μετανάστευση των Ελλήνων

Ζωγραφιές μαθητών της Δ΄1 τάξης οι οποίοι έγραψαν και παραμύθι για τους πρόσφυγες

Οι μαθητές της Δ΄1 τάξης ζωγράφισαν και έγραψαν παραμύθι για τους πρόσφυγες

Θεατρική παράσταση με τίτλο: “Έλληνες… Προσφυγιά και Μετανάστευση” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου.

Η παράσταση δίδεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Erasmus+” μακραίωνη μεταναστευτική και προσφυγική πορεία του Ελληνισμού, που υλοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, καθώς μία από τις ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται είναι η μετανάστευση.

ζωγραφιές που έκαναν οι μαθητές της Δ΄1 τάξης που έγραψαν και ένα παραμύθι για τους πρόσφυγες

Ζωγραφιά μαθητών της Δ΄1 τάξης για τους πρόσφυγες

Στην παράσταση συμμετέχουν μαθητές από τη Γ, Δ, Ε, και Στ τάξη. Υπεύθυνη είναι η εκπαιδευτικός Όλγα Ρουμελιώτου και στη διδασκαλία των χορών η γυμνάστρια Μαρίνα Πασχάλη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου, με την ευκαιρία της παράστασης για την προσφυγιά και τη μετανάστευση, κάλεσε μαθητές και γονείς να προσφέρουν είδη γραφής-ζωγραφικής για τα παιδιά-πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη. Κατά την Γιορτή της Άνοιξης (http://www.asvestohori.gr/?p=5909) το Σαββατοκύριακο,  θα συγκεντρώνονται στα Δημοτικά Σχολεία Ασβεστοχωρίου, τετράδια, μπλοκ, μολύβια, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, προκειμένου -όπως αναφέρει στο κάλεσμά του- “να κάνουμε λίγο πιο ανοιξιάτικες και χρωματιστές τις ημέρες των παιδιών που ήρθαν από τον πόλεμο”.

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Δημοτικό: Δραστηριότητες, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Θεατρική παράσταση για την προσφυγιά και μετανάστευση των Ελλήνων

Τον “Ταρτούφο” του Μολιέρου παρουσιάζει απόψε στην Κοινοτική Αίθουσα Ασβεστοχωρίου η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Ταρτούφος

Την παράσταση “Ο Ταρτούφος” παρουσιάζει απόψε στις 8, η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”, στην Κοινοτική Αίθουσα Ασβεστοχωρίου.

Πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετική παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας που κλείνει φέτος 30 χρόνια διαρκούς δημιουργίας.

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Κα Περνέλ: Ευγενία Ροΐδου
Ελμίρα: Καίτη Περχανίδου
Ντορίνα: Λίζα Διαμαντή
Δάμις: Αντώνης Γραμμένος
Μαριάνα: Άννα Κοτλόβα
Κλεάνθης: Βασίλης Θεολόγης
Οργκόν: Γιάννης Γαρυφάλλου
Βαλέριος: Μάρκος Σιδηρόπουλος
Ταρτούφος: Κώστας Κουνελάκης
Κος Παστρικός: Χρήστος Αντωνιάδης
Αστυνόμος: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Σφήνα: Δέσποινα Τσιτσικώστα
Λωράν: Αθανασία Γαϊτανίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Μολιέρος (1632-1673)
Μετάφραση: Άρης Αλεξάκης
Επεξεργασία κειμένου: Όλγα Κουτσού-Λίλια Λύτρα
Σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα
Σκηνικό-Κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου
Μουσική: Αντώνης Φαναράς
(επεξεργασία μουσικού θέματος του Jean-Baptiste Lully 1632-1687)
Video clip: Βάσω Φλωρίδη, Γαβρήλος Ψαλτάκης
Κατασκευές: Κώστας Κουνελάκης
Περούκες: Μαρία Λίτσιου, Μαρία Παπανικολάου, Δέσποινα Τσιτσικώστα, Αθανασία Γαϊτανίδου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

