Γυμνάσιο: Δραστηριότητες

Θεματοφύλακας της ιστορίας και της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου το Γυμνάσιό του – Βράβευση μαθητών του από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης

 

Παραμύθι

Στιγμιότυπο από το παραμύθι – θεατρικό με τίτλο: «Το δένδρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου»

Την εξαιρετική δουλειά σε βάθος που γίνεται στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, όχι μόνον από πλευράς γνώσεων που απορρέουν από τα μαθήματα, αλλά και όσον αφορά στην τοπική ιστορία και παράδοση, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι θεατές της εκδήλωσης με τίτλο: “Από τον παππού στο γιο, απ” τη γιαγιά στην κόρη… Ασβεστοχώρι”, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Ήταν μία εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, που ευαισθητοποίησε και άγγιξε συναισθηματικά, όλους όσοι την παρακολούθησαν με τον συγκερασμό του παρελθόντος και του μέλλοντος, της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου! Του παρελθόντος που εκφράστηκε μέσα από τα μέλη της μικτής Χορωδίας της κωμόπολής μας με ιστορία πολλών δεκαετιών και του ελπιδοφόρου μέλλοντος που αποτελούν οι μαθητές οι οποίοι καθοδηγούμενοι από δραστήριους εκπαιδευτικούς τους, έστειλαν με τα δρώμενά τους ένα μήνυμα: ότι το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεματοφύλακες της τοπικής ιστορίας και παράδοσης…

Χορωδία

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση οι διοργανωτές της, καθηγητές και γονείς, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα, που περιλάμβανε ομιλία της φιλολόγου Αναστασίας Χατζηαστερίου με θέμα: “Το Ασβεστοχώρι μέσα από την παράδοση”, παραδοσιακά τραγούδια από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου κι ένα μοναδικής έμπνευσης ευρηματικό, ως προς τον τρόπο που προσεγγίζει την τοπική ιστορία, παραμύθι – θεατρικό με τίτλο: “Το δένδρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου”, από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου, συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της βράβευσης από τον πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Δαρδαβέση, των δύο πρώτων σε επίδοση μαθητών από κάθε τμήμα του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου. Επρόκειτο για ένα ακόμη δείγμα ευαισθησίας της Αδελφότητας προς τους νέους του Ασβεστοχωρίου, μετά την πολύ μεγάλη οικονομική συμβολή της στην κατασκευή του κτηρίου του παραρτήματος της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι και αξίζουν στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου για αυτές τις πρωτοβουλίες θερμά συγχαρητήρια.

Εκ μέρους του Γυμνασίου η διευθύντριά του Αικατερίνη Αφεντούλη, επέδωσε στον κ. Δαρδαβέση τιμητική πλακέτα και ένα αντίγραφο βιβλίου με τίτλο: “Ιστορία του Ασβεστοχωρίου” που εκδόθηκε το 1957.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση ήταν οι εξής:

Τα παιδιά που βραβεύτηκαν

Επώνυμο μαθητή Όνομα μαθητή Όνομα πατέρα Μέσος όρος

Τμήμα Α1 Aλαμπουρνός Νικόλαος Αντώνιος 19 6/15

Γκιολδέλης Κυριάκος Νικόλαος 19 5/15

Τμήμα Α2 Mπάτζου Ζωή Γεώργιος 19 11/15

Μωυσίδου Αναστασία-Μαρία Νικόλαος 19 6/15

Τμήμα Α3 Τσακίρογλου Αλεξάνδρα Θεόδωρος 19 10/15

Φερεντίνου Στυλιανή Δημήτριος 19 7/15

Τμήμα Β1 Νούσια Χαριτίνη Ιωάννης 19 9/15

Σαριγιάννη Ελένη Ιωάννης 19 4/15

Τμήμα Β2 Βασιλειάδης Στέφανος Σπύρος 19 8/15

Ζάχαρη Βαία Σταύρος 19 6/15

Τμήμα Β3 Λεπτοκαρίδου Κυριακή Ηρακλής 19 13/15

Τσιπίδης Παναγιώτης-Επαμεινώνδας Θεόδωρος 19 13/15

Τμήμα Γ1 Σιτσιάνη Όλγα Χαρίλαος 20

Αλαμπουρνού Μαρία Αντώνιος 19 3/13

Τμήμα Γ2 Λιόγκου Δημήτριος Βασίλειος 19 6/13

Καδέρη Κωνσταντίνα Μιχαήλ 19 5/13

Κεπαπτσίδου Σταυρούλα-Αθηνά Αθανάσιος 19 5/13

Τμήμα Γ3 Ανδρονιάδης Θεμιστοκλής Απόστολος 19 8/13

Κακατέλης Ιωάννης Στέφανος 19 1/13

Θερμά συγχαρητήρια  σε όλους τους βραβευθέντες για τις επιδόσεις τους, σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης και στους διοργανωτές για την άρτια εκδήλωση.

