Επέτειοι – Εκδηλώσεις Μνήμης

Την προσεχή Κυριακή το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων της 20ης και 26ης Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι

DSC_1523

Συμπληρώνονται την προσεχή Τετάρτη 73 χρόνια από την 26η Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού αλλά και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε, όπως είπαν, ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα και τρόφιμα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες, μετά από ανταλλαγή πυρών, σκότωσαν, εκείνο το βράδυ, δύο Γερμανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους δύο.

Είχε προηγηθεί έξι μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη, επίσης μετά από προδοσία, τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε ως την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

DSC_1535

Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση

Την προσεχή Κυριακή 23 Ιουλίου (και δυστυχώς όχι στις 26, ημέρα της θλιβερής επετείου), ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, θα πραγματοποιήσει στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων. Στις 10.45 θα αναχωρήσει από το πάρκο της κωμόπολης (χώρο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων) πομπή προς το χώρο της εκτέλεσης στα όρια της Εξοχής (λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου»), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και κατάθεση στεφανιών.

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά

Επετειακή εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι για την 25η Μαρτίου (BINTEO)

Εντυπωσιακή ήταν η φετινή εορταστική εκδήλωση για την 196η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη «Κοινοτική Αίθουσα» Ασβεστοχωρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και το χορευτικό τμήμα του ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου, ενώ την επιμέλειά της και την παρουσίαση είχε η Μαρία Κυριαζή – Σιββά.  Συμμετείχαν χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, του Συλλόγου Γυναικών Χορτιάτη, του Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου, του ΚΕΠΑΠ Χορτιάτη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας, της Ενοριακής Εστίας Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, του ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου. Επίσης συμμετείχε η μεικτή Χορωδία Ασβεστοχωρίου η οποία τραγούδησε επετειακά τραγούδια. Ποντιακό Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορική αναφορά σε Ασβεστοχωρίτες που πολέμησαν κατά των Τούρκων, από τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη (για να ακούσετε την ομιλία πατήστε εδώ).    

Καταχωρήθηκε επίσης σε Βίντεο, Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Μικρή και φέτος η προσέλευση κατοίκων του Ασβεστοχωρίου στην εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες τον Ιούλιο του 1944

DSC_4312Με μικρή και φέτος προσέλευση κατοίκων του Ασβεστοχωρίου τιμήθηκε στην ιστορική κωμόπολη η μνήμη των 20 πατριωτών – Συνδέσμων του ΕΑΜ, που εκτελέστηκαν στις 20 και 26 Ιουλίου 1944, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες).

Στην ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο δήμος στον τόπο της εκτέλεσης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Προηγήθηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου.

DSC_4301Ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μπουτσιβάρη.

Την τελετή, που έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα του Ασβεστοχωρίου, αλλά για πρώτη φορά δεν έγινε προσκλητήριο νεκρών (;) γεγονός που σχολιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, αρνητικά, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Γιάννης Ντίτσιος, εκπρόσωποι κομμάτων, του στρατού, της ΠΟΑΕΑ Β. Ελλάδος και φορέων της περιοχής.

DSC_4313Ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας Όμιλος Μνήμης Εκτελεσθέντων στο Ασβεστοχώρι από τα στρατεύματα Κατοχής, με τη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα έχει ως σκοπό να κάνει προτάσεις προς τον Δήμο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν των πατριωτών εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα ή να αναλαμβάνει να τις πραγματοποιεί.

Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα www.asvestohori.gr, θα είναι πρωτεργάτης στην ευόδωση μιας πρωτοβουλίας για το σκοπό αυτό, τιμώντας εκείνους που προέταξαν ως επιλογή ζωής να υπηρετούν αρχές και ιδανικά ταυτισμένα με την ειρήνη και τον άνθρωπο, θυσιάζοντας τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι

                                                                                               Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Την προσεχή Κυριακή το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων της 20ης και 26ης Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι

 

DSC_1523

Συμπληρώνονται την προσεχή Τρίτη 72 χρόνια από την 26η Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού αλλά και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε, όπως είπαν, ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα και τρόφιμα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες, μετά από ανταλλαγή πυρών, σκότωσαν, εκείνο το βράδυ, δύο Γερμανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους δύο.

Είχε προηγηθεί έξη μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη, επίσης μετά από προδοσία, τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε ως την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

DSC_1535

Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση

Την προσεχή Κυριακή 24 Ιουλίου (και δυστυχώς όχι στις 26, ημέρα της θλιβερής επετείου), ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, θα πραγματοποιήσει στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων. Στις 10.45 θα αναχωρήσει από το πάρκο της κωμόπολης (χώρο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων) πομπή προς το χώρο της εκτέλεσης στα όρια της Εξοχής (λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου»), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και κατάθεση στεφανιών.

