Θεατρική Ομάδα “ΜΗΧΑΝΗ”

“Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Φωτογραφία του χρήστη Θεατρική Ομάδα Μηχανή - Drama Group Machina.

Την παράσταση “Ο Χορός του Θανάτου” του Αυγούστου Στρίντμπεργκ θα ανεβάσει το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην “Κοινοτική Αίθουσα” Ασβεστοχωρίου η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σε ένα μικρό κι απομονωμένο νησί, μέσα σ΄ ένα κυκλικό φρούριο χτισμένο από γρανίτη, ζουν ο λοχαγός Έντγκαρ και η σύζυγός του Άλις, πρώην ηθοποιός. Φιλονικούν για τα ίδια και τα ίδια θέματα, σαρκάζουν και ειρωνεύονται ο ένας τον άλλον, πλήττουν ταυτόχρονα. Παραμονές της 25ης επετείου του γάμου τους, έρχεται για επίσκεψη ο Κουρτ, ο νέος διευθυντής του λοιμοκαθαρτηρίου του νησιού, παλιός φίλος του λοχαγού αλλά και εξάδελφος τής Άλις καθώς και νεανικό της ειδύλλιο. Αυτή η επίσκεψη πυροδοτεί μεγαλύτερες εντάσεις στο ζευγάρι καθώς ο καθένας τους προσπαθεί να τον μετατρέψει σε σύμμαχό του. Ποιο σπαθί κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους; Κερδίζει κανείς σ΄αυτόν τον πόλεμο; Πώς θα τελειώσουν ή θα συνεχιστούν αυτές οι σχέσεις;

ΠΑΙΖΟΥΝ: Άγγελος Κωνσταντίνου: Έντγκαρ, Αναστασία Χατζηαστερίου: Άλις, Κώστας Μεταλλίδης: Κουρτ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα, σκηνικά/κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου, μουσική: Κωστής Βοζίκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου, βιντεοκλίπ: Βάσω Φλωρίδη, σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Θωμάς Κατσάνας, χειρισμός Κονσόλας Ήχου & Φώτων: Κωστής Βοζίκης, Βασίλης Μουρατίδης, γραμματειακή υποστήριξη: Μαρία Παπανικολάου.

Η παράσταση συνδιοργανώνεται με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

*Η Θεατρική Ομάδα «Μηχανή» λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στο Ασβεστοχώρι.

Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Από το 2002 λειτουργεί μόνο ως ομάδα ενηλίκων. Σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη-ηθοποιούς.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α” Βραβείο-Καρόλου Κουν (“Η Βεγγέρα” του Ηλ. Καπετανάκη).

Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιους Αγώνες και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής («Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης» του Μάρκου Ξάνθου).

Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το Β” Πανελλήνιο Βραβείο («Κύκλωπας» του Ευριπίδη).

                                                                                                                                          Ν.Γ.
Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Θέατρο, Προαναγγελίες, Ψυχαγωγία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Τον “Ταρτούφο” του Μολιέρου παρουσιάζει απόψε στην Κοινοτική Αίθουσα Ασβεστοχωρίου η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Ταρτούφος

Την παράσταση “Ο Ταρτούφος” παρουσιάζει απόψε στις 8, η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”, στην Κοινοτική Αίθουσα Ασβεστοχωρίου.

Πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετική παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας που κλείνει φέτος 30 χρόνια διαρκούς δημιουργίας.

