Γράφει η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος Κυριακή Δεληνάσιου
Συνάντηση στην Πολωνία 12-19 Οκτωβρίου 2013
Στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας με τίτλο «Η ζωή και η εργασία της γυναίκας στην Ευρώπη που αλλάζει» πέντε μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί ταξίδευσαν στην πόλη Gorlice, όπου μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία και βέβαια Πολωνία) εργάστηκαν σε θέματα που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα της γυναίκας.
Καταρχάς στο τοπικό σχολείο η πολωνική ομάδα επιφύλαξε στην ελληνική ιδιαίτερη τιμή, αφού είχε στην είσοδο φωτογραφίες μόνο από την τελευταία συνάντηση στο Ασβεστοχώρι. Εργαστήκαμε πάνω στο πρόγραμμα, ανταλλάξαμε δώρα κ.α. Στο σχολείο δεν υπήρχαν μαθητές γιατί, όπως μας είπαν, η 14η Οκτωβρίου είναι ημέρα ευχαριστιών στους καθηγητές. Η γιορτή που παρουσίασαν οι μαθητές ήταν εμπνευσμένη από την αρχαία Ελλάδα (μούσες, ιέρειες κ.α.). Επισκεφτήκαμε το εθνικό πάρκο της Πολωνίας Ζακοπάνε, τα εντυπωσιακά αλατωρυχεία της Βελίτσκα και το Άουσβιτς. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που νιώσαμε σε αυτήν την ξενάγηση!
Συναντήσαμε το δήμαρχο της πόλης στο τοπικό δημαρχείο και επισκεφτήκαμε το τοπικό μουσείο πολέμου και όχι μόνο. Ο δήμαρχος μας εμπιστεύτηκε ότι επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα κάθε χρόνο. Το Στόμιο της Λάρισας δε, το αισθάνεται ως δεύτερη πατρίδα του! Γενικά αισθανθήκαμε ότι μας εκτιμούν και θέλουν να έχονται για διακοπές στην Ελλάδα… Το απόγευμα της ίδιας μέρας μας έδωσαν τις βεβαιώσεις σε μια πολύ όμορφη γιορτή που ετοίμασαν ειδικά για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
Τέλος επισκεφτήκαμε την πανέμορφη Κρακοβία και αναχωρήσαμε για τη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις και αλησμόνητες εμπειρίες.
Συνάντηση στη Ρουμανία 22-29 Μαρτίου 2014
Στο πλαίσιο του ίδιου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που υλοποιεί το σχολείο μας επτά μαθητές και δύο καθηγήτριες ταξίδευσαν στην πόλη Pucioasa, όπου μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις υπόλοιπες χώρες (Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία) εργάστηκαν σε θέματα που αφορούν τη ζωή, την εργασία και τα όνειρα των γυναικών.
Φτάσαμε στη λουτρόπολη της Pucioasa, όπου μεταβήκαμε με λεωφορείο της ρουμάνικης γραμμής Lilian express και τακτοποιηθήκαμε στο μικρό hostel, όπως το ρουμάνικο σχολείο είχε φροντίσει για όλους του συμμετέχοντες. Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε τα αλατωρυχεία Slanic-Sower Mine Prahova με λεωφορείο που πρόσφερε ειδικά για την ελληνική ομάδα το σχολείο υποδοχής, αφού οι άλλες αποστολές θα ερχόταν αργά το απόγευμα.
Αρχικά πήγαμε στο ρουμάνικο σχολείο, όπου η ρουμανική ομάδα μας υποδέχτηκε πολύ θερμά. Εργαστήκαμε πάνω στο πρόγραμμα, ανταλλάξαμε δώρα κ.α. Στο σχολείο αυτό, που είναι τεχνολογικό, υπάρχει μουσείο αεροπλάνου (του Dumitru Dorin Prunariu), το οποίο και επισκεφτήκαμε. Οι καθηγητές και οι μαθητές μας εντυπωσίασαν με επιδείξεις πτήσεων μοντέλων αεροπλάνων.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Βουκουρέστι. Ξεναγηθήκαμε στο βασικό ανάκτορο Cotroceni και τη Βουλή.
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα της σημερινής Montana (παλιάς Βλαχίας) Targoviste το απόγευμα είχαμε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης της Pucioasa. Γενικά αισθανθήκαμε ότι μας εκτιμούν και έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος ήξερε και λίγα ελληνικά! Το βράδυ απολαύσαμε μια υπέροχη ρουμάνικη βραδιά με ρουμάνικα εδέσματα και παραδοσιακούς χορούς.
Ακόμη επισκεφτήκαμε στα Sinaia, το βασιλικό θερινό ανάκτορο Peles και στο Bran το κάστρο του Δράκουλα! Τέλος είδαμε και στο μεσαιωνικό Brasov την περίφημη Μαύρη Εκκλησία (γοτθική, λουθηριανή εκκλησία), αλλά δυστυχώς μόνο από έξω γιατί ήταν κλειστή.
Τέλος, εργαστήκαμε στο σχολείο για το κλείσιμο του προγράμματος, επισκεφτήκαμε ένα άλλο θεωρητικό σχολείο της πόλης, μας έδωσαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής στην 5η και τελευταία συνάντηση του προγράμματος και αναχωρήσαμε από την Puciousa. Την ίδια μέρα αργά το απόγευμα φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη έχοντας αποκομίσει πολύτιμες γνώσεις, αλησμόνητες εμπειρίες και καλούς φίλους από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, που υλοποιεί το σχολείο από το 2012, συνέβαλε στη γνωριμία των μαθητών μας με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες και στην κοινωνικοποίησή τους. Η επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων λαών οδήγησε στην αλληλοκατανόηση και στη βαθύτερη γνώση της δικής μας ταυτότητας. Επίσης η επαφή με μαθητές και καθηγητές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Τουρκίας συνέβαλε, κυρίως στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές, αλλά και στους υπόλοιπους μέσω της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, στη γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών και τη συγκριτική αποτίμηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Oι μαθητές και οι καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Comenius κατάλαβαν πως πρέπει να σεβόμαστε όλους τους πολιτισμούς των άλλων χωρών. Ότι όλοι οι λαοί δικαιούνται να αισθάνονται περήφανοι για την ταυτότητά τους, αλλά και πόσο περήφανοι μπορούμε να νιώθουμε εμείς ως Έλληνες! Και αυτό είναι κάτι που μας βοήθησαν να το συνειδητοποιήσαμε οι άλλοι εταίροι μας κάθε φορά που ερχόμασταν σε επαφή μαζί τους: Είμαστε αγαπητοί και ευπρόσδεκτοι και έχουμε μια χώρα που επιθυμούν να επισκέπτονται!
Συνολικά στις δράσεις του προγράμματος από την έναρξή του το 2012 (http://www.asvestohori.gr/?p=3017) μετακινήθηκαν 12 καθηγητές και 23 μαθητές. Σύμφωνα με τη σύμβαση έπρεπε 12 καθηγητές και 12 μαθητές.