Γενικά Στοιχεία

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ: Το Ασβεστοχώρι βρίσκεται οχτώ περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε δύο λόφους, που τους διαχωρίζει μια καταπράσινη ιδιαίτερου φυσικού κάλους κοιλάδα.

Σε απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από τον κυρίως οικισμό του βρίσκονται, ανατολικά του η Εξοχή, όπου είναι και το νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” και βορειοδυτικά του το Ρετζίκι (Πεύκα), παλαιότερα συνοικισμοί και οι δύο του Ασβεστοχωρίου.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι το υπέδαφός του αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο, τον οποίο αξιοποιώντας επί τρεις περίπου αιώνες, η πλειονότητα των κατοίκων του ασχολούνταν με την ασβεστοπαραγωγή. Αδιάψευστος μάρτυρας, άλλωστε, είναι τα λατομεία που βρίσκονται στην περιοχή, τα οποία έπαψαν να λειτουργούν το 2007.

Αρχικά ονομαζόταν Νεοχώρι, αλλά μετά την ενασχόληση των κατοίκων με την ασβεστοπαραγωγή, οι Τούρκοι το αποκαλούσαν Κιρέτς Κιόι (χωριό του ασβέστη), ονομασία που τελικά επικράτησε.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: Συγκοινωνιακά συνδέεται με πυκνά δρομολόγια (περίπου κάθε 10 λεπτά) με τη Θεσσαλονίκη, από τις 5 το πρωί ως τις 11.30 το βράδυ.

ΚΛΙΜΑ: Το κλίμα του θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας. Έχει σχετικά ήπιο χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Το Ασβεστοχώρι έχει πλούσια πνευματική παράδοση. Πολλοί επιστήμονες έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα στα σχολεία του, αρχής γενομένης από το πρώτο του σχολείο, το Γραμματοδιδασκαλείο που ιδρύθηκε το 1860. Σήμερα στο Ασβεστοχώρι λειτουργούν: Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Από την περίοδο του μεσοπολέμου, λειτουργεί στο Ασβεστοχώρι Ταχυδρομείο που, από τότε, είναι επιφορτισμένο με την αλληλογραφία όλων των χωριών της περιοχής. Σήμερα από το κατάστημα των ΕΛΤΑ του Ασβεστοχωρίου, εξυπηρετούνται η Εξοχή, ο Χορτιάτης, το Ρετζίκι (Πεύκα) και το Φίλυρο.

Επίσης, το 1964, μετά από πολύχρονους αγώνες και πιέσεις, κυρίως του Σωματείου Λατόμων Ασβεστοχωρίου, δημιουργήθηκε στην ιστορική κωμόπολη, Τοπικό Κατάστημα του ΙΚΑ.

Τα τελευταία χρόνια στο Ασβεστοχώρι λειτουργεί και Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).Powered by WordPress.