Εκκλησίες

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ιερής Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κτίσθηκε πιθανότατα στα 1800, ενώ το μεγαλόπρεπο καμπαναριό με στοιχεία αναγέννησης, το 1885. Το 1867 έγινε επέκταση προς τα δυτικά του Ναού όπως αυτό διαπιστώνεται από την εσωτερική κιονοστοιχία και την επιγραφή της εσωτερικής εισόδου. Ο Ναός είναι μια ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική με την ιδιαιτερότητα των εκτός των κλιτών γυναικωνιτών των οποίων τα κάτω τμήματα είναι εξωτερικά περιστύλια.
Το τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1812 και είναι άριστο δείγμα ξυλογλυπτικής. Οι εικόνες του τέμπλου όπως και ο πολυέλαιος είναι της ίδιας εποχής. Στο ναό υπάρχουν διάφορα αναθήματα – δωρεές (ασημένια κανδήλια με διάφορες παραστάσεις), τα περισσότερα από τα οποία λέγεται ότι τα πρόσφεραν ξενιτεμένοι Ασβεστοχωρίτες κατά την επιστροφή τους στο χωριό.

Χαρακτηριστικό είναι το στασίδι από το οποίο ο πρόξενος της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία, όταν παραθέριζε τα καλοκαίρια στο Ασβεστοχώρι.Powered by WordPress.