Μουσικοχορευτικός – Λαογραφικός Σύλλογος

Το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου σε φεστιβάλ χορού στη Σλοβενία, το 2008

Ιστορία – ΔΣ Ο Μουσικοχορευτικός – Λαογραφικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου ιδρύθηκε το 1988, με σκοπό τη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και των εθίμων του τόπου καθώς και την καλλιέργειά τους. Διαθέτει έξι τμήματα με 150 περίπου χορευτές, στους οποίους διδάσκονται χοροί και τραγούδια από όλες της περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα, έχει τρία παιδικά τμήματα, ένα νέων και δύο ενηλίκων. Στην 30άχρονη πορεία του ο Σύλλογος συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις εντός της χώρας (ημερίδες και διημερίδες πολιτισμού και παράδοσης, σε σεμινάρια παραδοσιακών χορών κ.λ.π.), ενώ από το 2001 εκπροσωπεί το Ασβεστοχώρι, αλλά και την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Το 2001 στην Ουγγαρία, το 2002 στην Ιταλία (Σαρδηνία), το 2003 στη Ρουμανία, το 2004 στην Τουρκία, το 2005 στη Ρουμανία (Καρπάθια Όρη), το 2006 στην Ουγγαρία (Λίμνη Βalaton), το 2007 στην Ιταλία (Ρώμη), το 2008 στη Σλοβενία και την Κροατία, το 2009 στην Τσεχία και το 2010 στη Σερβία.

Κάθε Οκτώβριο ο Σύλλογος πραγματοποιεί το “Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Ομάδων” με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ στο τέλος κάθε Νοεμβρίου την εκδήλωση “Ασβεστοχωρίτικα”, όπου συμμετέχουν χορευτικά ενηλίκων (ανδρών και γυναικών) από περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κάθε χρόνο στις 22, 23 και 24 Ιουνίου αναβιώνει το έθιμο “Τσάλμα”, όπου χορεύουν βορειοελλαδίτικα συγκροτήματα, ενώ η εκδήλωση κλείνει με άναμμα φωτιάς, όπως συνέβαινε παλιότερα στις γειτονιές του Ασβεστοχωρίου.

Ένα άλλο έθιμο που αναβιώνει ο σύλλογος είναι τα κάλαντα που ψάλλουν μέλη του την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στους δρόμους του Ασβεστοχωρίου. Στη συνέχεια πηγαίνουν στην κεντρική πλατεία, όπου χορεύουν υπό τους ήχους οργάνων. Παράλληλα, βράζουν φασολάδα, την οποία διανέμουν μαζί με κρασί, σε όλους τους παρευρισκόμενους και το γλέντι κρατάει ως αργά…

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Γιώργος Καρανάτσιος, ταμίας η Ιωάννα Παλιαχάνη, αντιπρόεδρος η Ελένη Γηρούκα, γραμματέας η Ντέπη Πατρώνια, μέλος ο Γιώργος Κολοκοτρώνης.

Ο σύλλογος στεγάζεται στο κτήριο της πρώην Κοινότητας Ασβεστοχωρίου (ΤΚ 57010) στο Ασβεστοχώρι.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6932613973, e-mail mhls.asv@gmail.com.

 Powered by WordPress.