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Κα Περνέλ: Ευγενία Ροΐδου
Ελμίρα: Καίτη Περχανίδου
Ντορίνα: Λίζα Διαμαντή
Δάμις: Αντώνης Γραμμένος
Μαριάνα: Άννα Κοτλόβα
Κλεάνθης: Βασίλης Θεολόγης
Οργκόν: Γιάννης Γαρυφάλλου
Βαλέριος: Μάρκος Σιδηρόπουλος
Ταρτούφος: Κώστας Κουνελάκης
Κος Παστρικός: Χρήστος Αντωνιάδης
Αστυνόμος: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Σφήνα: Δέσποινα Τσιτσικώστα
Λωράν: Αθανασία Γαϊτανίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Μολιέρος (1632-1673)
Μετάφραση: Άρης Αλεξάκης
Επεξεργασία κειμένου: Όλγα Κουτσού-Λίλια Λύτρα
Σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα
Σκηνικό-Κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου
Μουσική: Αντώνης Φαναράς
(επεξεργασία μουσικού θέματος του Jean-Baptiste Lully 1632-1687)
Video clip: Βάσω Φλωρίδη, Γαβρήλος Ψαλτάκης
Κατασκευές: Κώστας Κουνελάκης
Περούκες: Μαρία Λίτσιου, Μαρία Παπανικολάου, Δέσποινα Τσιτσικώστα, Αθανασία Γαϊτανίδου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

«Ο Ταρτούφος», γράφτηκε στα 1664 και παίχτηκε για πρώτη φορά (οι τρεις πρώτες πράξεις του) στις 12 Μαΐου 1664,στο πλαίσιο καθιερωμένων εορτασμών που συνήθιζε να διοργανώνει ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 14ος στις Βερσαλίες. Η παράσταση προκάλεσε αμέσως θύελλα αντιδράσεων. Ο κλήρος αναγνώρισε το ίδιο του το πρόσωπο πίσω από την οξύτατη σάτιρα του Μολιέρου κατά της θρησκοληψίας και της υποκρισίας και με την συμπαράσταση της βασιλομήτορος δεν δίστασε με διάταγμα που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος των Παρισίων να απαγορεύσει ρητά στους πιστούς της Μητροπόλεώς του επί ποινή αφορισμού “να διαβάσουν ή να ακούσουν να απαγγέλλεται η εν λόγω κωμωδία είτε δημόσια, είτε ιδιωτικά”. Παρά τις αιτήσεις του προς τον Λουδοβίκο, τις περικοπές που έκανε στο έργο του και την προσωρινή αλλαγή του τίτλου «Ο Απατεώνας», μεσολάβησαν 5 χρόνια προσπαθειών, έντονων απογοητεύσεων και αφορισμών, ώσπου να επιτραπεί τελικά στον Μολιέρο να το παρουσιάσει χωρίς περικοπές στις 5 Φεβρουαρίου του 1669.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος επαρχιώτης, γοητεύει τον Οργκόν, έναν πλούσιο Παριζιάνο αστό, με τις επιδεικτικές του “ευσεβείς” πράξεις. Ο Οργκόν τον εγκαθιστά στο σπίτι του. Σύντομα όλοι, εκτός από τη μητέρα του, καταλαβαίνουν την υποκρισία και την υστεροβουλία του Ταρτούφου και προσπαθούν να αποκαλύψουν την πανουργία του στον Οργκόν που αρνείται να δεχτεί την αλήθεια και συνεχίζει να τον εμπιστεύεται απόλυτα. Η σύζυγος του Οργκόν, Ελμίρα, με ένα τέχνασμα αποκαλύπτει την πανουργία του Ταρτούφου και…

ΜΟΛΙΕΡΟΣ (1622-1673)

