Επέτειοι – Εκδηλώσεις Μνήμης

Εκδήλωση μνήμης για τον Ασβεστοχωρίτη παιδαγωγό Χρήστο Φράγκο

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης για τον Ασβεστοχωρίτη καθηγητή Χρήστο Φράγκο, διοργάνωσε στη γενέτειρά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου.

Στιγμιότυπο από την προβολή αποσπασμάτων της τηλεοπτικής εκπομπής “Προσωπικότητες” στην οποία είχε φιλοξενηθεί ο μεγάλος Έλληνας παιδαγωγός

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναλυτική αναφορά -από συναδέρφους του- στο έργο και τον χαρακτήρα τού Χρήστου Φράγκου. Οι ομιλητές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία που είχαν μαζί του, απ’ όπου αναδείχθηκε και η μεγάλη προσφορά του τιμώμενου δασκάλου στα Γράμματα, ενώ προβλήθηκε απόσπασμα από την τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Γιώτη “Προσωπικότητες”, στην οποία τον είχε φιλοξενήσει.
Οι διοργανωτές, πρότειναν να δοθεί σε έναν δρόμο του Ασβεστοχωρίου το όνομά του, πρόταση η οποία ελπίζουμε να γίνει δεκτή από τον Δήμο.
Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών, Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση μνήμης για τον Ασβεστοχωρίτη παιδαγωγό Χρήστο Φράγκο

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Ασβεστοχώρι για τους 19 εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα Κατοχής, στις 20 και 26 Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού, καθώς και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε μετά από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε, όπως είπαν, ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα και τρόφιμα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες, μετά από ανταλλαγή πυρών, σκότωσαν -εκείνο το βράδυ- δύο Γερμανούς αξιωματικούς και τραυμάτισαν δύο στρατιώτες.

Είχε προηγηθεί έξι μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη -επίσης μετά από προδοσία- τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

Στον τόπο της εκτέλεσης έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκτελεσθέντων, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Τον δήμαρχο, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη -όπου ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι- Χρήστος Μπουτσιβάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα του Ιουλίου του 1944.

Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Μακεδονίας, Σωκράτης Δωρής, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πυλαίας – Χορτιάτη, Σοφοκλής Κάλτσιος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Θεσσαλονίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γεωργία Παντελίδου, του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Αντώνιος Αζάς, της Πολεμικής Αεροπορίας, επισμηναγός, Αναστάσιος Τυρνάς, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, “Δημιουργική Αλλαγή”, Κωνσταντίνος Καρπούζης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δέσποινα Λυπηρίδου, Πάρις Τσογκαρλίδης, Βάιος Ζέκκας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εξοχής, Χρήστος Μητσάκης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, Εμμανουήλ Γκουραμάνης, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ασβεστοχωρίου, Ζωή Μπάγκου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου, Ιωάννα Τσικαράκα, η σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου Ασβεστοχωρίου, Ντίνα Χαρτοματσίδου Κούκου.

                                                                                                                                                                          ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Ασβεστοχώρι

Την προσεχή Κυριακή το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων της 20ης και 26ης Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι

Συμπληρώνονται 78 χρόνια από την 26η Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού, καθώς και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε μετά από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε, όπως είπαν, ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα και τρόφιμα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες, μετά από ανταλλαγή πυρών, σκότωσαν -εκείνο το βράδυ- δύο Γερμανούς αξιωματικούς και τραυμάτισαν δύο στρατιώτες.

Είχε προηγηθεί έξι μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη -επίσης μετά από προδοσία- τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση

Την προσεχή Κυριακή 24 Ιουλίου, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, θα πραγματοποιήσει στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων.

Στις 11 θα αναχωρήσει από το πάρκο της κωμόπολης (χώρο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων) πομπή προς το χώρο της εκτέλεσης στα όρια της Εξοχής (λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου»), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και κατάθεση στεφανιών.

                  Νίκος Γιώτης

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Την προσεχή Κυριακή το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων της 20ης και 26ης Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι

Ο Ασβεστοχωρίτης, Τάσος Τούσης, πρώτος νεκρός του Μάη του ‘36

Η Κατίνα Τούση μοιρολογεί τον γιο της

Την 9η Μαΐου, κάθε χρόνου, δηλαδή σαν σήμερα, το Ασβεστοχώρι τιμάει ή μάλλον θα έπρεπε να τιμάει, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ένα παιδί του, το οποίο το 1936 έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εργατικής διαδήλωσης. Μόνο που δεν ήταν απλά ένας από τους πολλούς νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έμεινε γνωστός, ως ο πρώτος νεκρός του Μάη του ’36.

Το Μάιο του ‘36, λίγους μήνες πριν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, με διορισμένο όμως πρωθυπουργό τον μετέπειτα δικτάτορα, από τον βασιλιά Γεώργιο, άρχισε η μεγάλη απεργία των καπνεργατών.

Στις 9 Μαΐου οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης απαγόρευσαν στην πορεία των εργατών να πλησιάσει στο κτίριο διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σοβαρά επεισόδια. Ο 25χρονος Ασβεστοχωρίτης αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, έπεσε νεκρός, από πυρά αστυνομικών. Ήταν το πρώτο θύμα στα γεγονότα του Μάη του ‘36. Οι απεργοί αμέσως ξήλωσαν μία πόρτα και τοποθέτησαν πάνω της τη σορό του νεκρού.

Όπως είναι γνωστό η φωτογραφία με το μοιρολόι της μάνας του νεκρού διαδηλωτή, Κατίνας Τούση, που θρηνούσε πάνω από τη σορό του γιου της, ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο, να γράψει τον «Επιτάφιο» τον οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

                                                                                                                                                       Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Ασβεστοχωρίτης, Τάσος Τούσης, πρώτος νεκρός του Μάη του ‘36

Εκδήλωση μνήμης στο Ασβεστοχώρι για τους 19 εκτελεσθέντες τον Ιούλιο του 1944

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στο Ασβεστοχώρι για τους 19 εκτελεσθέντες από τα στρατεύματα Κατοχής, στις 20 και 26 Ιουλίου 1944.
Στον τόπο της εκτέλεσης έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των εκτελεσθέντων, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κ. Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο αναπληρωτής πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Κάρστεν Μύλλερ, ο αστυνομικός διευθυντής, Αθανάσιος Λαμπρόπουλος, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, Κωσταντίνος Δαδούδης, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μιχάλης Γεράνης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Βίκυ Κανέλλου.
Στεφάνια κατέθεσαν εκτός των προαναφερθέντων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, “Σύγχρονος Δήμος”, Έλενα Ρουσάκη  και “Δημιουργική Αλλαγή”, Κωνσταντίνος Καρπούζης, η διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου”, Χριστίνα Τσαγκαρή, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ασβεστοχωρίου, Ζωή Μπάγκου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου Ιωάννα Τσικαράκα και η πρόεδρος της Κίνησης Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου, Ολυμπία Δημαράτου.
                                                          Νίκος Γιώτης
Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση μνήμης στο Ασβεστοχώρι για τους 19 εκτελεσθέντες τον Ιούλιο του 1944


Powered by WordPress.