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά

Το Ασβεστοχώρι θα τιμήσει φέτος τη μνήμη του πρώτου νεκρού του Μάη του ‘36 Τάσου Τούση;

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Τάσου Τούση

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση τιμής προς τον Τάσο Τούση στο μνημείο του στο Ασβεστοχώρι. Την είχε διοργανώσει η Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ, στις 10 Μαΐου 2015. Ελπίζουμε κάποιοι φορείς να τον τιμήσουν και φέτος

Την 9η Μαΐου, κάθε χρόνο, το Ασβεστοχώρι τιμάει ή μάλλον θα έπρεπε να τιμάει -γιατί τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο- ένα παιδί του, το οποίο το 1936 έπεσε νεκρό κατά τη διάρκεια εργατικής διαδήλωσης. Μόνο που δεν ήταν απλά ένας από τους πολλούς νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έμεινε γνωστός, ως ο πρώτος νεκρός του Μάη του ‘36. Τον μήνα εκείνο, λίγους μήνες πριν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, με διορισμένο όμως πρωθυπουργό τον μετέπειτα δικτάτορα, από τον βασιλιά Γεώργιο, άρχισε η μεγάλη απεργία των καπνεργατών. Στις 9 Μαΐου οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης απαγόρευσαν στην πορεία των εργατών να πλησιάσει στο κτίριο διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σοβαρά επεισόδια. Ο 25χρονος Ασβεστοχωρίτης αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, έπεσε νεκρός, από πυρά αστυνομικών. Ήταν το πρώτο θύμα στα γεγονότα του Μάη του ‘36. Οι απεργοί αμέσως ξήλωσαν μία πόρτα και τοποθέτησαν πάνω της τη σορό του νεκρού.

Η Κατίνα Τούση μοιρολογεί τον γιο της

Όπως είναι γνωστό η φωτογραφία με το μοιρολόι της μάνας του νεκρού διαδηλωτή, Κατίνας Τούση, που θρηνούσε πάνω από τη σορό του γιου της, ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο, να γράψει τον «Επιτάφιο» τον οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

                                                                                                                                   Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Συμμετοχή του χορευτικού Τμήματος Ενηλίκων Ασβεστοχωρίου του Κ.Ε.Π.Α.Π. στο “Φεστιβάλ Πράγας 2015”

ΤσεχίαΣτην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που υπηρετούν και προωθούν ποικιλοτρόπως τον Πολιτισμό, γνωρίζοντας καλά πως αυτή είναι η μεγαλύτερη “αντίσταση” στην παγκοσμιοποίηση, μέσω της οποίας τα τελευταία χρόνια ορισμένοι προσπαθούν να… ισοπεδώσουν πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις αιώνων. Είναι, ίσως, ένας τρόπος να δηλώσουν “παρών” μέσω του Πολιτισμού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν η Κοιτίδα του Πολιτισμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Περίτρανο παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελούν και οι χορευτικοί σύλλογοι του Ασβεστοχωρίου, που επιτελούν αξιοζήλευτο έργο. Ορισμένοι δε από αυτούς, ακόμη και σ” αυτή τη δύσκολη από οικονομική άποψη περίοδο καταφέρνουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά μέλη τους να παρουσιάσουν τη… δουλειά τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως το χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων Ασβεστοχωρίου του Κ.Ε.Π.Α.Π. το οποίο οποίο αυτές τις ημέρες εκπροσωπεί την κωμόπολή μας και τη χώρα μας στην Τσεχία και ειδικότερα στο “Φεστιβάλ Πράγας 2015”, στο οποίο συμμετέχουν χορευτικά τμήματα από αρκετές χώρες της γης.

Τσεχία 1Από την παρέλασή του στους δρόμους του Nachod που έγινε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Φεστιβάλ είναι και οι παραπάνω φωτογραφίες, που μας έστειλαν ηλεκτρονικά από την Τσεχία μέλη του χορευτικού.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι μετέβησαν στην Πράγα, με δικά τους μάλιστα έξοδα, προκειμένου να προβάλλουν τους παραδοσιακούς χορούς μας.

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός | Σχόλια κλειστά

Με μικρή και φέτος προσέλευση κατοίκων του Ασβεστοχωρίου τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων τον Ιούλιο του 1944

DSC_2540[1]

Η μνήμη των 20 πατριωτών – Συνδέσμων του ΕΑΜ, που εκτελέστηκαν στο Ασβεστοχώρι, στις 20 και 26 Ιουλίου 1944, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), τιμήθηκε στην ιστορική κωμόπολη.