Συγγραφέας, ηθοποιός και ποιητής. Το πραγματικό όνομά του ήταν Ζαν Μπατίστ Ποκελέν. Το έργο του είναι εμπνευσμένο από την αναγεννησιακή παράδοση του γαλλικού λαϊκού θεάτρου και τις προοδευτικές ιδέες του ουμανισμού. Από τα πρώτα του έργα ο Μολιέρος κατάφερε από τη μια μεριά να καταδείξει τον φαρισαϊσμό των ευγενών και της αστικής κοινωνίας και από την άλλη να ενσαρκώσει το πνεύμα, την ενεργητικότητα και την αισιοδοξία των λαϊκών μαζών. Ειδικά τα έργα του «Ταρτούφος», «Δον Ζουάν» και «Μισάνθρωπος» όπου οι ήρωες είναι εξαιρετικά δημοφιλή κοινωνικά πρότυπα, αποκαλύπτουν και κατατροπώνουν τη θεοσέβεια όπου εκφράζεται με υποκριτική φιλανθρωπία καθώς και την πνευματική χρεοκοπία και τον ωμό κυνισμό της αριστοκρατίας. Θεωρείται ο δημιουργός της «υψηλής κωμωδίας», που έθεσε τα θεμέλια της ρεαλιστικής δραματουργίας, καθώς τα έργα του ήταν καθρέφτης όλων των στρωμάτων της κοινωνίας.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Θέατρο, Πολιτισμός, Προαναγγελίες, Ψυχαγωγία | 1 Σχόλιο

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Η Γυναίκα της ΖάκυθοςΤην παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού ανεβάζει την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”.
Στη Θεατρική Ανάγνωση η Αναστασία Χατζηαστερίου, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Λίλια Λύτρα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τόπος της δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν για δεύτερη φορά το Μεσολόγγι. Το έργο συντίθεται από δυο διαπλεκόμενα θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας της Ζάκυθος και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγιού, που βιώνουν την προσφυγιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν. Ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της Γυναίκας της Ζάκυθος, στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις Μεσολογγίτισσες, μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και για το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση αλλά και για την Θεία Δίκη που επέρχεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το κείμενο παραμένει διαρκώς επίκαιρο όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για τη μορφή του. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις όπου εμπλέκονται κινούνται σε επίπεδο υπερχρονικό. Ο ποιητής δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Ίσως γιατί δεν το έκρινε αναγκαίο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση προσπαθεί να αναδείξει τον αφηγηματικό τρόπο του κειμένου και τη μουσικότητα του λόγου, να αναδειχθούν τα νοήματα και οι συμβολισμοί του.

Εν τέλει…
…η Γυναίκα της Ζάκυθος ενσαρκώνει την αντίδραση σε οτιδήποτε καινούριο που δεν ανήκει στο σύμπαν που ορίζει η δική της λογική. Η κακία της είναι η έκφραση της τάσης για την απόλυτη καταστροφή του «άλλου» και ιδιαίτερα για ό,τι επαναστατεί και αγωνίζεται να ανατρέψει μια νοσηρή κατάσταση. Μισεί και κατατρέχει τις Μεσολογγίτισσες με το πάθος της απόλυτης κακίας, γιατί επιδιώκουν με τον αγώνα τους την ανατροπή μιας τάξης πραγμάτων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στην είσοδο θα συγκεντρωθούν κενά σακίδια πλάτης και κάποια συγκεκριμένα είδη για τους πρόσφυγες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκέντρωση ειδών εδώ:
https://www.facebook.com/Σακίδια-Πλάτης-για-τους-πρόσφυγεςbackpacks-for-the-Refugees-148172338861553/?fref=nf

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων και τις δύο μέρες θα είναι στις 7.30 μ.μ.

 

*Η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή” λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στο Ασβεστοχώρι.

Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Από το 2002 λειτουργεί μόνο ως ομάδα ενηλίκων.
Σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη-ηθοποιούς. Σκηνοθετεί η Λίλια Λύτρα και συνεργάζονται στα σκηνικά και κοστούμια η Σύνθια Γεροθανασίου και ο Στράτος Τσαγκαρής, στη μουσική ο Παντελής Τερεζάκης, ο Γιώργος Τσακαλίδης, ο Γιώργος Bandoek Αποστολάκης και η Λίλα-Μυρτώ Μανώλα, στη χορογραφία η Εύρη Σαββουλίδου, στην επιμέλεια προγράμματος ο Στράτος Τσαγκαρής, στα φώτα και στον ήχο η Όλγα Κανή, ο Θωμάς Κατσάνας και η Βάσω Φλωρίδη. 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α’ Βραβείο-Καρόλου Κουν (“Η Βεγγέρα” του Ηλ. Καπετανάκη).

Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιους Αγώνες και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (“Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης” του Μάρκου Ξάνθου).

Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το Β’ Πανελλήνιο Βραβείο (“Κύκλωπας” του Ευριπίδη).

Ν.Γ.

 

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Πολιτισμός, Προαναγγελίες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

“Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

 

Στιγμιότυπο από προηγούμενη θεατρική παράσταση της “Μηχανής”

Η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή” παρουσιάζει την Παρασκευή (8 μ.μ.), Σάββατο (8 μ.μ.) και Κυριακή (7 μ.μ.), 8, 9 και 10 Μαΐου αντίστοιχα, στην Κοινοτική Αίθουσα Ασβεστοχωρίου το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (1849-1912) “Ο Χορός του Θανάτου”.

Σ΄ ένα απομονωμένο νησί του βορρά, μέσα σ΄ ένα κυκλικό φρούριο χτισμένο από γρανίτη, ζουν ο λοχαγός Έντγκαρ και η σύζυγός του Άλις, πρώην ηθοποιός. Φιλονικούν για τα ίδια και τα ίδια θέματα, σαρκάζουν και ειρωνεύονται ο ένας τον άλλον, πλήττουν ταυτόχρονα.
Παραμονές της εικοστής πέμπτης επετείου του γάμου τους, έρχεται για επίσκεψη ο Κουρτ, ο νέος διευθυντής του λοιμοκαθαρτηρίου του νησιού, παλιός φίλος του λοχαγού αλλά και εξάδελφος της Άλις καθώς και νεανικό της ειδύλλιο. Αυτή η επίσκεψη πυροδοτεί μεγαλύτερες εντάσεις στο ζευγάρι καθώς ο καθένας τους προσπαθεί να τον μετατρέψει σε σύμμαχό του.
Ποιο σπαθί κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους; Κερδίζει κανείς σ΄ αυτόν τον πόλεμο; Πώς θα τελειώσουν ή θα συνεχιστούν αυτές οι σχέσεις;
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Άγγελος Κωνσταντίνου: Έντγκαρ
Αναστασία Χατζηαστερίου: Άλις
Κώστας Μεταλλίδης: Κουρτ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Λίλια Λύτρα
Σκηνικά/Κοστούμια: Σύνθια Γεροθανασίου
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λίτσιου
Βιντεοκλίπ: Βάσω Φλωρίδη
Σχεδιασμός διαφημιστικού υλικού: Θωμάς Κατσάνας
Γραμματειακή υποστήριξη: Μαρία Παπανικολάου

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

*Η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή” λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στο Ασβεστοχώρι.

Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Από το 2002 λειτουργεί μόνο ως ομάδα ενηλίκων.
Σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη-ηθοποιούς. Σκηνοθετεί η Λίλια Λύτρα και συνεργάζονται στα σκηνικά και κοστούμια η Σύνθια Γεροθανασίου και ο Στράτος Τσαγκαρής, στη μουσική ο Παντελής Τερεζάκης, ο Γιώργος Τσακαλίδης, ο Γιώργος Bandoek Αποστολάκης και η Λίλα-Μυρτώ Μανώλα, στη χορογραφία η Εύρη Σαββουλίδου, στην επιμέλεια προγράμματος ο Στράτος Τσαγκαρής, στα φώτα και στον ήχο η Όλγα Κανή, ο Θωμάς Κατσάνας και η Βάσω Φλωρίδη. 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α’ Βραβείο-Καρόλου Κουν (“Η Βεγγέρα” του Ηλ. Καπετανάκη).

Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιους Αγώνες και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (“Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης” του Μάρκου Ξάνθου).

Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το Β’ Πανελλήνιο Βραβείο (“Κύκλωπας” του Ευριπίδη).

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Πολιτισμός, Προαναγγελίες | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο “Ο Χορός του Θανάτου” από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”


Powered by WordPress.