Νηπιαγωγείο: Δραστηριότητες

Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για νήπια του Ασβεστοχωρίου

Μια πρώτη γεύση από… ρομποτική πήραν τα νήπια των νηπιαγωγείων Ασβεστοχωρίου κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Ασβεστοχωρίου, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό – αγαθοεργές σωματείο eduACT.

Η eduACT–δράση για την εκπαίδευση, αποτελεί μια εθελοντική οργάνωση νέων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συνεργασίες στην Ευρώπη και τον κόσμο. Κύριος σκοπός της είναι η υποστήριξη παιδαγωγικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην καινοτομία, προωθούν τις πρωτοβουλίες των νέων και οδηγούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Διαλέγοντας τουβλάκια Lego και ακολουθώντας τις οδηγίες κατασκευής  από το τερματικό

Διαλέγοντας τουβλάκια Lego και ακολουθώντας τις οδηγίες κατασκευής
από το τερματικό

Την ημερίδα υποστήριξαν οι εθελοντές της eduACT, Μέλια Τάνη, Ειρήνη Ινεπολόγλου, Κυριάκος Κυριακίδης, Θοδωρής Σιδηρόπουλος και Θωμάς Σερμπίνης. Περιλάμβανε ενημέρωση των γονέων για τη φιλοσοφία και την πραγματικότητα της Eεκπαιδευτικής Ρομποτικής καθώς και workshop-εργαστήρι ρομποτικής ειδικά προσαρμοσμένο για μικρές ηλικίες:

Η ομάδα των αγοριών συν-εργάζεται αφοσιωμένη

Η ομάδα των αγοριών συν-εργάζεται αφοσιωμένη

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τουβλάκια Lego αρχικά κατασκεύασαν ποδοσφαιριστές και τερματοφύλακες. Με τη βοήθεια των εθελοντών της eduACT συνδέσανε τις κατασκευές με μικρούς κινητήρες και κατ’ επέκταση με τερματικά και έτσι, με μέσο τα τουβλάκια και το κατάλληλο προγραμματισμό του υπολογιστή, ένας αγώνας ποδοσφαίρου μπήκε σε κίνηση!

Προσθέτουμε ένα τουβλάκι στην κατασκευή και λέμε κάτι για τον εαυτό μας!

Προσθέτουμε ένα τουβλάκι στην κατασκευή και λέμε κάτι για τον εαυτό μας!

Οι μαμάδες μπορούν να φτιάχνουν (και) ρομπότ!

Οι μαμάδες μπορούν να φτιάχνουν (και) ρομπότ!

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό από την αρχή, αλλά το πραγματικό πάρτι ξεκίνησε όταν η συντονίστρια των εθελοντών της eduACT κ. Τάνη, ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ρώτησε τους γονείς «εσείς θυμάστε πώς παίζουμε;» Οι γονείς είπαν μια κουβέντα ο καθένας για τον εαυτό του, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, και στρώθηκαν με ζήλο για να κατασκευάσουν τα δικά τους ρομπότ!

Για τη λήξη της ημερίδας, ένα χάρτινο ρομπότ γεμάτο χειρόγραφες εντυπώσεις, έμπνευση και υλοποίηση της Liudmila Trebunskikh, μέλoυς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων Ασβεστοχωρίου

Για τη λήξη της ημερίδας, ένα χάρτινο ρομπότ γεμάτο χειρόγραφες εντυπώσεις, έμπνευση και υλοποίηση της Liudmila Trebunskikh, μέλoυς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Νηπιαγωγείων Ασβεστοχωρίου

Στο τέλος της ημερίδας, νήπια, γονείς και εθελοντές της eduACT παρουσίασαν και θαύμασαν τα ρομποτάκια που έφτιαξαν, κεράστηκαν, έγραψαν τις εντυπώσεις μας στο χάρτινο ρομπότ και βγήκαν φωτογραφίες!