«Ο Ταρτούφος», γράφτηκε στα 1664 και παίχτηκε για πρώτη φορά (οι τρεις πρώτες πράξεις του) στις 12 Μαΐου 1664,στο πλαίσιο καθιερωμένων εορτασμών που συνήθιζε να διοργανώνει ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος στις Βερσαλίες. Η παράσταση προκάλεσε αμέσως θύελλα αντιδράσεων. Ο κλήρος αναγνώρισε το ίδιο του το πρόσωπο πίσω από την οξύτατη σάτιρα του Μολιέρου κατά της θρησκοληψίας και της υποκρισίας και με την συμπαράσταση της βασιλομήτορος δεν δίστασε με διάταγμα που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων να απαγορεύσει ρητά στους πιστούς της Μητροπόλεώς του επί ποινή αφορισμού “να διαβάσουν ή να ακούσουν να απαγγέλλεται η εν λόγω κωμωδία είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά”. Παρά τις αιτήσεις του προς τον Λουδοβίκο, τις περικοπές που έκανε στο έργο του και την προσωρινή αλλαγή του τίτλου «Ο Απατεώνας», μεσολάβησαν 5 χρόνια προσπαθειών, έντονων απογοητεύσεων και αφορισμών, ώσπου να επιτραπεί τελικά στον Μολιέρο να το παρουσιάσει χωρίς περικοπές στις 5 Φεβρουαρίου του 1669.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος επαρχιώτης, γοητεύει τον Οργκόν, έναν πλούσιο Παριζιάνο αστό, με τις επιδεικτικές του “ευσεβείς” πράξεις. Ο Οργκόν τον εγκαθιστά στο σπίτι του. Σύντομα όλοι, εκτός από τη μητέρα του, καταλαβαίνουν την υποκρισία και την υστεροβουλία του Ταρτούφου και προσπαθούν να αποκαλύψουν την πανουργία του στον Οργκόν που αρνείται να δεχτεί την αλήθεια και συνεχίζει να τον εμπιστεύεται απόλυτα. Η σύζυγος του Οργκόν, Ελμίρα, με ένα τέχνασμα αποκαλύπτει την πανουργία του Ταρτούφου και…

ΜΟΛΙΕΡΟΣ (1622-1673)

Συγγραφέας, ηθοποιός και ποιητής. Το πραγματικό όνομά του ήταν Ζαν Μπατίστ Ποκελέν. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από την αναγεννησιακή παράδοση του γαλλικού λαϊκού θεάτρου και τις προοδευτικές ιδέες του ουμανισμού. Από τα πρώτα του έργα ο Μολιέρος κατάφερε από τη μια μεριά να καταδείξει τον φαρισαϊσμό των ευγενών και της αστικής κοινωνίας και από την άλλη να ενσαρκώσει το πνεύμα, την ενεργητικότητα και την αισιοδοξία των λαϊκών μαζών. Ειδικά τα έργα του «Ταρτούφος», «Δον Ζουάν» και «Μισάνθρωπος» όπου οι ήρωες είναι εξαιρετικά δημοφιλή κοινωνικά πρότυπα, αποκαλύπτουν και κατατροπώνουν τη θεοσέβεια όπου εκφράζεται με υποκριτική φιλανθρωπία καθώς και την πνευματική χρεοκοπία και τον ωμό κυνισμό της αριστοκρατίας. Θεωρείται ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας», που έθεσε τα θεμέλια της ρεαλιστικής δραματουργίας, καθώς τα έργα του ήταν καθρέφτης όλων των στρωμάτων της κοινωνίας.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Πολιτισμός, Προαναγγελίες, Ψυχαγωγία | 1 Σχόλιο

“Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού”. Μαθητική μουσικο-θεατρική παράσταση στο Ασβεστοχώρι

