Περιβάλλον

Μοναδική φύση, υπέροχα δασικά τοπία με αμέτρητα είδη φυτών και πολλά είδη ζώων, περιβάλλουν το Ασβεστοχώρι, που εκτός από το πλεονέκτημά του, να διαθέτει ασβεστολιθικό πέτρωμα που βοηθάει στη διαμόρφωση τού ευεργετικού του κλίματος, βρίσκεται ανάμεσα και σε δύο δάση: το εξαιρετικής ομορφιάς υπεραιωνόβιο δάσος βελανιδιάς Κουρί και το δάσος Σέιχ Σου, μέρος του οποίου είναι αναπαλλοτρίωτες ιδιοκτησίες Ασβεστοχωριτών. Αυτή η συνύπαρξη των δύο δασών, είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ό,τι καλύτερο για την υγεία των κατοίκων ενός οικισμού που βρίσκεται ανάμεσά τους.

Το Ασβεστοχώρι το διασχίζει ο Ξηροπόταμος που έχει τις πηγές του κάπου στην περιοχή της Εξοχής, την οποία επίσης διασχίζει και μέσω του Ρετζικίου (Πεύκων), Πολίχνης και Δενδροποτάμου καταλήγει στη θάλασσα.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΟΥΡΙ

Στην ευρύτερη περιοχή του Κουρί, υπάρχουν αρκετές ρεματιές με νερό, σημαντικότερες των οποίων είναι της “Λιάσκας”, του “Μπίβορ”, του “Όρλιακ” και του “Τσατάλ Μπουνάρ”, ενώ υπάρχουν και οι ρεματιές “Αργυρώ” και “Πλότσια”, οι πηγές των οποίων τις τελευταίες δεκαετίες στερεύουν κατά τους θερινούς μήνες. Τα νερά όλων αυτών των ρεματιών, πλην του “Αργυρώ”, παροχετεύονται στη λίμνη Κορώνεια.

Η “Πλότσια”, που ονομάστηκε έτσι από τις πλόκες, δηλαδή τις μεγάλες πλακέ μαύρες πέτρες που έχει, παλαιότερα προσέλκυε το ενδιαφέρον των Ασβεστοχωριτών που έπιαναν καβούρια τα οποία μαγείρευαν, ενώ στις λιμνούλες που δημιουργούνταν σε ορισμένα σημεία, τα καλοκαίρια πολλά παιδιά κολυμπούσαν για να δροσιστούν.

Ένεκα της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους της ευρύτερης περιοχής του δάσους Κουρί και του φυσικού της πλούτου, ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης των Θεσσαλονικέων, ενώ πολλοί ήταν οι φυσιολάτρες που μετέβαιναν σ’ αυτό πεζοί από τη Θεσσαλονίκη. Ο Όμιλος Φυσιολατρών Θεσσαλονίκης, μάλιστα, κατασκεύασε κατά τη δεκαετία του ’50 καταφύγιο, στο οποίο διημέρευαν κάποιες αργίες ή διανυκτέρευαν τα μέλη του.

Μέσα στο δάσος, προς την περιοχή “Κράι Κουρία”, υπάρχει και μία καλύβα που κατασκεύασαν ορειβάτες και γι αυτό την αποκαλούν “Ορειβατική Καλύβα”.

Επίσης, υπάρχουν και αρκετά περιπατητικά μονοπάτια, καθώς και μοναδικές διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας και του ποδηλάτου βουνού.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι πεζοπόροι που σε καθημερινή βάση επιλέγουν το Κουρί για το… περπάτημά τους. Ειδικά τις πρωινές ώρες, πολλοί είναι εκείνοι που μεμονωμένοι ή με παρέα κάνουν υγιεινούς περιπάτους μέσα στο δάσος ή στους γύρω δρόμους του.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

Αναλυτικά στοιχεία για το δάσος Σέιχ Σου μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα http://www.seihsou.gr. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σημαντικό μέρος του Σέιχ Σου, αποτελείται από ιδιοκτησίες Ασβεστοχωριτών που δεν αποζημιώθηκαν και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η αδικία να λάβει τέλοςPowered by WordPress.