Περιβάλλον

Αρμονική συνύπαρξη του λευκού της ανθοφορίας και του χιονιού

Μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, μια βόλτα στο περιαστικό δάσος Κουρί Ασβεστοχωρίου, ήταν για μένα μια… επιτακτική ανάγκη.
Το χιόνι κυριαρχούσε του πράσινου, που αυτήν την περίοδο έχει αρχίσει δειλά δειλά να ξεπροβάλει. Κι εκεί που απολάμβανα την ομορφιά του τοπίου με τις εντυπωσιακές εναλλαγές του, το βλέμμα μου επικεντρώθηκε σε μια κάτασπρη γκορτσιά (αγριαχλαδιά), η οποία από μακριά μου φαινόταν χιονισμένη, αλλά πλησιάζοντάς την διαπίστωσα πως το λευκό της δεν προερχότανε από το χιόνι, αλλά επρόκειτο για τα ολόλευκα λουλούδια της, τα οποία λες και με καμάρι επιδείκνυε σε όσους περνούσαμε από εκεί, μιας και επιβίωσαν παρά τις χιονοπτώσεις.
Αφού κοντοστάθηκα και απόλαυσα την ομορφιά της σε συνδυασμό με το χιονισμένο τοπίο, αποφάσισα να την απαθανατίσω φωτογραφικά, γιατί σκέφτηκα πως επρόκειτο για ένα μικρό… θαύμα της φύσης! Αρμονική συνύπαρξη του λευκού της ανθοφορίας και του χιονιού!

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αρμονική συνύπαρξη του λευκού της ανθοφορίας και του χιονιού

Να ληφθούν μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας στο Δάσος Κουρί

“Θύμα” της οικονομικής κρίσης έχει πέσει και το Δάσος Κουρί, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φαινόμενα της παράνομης υλοτομίας, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές του να θυμίζουν “κρανίου τόπο”.

"Κρανίου τόπο" θυμίζει σε ορισμένες περιοχές του το Δάσος Κουρί, εξαιτίας της λαθροϋλοτομίας.

Μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο, ουσιαστικά αφύλαχτο, δάσος του Ασβεστοχωρίου έχει γίνει έντονο, αφού επιτελείται μία περιβαλλοντική καταστροφή. Κάποιοι ασυνείδητοι κόβουν τα δένδρα, τα οποία γίνονται καυσόξυλα στις σόμπες ή τα τζάκια τους, ενώ οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης φαίνεται να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο.

«Μέρες της γερμανικής κατοχής θυμίζει η λαθροϋλοτομία στο Κουρί», δήλωσε ηλικιωμένος συμπολίτης μας, που εξέφρασε την ελπίδα το φετινό χειμώνα να σταματήσει η καταστροφή του δάσους μας πριν να είναι αργά…

                 Ν. Γιώτης

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Να ληφθούν μέτρα κατά της λαθροϋλοτομίας στο Δάσος Κουρί

Η παράνομη υλοτομία “απειλεί” το Δάσος Κούρι

Θύμα της οικονομικής κρίσης έχει πέσει και το Δάσος Κουρί, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φαινόμενα της παράνομης υλοτομίας.

Το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας στο Δάσος του Ασβεστοχωρίου γίνεται ολοένα και εντονότερο, ενώ οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης φαίνεται πως αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Μέρες της γερμανικής Κατοχής θυμίζει η λαθροϋλοτομία στο Κουρί», δήλωσε ηλικιωμένος συμπολίτης μας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει η καταστροφή του δάσους μας πριν να είναι αργά…

                                                                                                         Ν.Γ.

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η παράνομη υλοτομία “απειλεί” το Δάσος Κούρι

Τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους Κουρί

DSC_0547DSC_0583DSC_0514Παρακολουθώντας τις σελίδες του facebook, διαπιστώνω πως πολλοί είναι οι συμπολίτες και φίλοι που αναρτούν φωτογραφίες από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού με “όμορφα τοπία”. Όντως τα περισσότερα από αυτά είναι εντυπωσιακά και αρέσουν όπως φαίνεται από τον αριθμό των ατόμων που επικροτούν τις συγκεκριμένες επιλογές.DSC_0552DSC_0589DSC_0549DSC_0536

Εντύπωση όμως μου προκαλεί το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται δίπλα στο Ασβεστοχώρι το πανέμορφο δάσος Κουρί, στο οποίο μεταβαίνουν αρκετοί Θεσσαλονικείς προκειμένου να απολαύσουν τις ομορφιές του, εντούτοις λίγοι είναι οι συμπολίτες μας που το επισκέπτονται. Θέλοντας λοιπόν να προτρέψω κι άλλους να το επισκεφτούν, παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες από το φθινοπωρινό δάσος Κουρί, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα “όμορφα τοπία” άλλων περιοχών.