Κι όσον αφορά στις εντυπώσεις των παιδιών; «Μου άρεσαν τα ρομπότ πολύ, μακάρι να φτιάχναμε κάθε μέρα», είπε ένα από αυτά…

 

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Ψυχαγωγία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ημερίδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για νήπια του Ασβεστοχωρίου

Νηπιαγωγεία Ασβεστοχωρίου – Ομιλία με θέμα: «Το μεγάλωμα ενός παιδιού, ένα μοναδικό ταξίδι»

13 (2)

Το διδακτικό προσωπικό του 1ου και του 2ου Νηπιαγωγείου Ασβεστοχωρίου με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσε, ομιλία-συζήτηση για τα μέλη του Συλλόγου με θέμα την γονεϊκότητα.

Χαρήκαμε πολύ που είδαμε και αρκετούς μπαμπάδες ανάμεσα στους εικοσιπέντε γονείς που συμμετείχαν. Μπαμπάς και μέλος του Συλλόγου είναι άλλωστε και ο ομιλητής και συντονιστής της συνάντησης, ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής δρ. Ηλίας Ανδρεουλάκης,

121 (2)

Ο κ. Ανδρεουλάκης με μεστό, επιστημονικό λόγο αλλά και με ανθρώπινη ζεστασιά οργάνωσε και υποστήριξε μια πολύ δημιουργική συζήτηση. Εστίασε στην ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών από την βρεφική ως και τη νηπιακή ηλικία καθώς και στις ψυχικές διεργασίες και τα βιώματα που κινητοποιούνται στους ίδιους τους γονείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις διάφορες δυσκολίες και προκλήσεις στο μεγάλωμα ενός παιδιού.

Κατέληξε στο καθησυχαστικό συμπέρασμα ότι τα παιδιά μας δεν χρειάζονται τον «τέλειο» γονιό, φτάνει μόνο να προσπαθούμε να είμαστε «αρκετά καλοί», να αποδεχτούμε το ότι προσπαθώντας για το καλύτερο θα κάνουμε αναπόφευκτα αλλά και απαραίτητα «λάθη». Σημασία έχει να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτά λειτουργώντας ευαίσθητα και συνειδητά ως γονείς και προσφέροντας στα παιδιά μας τον χρόνο και την αγάπη μας!

Οι γονείς μιλήσαμε για τις εμπειρίες μας, μοιραστήκαμε προβληματισμούς, μας λύθηκαν απορίες με έγκυρο τρόπο, νιώσαμε όλοι «συνταξιδιώτες» στο μεγάλωμα των παιδιών μας.

 Ελένη Μήτσιου

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νηπιαγωγεία Ασβεστοχωρίου – Ομιλία με θέμα: «Το μεγάλωμα ενός παιδιού, ένα μοναδικό ταξίδι»

Εκδήλωση στο 2ο Νηπιαγωγείο Ασβεστοχωρίου προς τιμήν της νηπιαγωγού Μάτας Χωματά

  m8[1]

Γράφει η Ελένη Μήτσιου

Στιγμές συγκίνησης και χαράς έζησαν οι περίπου εκατό άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο 2ο Νηπιαγωγείο Ασβεστοχωρίου το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ο λόγος, η γιορτή – έκπληξη που οργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου για να τιμήσει την αγαπητή διευθύντριά του, Μάτα Χωματά. Η νηπιαγωγός κ. Χωματά, ύστερα από 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς στο νηπιαγωγείο Ασβεστοχωρίου αποχωρεί φέτος από την ενεργό υπηρεσία.

m3[1]Στη γιορτή παραβρέθηκαν εκτός από τους φετινούς, εξάχρονους πια μαθητές της κυρίας Μάτας και παλιότεροι μαθητές της οι οποίοι είναι τώρα μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου ή και φοιτητές! Παραβρέθηκαν επίσης οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί των δύο νηπιαγωγείων του Ασβεστοχωρίου καθώς και πολλοί γονείς.

Το μικρό foyer του νηπιαγωγείου “γέμισε” από μουσική, αγκαλιές, φιλιά από μικρούς και μεγάλους, δωράκια, λουλούδια, ζωγραφιές, παλιές φωτογραφίες, γέλια και συγκίνηση και πολλές ευχές για το ξεκίνημα ενός νέου δημιουργικού κύκλου στη ζωή της εμπνευσμένης μας δασκάλας. 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εκδήλωση στο 2ο Νηπιαγωγείο Ασβεστοχωρίου προς τιμήν της νηπιαγωγού Μάτας Χωματά


Powered by WordPress.