Ο αρχαιότερος σύλλογος του Ασβεστοχωρίου που λειτουργεί σήμερα είναι η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών, και με μεγάλη προσφορά στις δύσκολες περιόδους που πέρασαν οι κάτοικοί του. Τιμώντας μάλιστα το σκοπό της ίδρυσής της και την ονομασία της, η Φιλόπτωχος Αδελφότης ανταποκρίθηκε πλήρως σ’ αυτά κατά την εκατονταετή και πλέον ιστορία της.
Η Φιλόπτωχος ιδρύθηκε το 1906, δηλαδή κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και αρκετά χρόνια πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό. Ιδρύτριά της ήταν η δασκάλα Κατίνα Οικονομίδου, σύζυγος του καθηγητή μαθηματικών, Αθανασίου Οικονομίδη. Μορφωμένη και με έντονη προσωπικότητα, βλέποντας τη φτώχεια και τη δυστυχία που υπήρχε, κυρίως στα μάτια των παιδιών, μεθοδικά και “αθόρυβα” κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, που πλαισιώθηκε από αξιοσέβαστες συμπολίτισσές της, οι οποίες με πολύ δουλειά, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση σε κάθε συνάνθρωπο που είχε ανάγκη, αλλά κυρίως σε οικογένειες που είχαν μικρά παιδιά, συνέταξαν το πρώτο καταστατικό. Οι συμπατριώτισσές της αυτές ήταν οι Στυλιανή Πολυζοπούλου, η Αναστασία Στρατή, η Φανή Κορατζή και η Ευαγγελή Χατζηαστερίου – Γιοννά. Αργότερα, όλες οι παραπάνω συνεργάτιδές της, διετέλεσαν κι αυτές με τη σειρά τους πρόεδροι της Φιλόπτωχου.
Τα έσοδα του συλλόγου μετά τη δημιουργία του ήταν πενιχρά έως ανύπαρκτα. Γι αυτό τα μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, προσπάθησαν με προσωπική δουλειά να αποκτήσουν έσοδα κάνοντας εργόχειρα τα οποία πωλούσαν, καθώς και απευθυνόμενες σε Ασβεστοχωρίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, από τους οποίους ζητούσαν δωρεές. Έτσι κατάφερναν να ανταποκριθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθειά τους.
Παράλληλα, καθιέρωσαν στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, να δίδεται βοήθεια σε όλες τις άπορες οικογένειες του Ασβεστοχωρίου.
Το θεάρεστο έργο τους, αποτέλεσε πόλο έλξης και για άλλες Ασβεστοχωρίτισσες, οι οποίες πλαισίωσαν τις τάξεις της Φιλόπτωχου ως απλά μέλη της.
Στην προσπάθειά τους αυτή, είχαν την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντού της Μεγάλης του Γένους Σχολής της Κωνσταντινούπολης, την εποχή εκείνη, καταγόμενου από το Ασβεστοχώρι, Γρηγορίου Παλαμά το γένος Οικονομίδη, πρώτου εξαδέλφου των αδελφών Αναστασίου και Αθανασίου Οικονομίδη.
Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονταν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και του Μακεδονικού Αγώνα, οπότε υπήρχαν διωγμοί και βαρβαρότητες, όχι μόνο από τους Τούρκους αλλά και από τους Βούλγαρους.
Αγωνιζόταν, λοιπόν, το Ασβεστοχώρι, να διατηρήσει την ελληνική του συνείδηση και το Ελληνικό φρόνημα να “περάσει” στα νέα παιδιά.
Στον αγώνα αυτό σημαντική ήταν η συμβολή της Φιλόπτωχου, δεδομένου ότι οι γυναίκες αφενός ως μάνες γαλουχούσαν πατριωτικά τα παιδιά τους και αφετέρου ως μέλη του συλλόγου, είχαν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται πιο εύκολα, χωρίς να κινούν υποψίες.
Παράλληλα από την ίδρυσή του ως το 1909, ο σύλλογος με εράνους βοήθησε την ανέγερση του νηπιαγωγείου Ασβεστοχωρίου. Τα νήπια την περίοδο εκείνη στην ιστορική κωμόπολη ήταν περίπου 400.
Τα μέλη της Φιλόπτωχου, δεν έμειναν αμέτοχα και στην άλλη μεγάλη δοκιμασία του Ελληνικού λαού και κατά συνέπεια των Ασβεστοχωριτών: κατά τον πόλεμο του 1940 και τη Γερμανική κατοχή. Βοήθησαν με εράνους και όποιους άλλους τρόπους μπορούσαν, όσους αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.
Μετά την κατοχή συνεχίστηκε η προσφορά του συλλόγου προς τους κατοίκους του Ασβεστοχωρίου που χρειάζονταν βοήθεια, έχοντας ως συμπαραστάτη, τον γιο της ιδρύτριάς του, Κωνσταντίνο Οικονομίδη, ο οποίος αν και διέμενε στην Αθήνα, βοηθούσε συνεχώς έμπρακτα τη Φιλόπτωχο. Η μεγαλύτερη βοήθειά του όμως, ήταν η αποστολή χρημάτων για την κατασκευή μόνιμης στέγης της σε χώρο που παραχώρησε η κοινότητα Ασβεστοχωρίου, ανάμεσα στο Ηρώων και το Κεντρικό Πάρκο, αφού επιμελήθηκε προσωπικά το σχεδιασμό του κτηρίου, στέλνοντας το 1970 τα σχέδια και τα απαιτούμενα χρήματα.
Σήμερα η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Ασβεστοχωρίου, συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα, παραχωρώντας όποτε υπάρξει ανάγκη το οίκημά της για τις ανάγκες στέγης, άλλοτε προς τα σχολεία του Ασβεστοχωρίου, ενώ παλαιότερα προς το ΚΑΠΗ.
Επίσης, δίδεται στους αριστούχους μαθητές – σπουδαστές της κωμόπολης, συμβολικό ποσό και έπαινος στη μνήμη της ιδρύτριας Κατίνας Οικονομίδου και του γιου της Κωνσταντίνου Οικονομίδη.
Η καθιερωμένη γιορτή του συλλόγου πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, οπότε γίνεται και λεπτομερής αναφορά των πεπραγμένων της.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Ασβεστοχωρίου, είναι ένα από τα Σωματεία του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων που το 2008 συμπλήρωσαν έναν αιώνα ζωής ως μέλη του.