DSC_3773

Πριν από έναν περίπου χρόνο σε άρθρο – ρεπορτάζ με την ευκαιρία της εκδήλωσης βράβευσης μαθητών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, είχαμε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο σχολείο “Θεματοφύλακα της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου”. Στον χαρακτηρισμό αυτόν είχαμε προβεί επειδή κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης με τίτλο: “Από τον παππού στο γιο, απ’ τη γιαγιά στην κόρη… Ασβεστοχώρι”, είχαμε παρακολουθήσει το μοναδικής έμπνευσης ευρηματικό, ως προς τον τρόπο που προσέγγιζε την τοπική ιστορία, παραμύθι – θεατρικό με τίτλο: “Το δένδρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου”, από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου, συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου, μέσω του οποίου αναδεικνυόταν η τοπική ιστορία και παράδοση της κωμόπολής μας.
 Επρόκειτο για μία εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, που είχε ευαισθητοποιήσει και αγγίξει συναισθηματικά, όλους όσοι την είχαν παρακολουθήσει με τον συγκερασμό του παρελθόντος και του μέλλοντος, της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου! Του παρελθόντος που είχε εκφραστεί μέσα από τα μέλη της μικτής Χορωδίας της κωμόπολής μας με ιστορία πολλών δεκαετιών και του ελπιδοφόρου μέλλοντος που αποτελούν οι μαθητές καθοδηγούμενοι από δραστήριους εκπαιδευτικούς τους.
 DSC_3787
Το ευχάριστο είναι ότι δεν αποτελούν μόνο το Γυμνάσιο ή άλλα σχολεία του Ασβεστοχωρίου θεματοφύλακες της ιστορίας και παράδοσής του αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί, Ασβεστοχωρίτες ή καταγόμενοι από αυτό. Όπως ο γνωστός εκπαιδευτικός – συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός και η εκπαιδευτικός Ρίτσα Ζιάνκα. Ο πρώτος επειδή στο βιβλίο του “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού”, μετέφερε τα παιδικά βιώματά του από τα ουκ ολίγα καλοκαίρια στο πατρικό του στο Ασβεστοχώρι, και κυρίως του καλοκαιριού του 1974! “Τις παρέες που έτρεχαν στα καλντερίμια του χωριού, τα ξύλα, τις σαΐτες, τα τόξα, τα κουρεμένα κεφάλια, τους έρωτες: μνημεία του καλοκαιριού μιας εποχής ανεξίτηλης”.
Η συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δασκάλα Ρίτσα Ζιάνκα θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά της, ανέβασε με τους μαθητές της (ΣΤ1 Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη) μουσικο-θεατρική παράσταση με δραματοποιημένα αποσπάσματα από το παραπάνω βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού, σε διασκευή, κείμενα και μουσική επιμέλεια δική της. Την ανέβασε μάλιστα, παρουσία του συγγραφέα, και στο Ασβεστοχώρι, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα  στην κατάμεστη από θεατές “Κοινοτική Αίθουσά” του, σε μία συνάντησή τους με… το παρελθόν, αποσπώντας εκτός από το θερμό χειροκρότημα του κοινού και κολακευτικά σχόλια.
Η Ρίτσα Ζιάνκα, ο Ισίδωρος Ζουργός και οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση χαιρετούν μετά τοπέρα της το κοινό
Η Ρίτσα Ζιάνκα, ο Ισίδωρος Ζουργός και οι μαθητές που συμμετείχαν στην παράσταση χαιρετούν μετά το πέρας της τους θεατές
Μετά την παράσταση η κ. Ζιάνκα, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και οργάνωση της παράστασης, δήλωσε: “Τελείωσε μία βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, νοσταλγία, όμορφες στιγμές… γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι περνάει ποτέ η εποχή μιας ιστορίας, τα πάντα βρίσκονται εδώ, περιμένοντας κάτι να τα κάνει να επιστρέψουν. Ίσως φτάνει τελικά η στιγμή που τα πράγματα θέλουν να ειπωθούν, αυτά τα ίδια ίσως για να ξεκουραστούν ή για να περάσουν επιτέλους στην εποχή του φανταστικού!”

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
                                                                                   Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού”. Μαθητική μουσικο-θεατρική παράσταση στο Ασβεστοχώρι

“Βεγγέρα” στις 11 και 12 Ιανουαρίου από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Η θεατρική ομάδα “Μηχανή”

Την παράσταση “Η Βεγγέρα” του Ηλία Καπετανάκη (1859-1923) παρουσιάζει την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου, η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”.

Πρόκειται για μια απολαυστική νεοελληνική κωμωδία του 19ου αιώνα. Το έργο του Ηλία Καπετανάκη εκθέτει ανελέητα την φαυλότητα, τον καθωσπρεπισμό, την ανοησία, την αμορφωσιά και την τυφλή μιμητικότητα των Αθηναίων αστών της εποχής του, με τέτοιο τρόπο ώστε οι αναλογίες με το σήμερα να μοιάζουν κωμικά ανατριχιαστικές.

Ο Καπετανάκης με τη «Βεγγέρα» του μας εισάγει σε μια συνήθεια των οικογενειών να ανταλλάσσουν επισκέψεις εν είδει κοινωνικής συναναστροφής αντιγράφοντας όμως τον καθωσπρεπισμό και τα ήθη που έρχονται απ’ την αλλοδαπή.

Συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:
Νίκος, ανιψιός του κ.Στενού: Ιωάννης Γαρυφάλλου
κ.Στενός: Βασίλειος Θεολόγης
κ.Στενού: Αναστασία Χατζηαστερίου
Δημήτρω, υπηρέτρια: Μαρία Λιτσίου
κ.Νερουλός: Κωνσταντίνος Κουνελάκης
Ελένη Νερουλού: Όλγα Κουτσού
Κατίνα, θυγάτηρ του κ.Νερουλού: Μαρία Παπανικολάου
Μαρίκα, θυγάτηρ του κ.Νερουλού: Βασιλική Νιμπή
Πίπης, υιός του κ.Νερουλού: Αικατερίνη Αδαμίδου
Φρόσω, ανιψιά του κ.Νερουλού: Ελισάβετ Διαμαντή
Σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα
Σκηνικά & Κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου
Μουσική επιμέλεια: Βάσω Φλωρίδη
Κονσόλα ήχου-φώτων: Μπάμπης Βουγιούκας
Γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Θωμάς Κατσάνας

Δημιουργία video spot: Βάσω Φλωρίδη
Η γενική είσοδος είναι 5 ευρώ.

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός, Προαναγγελίες, Ψυχαγωγία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Βεγγέρα” στις 11 και 12 Ιανουαρίου από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”


Powered by WordPress.