Στην ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο δήμος – αλλά δεν τίμησαν φέτος με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ούτε δημοτικοί σύμβουλοι παρά μόνον ο Χρήστος Μπουτσιβάρης – στον τόπο της εκτέλεσης, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση. Προηγήθηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου.

DSC_2545[1]

Ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον κ. Μπουτσιβάρη.

Στην τελετή, που έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την μπάντα του Ασβεστοχωρίου, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Ευστάθιος Αβραμίδης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Σταύρος Τζανίδης, η αναπληρώτρια γενική πρόξενος του Γερμανικού Προξενείου Θεσσαλονίκης Anita Englert-Zerbin, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου Σίμος Τάνης, η τοπική σύμβουλος Ασβεστοχωρίου (τελετάρχης της εκδήλωσης) Μαρία Κυριαζή - Σιββά, ο υπεύθυνος σχολικών επιτροπών του Δήμου Θωμάς Γεωργακάκης,  μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Ασβεστοχωρίου με επικεφαλής την πρόεδρό της Ζωή Αργύρα, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη Μανόλης Γκουραμάνης, η εκπρόσωπος του Κοινωνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Εξοχής κ. Μπάνιου, συγγενείς και απόγονοι των εκτελεσθέντων. «Έλαμψαν δια της απουσίας τους» και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αφού δεν τίμησε την εκδήλωση ούτε ένας βουλευτής.

DSC_2541[1]

Μικρή για μία ακόμη χρονιά ήταν η προσέλευση κατοίκων του Ασβεστοχωρίου, για την οποία ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν ενημερώνονται. Το γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έπαψε να πραγματοποιείται η πορεία που επί δεκαετίες γίνονταν από το πάρκο του Ασβεστοχωρίου, έως τον τόπο της εκτέλεσης, ίσως είναι ενδεικτικό, της… απαξίωσης που υπήρχε από τις προηγούμενες δημοτικές και κοινοτικές αρχές για την επέτειο αυτή, η οποία θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις.

Αποκορύφωμα ίσως της… σοβαρότητας με την οποία οι προηγούμενες δημοτικές και κοινοτικές αρχές αντιμετώπιζαν του πεσόντες του Ιούλη του 1944, ήταν το γεγονός ότι, επί δημαρχίας Γεράνη, δόθηκε η ονομασία για τους εκτελεσθέντες του Ιούλη του 1944, σε ένα στενοσόκακο που δεν έχει σχέση με τη μέρα εκείνη, ούτε με τη θυσία των πατριωτών και όχι στον κεντρικό δρόμο προς το σημείο της εκτέλεσης, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι απλά, για να πουν οι όποιοι «φωστήρες» ανέθεσε ο κ. Γεράνης το έργο της ονοματοθεσίας, ότι συμπεριέλαβαν και αυτήν την επέτειο, λες και ήθελαν να βγουν από την υποχρέωση ή το έβλεπαν ως… αγγαρεία που ήθελαν να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα…

DSC_2557[1]

Ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας Όμιλος Μνήμης Εκτελεσθέντων στο Ασβεστοχώρι από τα στρατεύματα κατοχής, με τη συμμετοχή όχι μόνον απογόνων των εκτελεσθέντων αλλά κυρίως ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα έχει ως σκοπό να κάνει προτάσεις προς τον Δήμο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν των πατριωτών εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα ή να αναλαμβάνει να τις πραγματοποιεί.

Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα www.asvestohori.gr, θα είναι πρωτεργάτης στην ευόδωση μιας πρωτοβουλίας για το σκοπό αυτό, τιμώντας εκείνους που προέταξαν ως επιλογή ζωής να υπηρετούν αρχές και ιδανικά ταυτισμένα με την ειρήνη και τον άνθρωπο, θυσιάζοντας τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι

Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες της 20ης και 26ης Ιουλίου 1944 στο Ασβεστοχώρι

Φωτογραφία0001

Συμπληρώνονται την προσεχή Κυριακή 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, 71 χρόνια από την 26η Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού αλλά και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13η Ιουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, σκότωσαν, εκείνο το βράδυ, δύο Γερμανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους δύο.

