Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου



Ιστορία – ΔΣ

Η διάθεση για συλλογική δράση, αλληλεγγύη των γυναικών, καθώς και για ενεργοποίηση των κατοίκων του Ασβεστοχωρίου στα κοινωνικά και στα πολιτιστικά δρώμενα της ιστορικής κωμόπολης, ώθησε μία ομάδα γυναικών να δημιουργήσει τον Ιανουάριο του 1994, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ασβεστοχωρίου. Σ’ αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος κατάφερε, όχι μόνο να υλοποιήσει τους παραπάνω στόχους των ιδρυτικών μελών του, αλλά ξεπέρασε και τις προσδοκίες τους, αφού υπερβάλλοντας εαυτούς, δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος, έχει πραγματοποιήσει επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες ιατρικού και κοινωνικού περιεχομένου, αιμοδοσίες, ενώ διοργάνωσε εκδρομές εκπαιδευτικού, αλλά και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Κάθε χρόνο, κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μάη που γιορτάζεται η γιορτή της Μητέρας, διοργανώνει, με μεγάλη επιτυχία, λαϊκό αγώνα δρόμου στον οποίο συμμετέχουν παιδιά αλλά και ενήλικες.

Επίσης έχει αναπτύξει τμήματα ζωγραφικής σε γυαλί και πηλό, κεντήματος χειρός και μηχανής, ραψίματος παραδοσιακών στολών και φορεσιών, κλασσικής ζωγραφικής, αγιογραφίας, μπατίκ και μεταξοτυπίας, τεχνικής παλαίωσης εικόνων, χειροποίητων κοσμημάτων, ψηφιδωτών κ.ά. Πολλά από αυτά τα τμήματα λειτούργησαν σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Θεσσαλονίκης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου, όμως, διαθέτει και τμήμα παραδοσιακών χορών, στο οποίο συμμετέχουν 22 γυναίκες. Από το πρώτο διάστημα της δημιουργίας του έλαβε μέρος σε εκδηλώσεις του νομού Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Η φήμη του για τις καταπληκτικές εμφανίσεις του έγινε γνωστή και εκτός των συνόρων μας, με αποτέλεσμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια να προσκαλείται και να συμμετέχει στο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας.

Σκοπός του νυν διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, που απαρτίζεται από τις κυρίες Λίζα Κουκέλη (πρόεδρο), Μαρία Τάτσικα (αντιπρόεδρο), Ιωάννα Κόκκινου (γραμματέα), Ευαγγελία Πατρώνια (αναπλ. γραμματέα), Αναστασία Σολωμού (ταμία), Ειρήνη Λάππα (μέλος), Στέλλα Σίκου (μέλος), είναι η συνεργασία των κατοίκων και η ενεργή συμμετοχή για την προώθηση θεμάτων που αφορούν την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μετάδοσης προς τις νέες γενιές, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου.



Powered by WordPress.