                                                                                              Νίκος Γιώτης

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους Κουρί

Πέρασαν 15 χρόνια από την εύρεση πλουτώνιου στο Κουρί

Κουρί - Πλουτώνιο

Συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη μέρα που το Ασβεστοχώρι, εξαιτίας ενός δυσάρεστου γεγονότος, έγινε πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων όλης της χώρας, αλλά και πρωτοσέλιδο στις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες. Ο λόγος ήταν η εύρεση πλουτωνίου, θαμμένου στο δάσος Κουρί. Πρόκειται για ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πυρηνικών όπλων και ως καύσιμο σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ειδικότερα, είχαν βρεθεί εκατοντάδες μεταλλικά πλακίδια με ποσότητα πλουτωνίου, αλλά και του επίσης επικίνδυνου ραδιοτοξικού στοιχείου αμερικίου, στη θέση “Βίγλα”.
Ήταν μεσημέρι της 30ης Ιανουαρίου 2001, όταν ο γράφων, ενημερώθηκε από αθηναϊκή πηγή για το συμβάν και με τη σειρά του ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Μιχάλη Γεράνη, καθώς και συναδέλφους του ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.
Σε δύο ώρες η περιοχή γέμισε, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της είδησης, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία, ενώ ο Μ. Γεράνης, δεν προλάβαινε να δίνει συνεντεύξεις.
Κατά τις επόμενες εβδομάδες το Ασβεστοχώρι παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μετά ξεχάστηκαν τα πάντα γύρω από το θέμα αυτό. Ουδείς ενδιαφέρθηκε, αλλά ούτε οι τοπικές αρχές που είχαν υποχρέωση, για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία απλώς είχε περιφραχτεί πρόχειρα, και ουδέποτε έγινε ξανά κάποια μέτρηση για το ενδεχόμενο υπολειμμάτων  ραδιενέργειας στο σημείο εκείνο.
Υπενθυμίζουμε ότι το ραδιενεργό υλικό είχε βρεθεί, όταν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) παρακολουθούσε, μετά από πληροφορίες, ομάδα Βουλγάρων οι οποίοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Τελικά, όμως όπως απεδείχθη το λαθραίο φορτίο είχε πλακίδια που περιείχαν τα ραδιενεργά στοιχεία πλουτώνιο και αμερίκιο θαμμένα σε βάθος από πέντε εκατοστά μέχρι μισό μέτρο.
Με τη βοήθεια της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και του “Δημοκρίτου” ομάδα ειδικών είχε μεταφέρει σε ασφαλή χώρο στην Αθήνα το επικίνδυνο φορτίο.
Οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης είχαν κάνει λόγο για λαθρεμπορία.

 Το έγγραφο

Το έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο είχε ενημερωθεί εκ των υστέρων ο Δήμος μας για την ανεύρεση Πλουτωνίου και Αμερίκιου στο Κουρί, ανέφερε τα εξής:

«Στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 14.00, η ΕΕΑΕ ειδοποιήθηκε από τη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας για την πιθανή ύπαρξη ραδιενεργών υλικών σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο Κουρί, στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, κλιμάκιο επιστημόνων της ΕΕΑΕ με κατάλληλο εξοπλισμό μετέβη οδικώς στην παραπάνω περιοχή, όπου σε συνεργασία με επιστήμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, διαπιστώθηκε, ότι σε βάθος από 5 cm έως 1/2 μέτρο στην ανωτέρω τοποθεσία υπήρχε θαμμένη στο έδαφος ποσότητα μεταλλικών πλακιδίων υψηλής ραδιοτοξικότητας. Το κλιμάκιο προέβη στη συλλογή του ραδιενεργού υλικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με ειδικά θωρακισμένο αυτοκίνητο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και με συνοδεία αστυνομίας, σε ασφαλή μη προσπελάσιμο χώρο και φυλάσσεται με τον επιστημονικά ενδεδειγμένο τρόπο. Κατά συνέπεια δε συνιστούν κίνδυνο για οιονδήποτε.

Από την ανάλυση πλακιδίων στα εργαστήρια της ΕΕΑΕ προκύπτει ότι περιέχουν Πλουτώνιο και Αμερίκιο. Η συνολική μάζα Πλουτωνίου και Αμερίκιου σε όλα τα πλακίδια εκτιμάται ότι είναι 3gr περίπου. Ήδη διερευνώνται διαδικασίες αποστολής του υλικού εκτός χώρας.

Παράλληλα δόθηκε οδηγία στη Διεύθυνση ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως εξασφαλιστεί η μη προσπελασιμότητα του εν λόγω χώρου μέχρι νεοτέρας οδηγίας».

                                                                                                               Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πέρασαν 15 χρόνια από την εύρεση πλουτώνιου στο Κουρί


Powered by WordPress.