Είχε προηγηθεί έξη μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη επίσης μετά από προδοσία, τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε έως την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

DSC_0077[1]

Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση

Την προσεχή Κυριακή 26 Ιουλίου, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, θα πραγματοποιήσει στις 10 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, μνημόσυνο υπέρ των εκτελεσθέντων. Στις 10.45 θα αναχωρήσει από το πάρκο της κωμόπολης (χώρο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων) πομπή προς το χώρο της εκτέλεσης στα όρια της Εξοχής (λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου»), όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και κατάθεση στεφανιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά

Εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι της Επιτροπής Υπαίθρου του ΚΚΕ για τον Τάσο Τούση

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Τάσου Τούση

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Τάσου Τούση

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια, ώστε να υπάρξει ένας φορέας που θα τιμήσει πάλι στο Ασβεστοχώρι τον πρώτο νεκρό του Μάη του ’36 Τάσο Τούση, πραγματοποιώντας στη γενέτειρά του εκδήλωση με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του. Ο φορέας αυτός ήταν ο ίδιος που τον τίμησε και την τελευταία φορά (το Μάη του 2011), η Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα ευαισθητοποιηθούν και οι τοπικές και οι δημοτικές αρχές και θα πράξουν κάτι ανάλογο.

Η Κατίνα Τούση μοιρολογεί τον γιο της

Ο Τάσος Τούσης δεν ήταν απλά ένας από τους πολλούς νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έμεινε γνωστός, ως ο πρώτος νεκρός του Μάη του ’36. Το μήνα εκείνο, λίγους μήνες πριν τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, με διορισμένο όμως πρωθυπουργό τον μετέπειτα δικτάτορα, από τον βασιλιά Γεώργιο, άρχισε η μεγάλη απεργία των καπνεργατών. Στις 9 Μαΐου οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης απαγόρευσαν στην πορεία των εργατών να πλησιάσει στο κτίριο διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν σοβαρά επεισόδια. Ο 25χρονος Ασβεστοχωρίτης αυτοκινητιστής, Τάσος Τούσης, έπεσε νεκρός, από πυρά αστυνομικών. Ήταν το πρώτο θύμα στα γεγονότα του Μάη του ‘36. Οι απεργοί αμέσως ξήλωσαν μία πόρτα και τοποθέτησαν πάνω της τη σορό του νεκρού.

Όπως είναι γνωστό η φωτογραφία με το μοιρολόι της μάνας του νεκρού διαδηλωτή, Κατίνας Τούση, που θρηνούσε πάνω από τη σορό του γιου της, ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο, να γράψει τον «Επιτάφιο» τον οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Το αδιαχώρητο στην επετειακή γιορτή για την 25η Μαρτίου

H χορωδία της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου

H χορωδία της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

Πολύ μικρή αποδείχθηκε η ανακαινισμένη “Κοινοτική Αίθουσα” Ασβεστοχωρίου, για μία εκδήλωση πολιτισμού όπως η επετειακή για την 25η Μαρτίου, αφού το κοινό της Κωμόπολής μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής τη γέμισε ασφυκτικά, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που την παρακολούθησαν όρθιοι! Αρκετοί μάλιστα που έφτασαν μετά την έναρξή της, με έκπληξη διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε χώρος να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ούτε καν όρθιοι και αποχώρησαν…

Τμήμα Ενηλίκων ΚΕΠΑΠ

Το Τμήμα Ενηλίκων Ασβεστοχωρίου του Κ.Ε.Π.Α.Π.

Επρόκειτο για μια εκδήλωση που αποζημίωσε τους θεατές της αφού συνδύαζε ιστορία και παράδοση και δίκαια όσοι συμμετείχαν σ” αυτήν καταχειροκροτήθηκαν από το -“διψασμένο”- για τέτοιες εκδηλώσεις κοινό.

Το Τμήμα Ενηλίκων του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου

Το χορευτικό του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου

Η εκδήλωση άρχισε με λεπτομερή ιστορική αναδρομή από τον εκπαιδευτικό, Παντελή Τερεζάκη. Στη συνέχεια η μεικτή χορωδία Ασβεστοχωρίου και η χορωδία της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου τραγούδησαν επετειακά τραγούδια.

Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου

Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου

Το χορευτικό της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

Το χορευτικό της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

Τη «σκυτάλη» πήραν χορευτικά συγκροτήματα που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς. Ειδικότερα, χόρεψαν τα εξής χορευτικά: το Τμήμα Ενηλίκων Ασβεστοχωρίου του Κ.Ε.Π.Α.Π., το Τμήμα Χορτιάτη Κ.Ε.Π.Α.Π., του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου, της Ενοριακής Εστίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Γέφυρας “Άγιος Γεώργιος”, του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλύρου.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Νίκος Γιώτης

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός, Ρεπορτάζ | Σχόλια κλειστά


Powered by WordPress.