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Χορωδίας, Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός, Ρεπορτάζ | Σχόλια κλειστά

Ημερίδα και βράβευση μαθητών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου, από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση με θέμα “Από τον παππού στο γιο, από τη γιαγιά στην… κόρη, Ασβεστοχώρι”, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ), Αγίας Σοφίας 38, 5ος όροφος.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

19.15 -19.30

Προσέλευση
19:30-19:40 Kαλωσόρισμα -Χαιρετισμοί

Από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αικ. Αφεντούλη και από τον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ., Θ. Δαρδαβέση.

19:40-19:50 Oμιλία με θέμα: “Το Ασβεστοχώρι μέσα από την παράδοση” Από τη φιλόλογο του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αναστασία Χατζηαστερίου
19:50-20:00 Δύο παραδοσιακά τραγούδια Από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου
20:00- 20:20 Παραμύθι με τίτλο: «Το δέντρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου» με συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου. Από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη.
20:20- 20:35 Βράβευση των δύο πρώτων σε επίδοση μαθητών από κάθε τμήμα του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Από τον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. Θ. Δαρδαβέση.
20:35- 20:40 Επίδοση τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικού βιβλίου με θέμα «Iστορία του Ασβεστοχωρίου», έκδοσης 1957, στον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. Από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αικ. Αφεντούλη
20:40-20.45 Αποχαιρετιστήριο τραγούδι Από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά

Προγράμματα και δράσεις Σχολικού Έτους 2013-2014 στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου

 

Γράφει η υπεύθυνη καθηγήτρια επικοινωνίας Ευγενία Ροΐδου

 2Φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμη σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου), με την καθοδήγηση των καθηγητών και καθηγητριών τους.

Προγράμματα για το περιβάλλον:

«Η ανακύκλωση τρόπος ζωής» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Καρακώστα Παναγιώτα, Σκιά Ελένη και Αφεντούλη Αικατερίνη. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 38 μαθητές/τριες και από τις 3 τάξεις. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από περιβαλλοντικά θέματα. Aνάμεσα στα θέματα αυτά τους απασχόλησε κυρίως η ρύπανση των υπόγειων υδάτων και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά video, ταινίες και παρουσιάσεις. Επίσης έμαθαν να δημιουργούν κατασκευές από άχρηστα υλικά. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και στα Μετέωρα.

1 «Περιβάλλον και υγεία» με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Κιλιντάρη Ιωάννη και τις κυρίες Σκιά Ελένη και Καρακώστα Παναγιώτα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 15 μαθητές από τις 3 τάξεις. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος έμαθαν για τα αρωματικά φυτά – βότανα και τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία. Έμφαση δόθηκε στην εκμάθηση παραδοσιακών και έντεχνων τραγουδιών για τα βότανα. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές επικοινώνησαν με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη (Τμήμα Πρασίνου) και το Τμήμα Αναδασώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλίσουν φυτά και βοήθεια από ειδικούς για την δημιουργία σχολικού κήπου. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τη νέα σχολική χρονιά.

«Εκφράζομαι δημιουργώ και παρεμβαίνω στο σχολικό μου περιβάλλον» με υπεύθυνες καθηγήτριες για το συντονισμό του προγράμματος τις κυρίες Γεροθανασίου Χρυσάνθη και Τσιμίδου Όλγα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 15 μαθητές από τις 3 τάξεις. Η ιδέα για το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε για να οικειοποιηθούμε και να ομορφύνουμε το καινούριο μας σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά της ομάδας, παρατήρησαν το χώρο γύρω τους, συνεργάστηκαν, παρενέβησαν, σχεδίασαν, ζωγράφισαν, χάρηκαν το αποτέλεσμα και απόλαυσαν ιδιαίτερα τη διαδικασία!

Προγράμματα για τον Πολιτισμό:

3«Μάσκες ΙΙ μια διαπολιτισμική και διαχρονική προσέγγιση της σημασίας και της χρήσης της μάσκας» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Λίτσιου Μαρία, Τσιμίδου Όλγα και Γεροθανασίου Χρυσάνθη. Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά. Οι 20 μαθητές της ομάδας από την Β και Γ τάξη συναντιόντουσαν κάθε εβδομάδα για δύο ώρες. Η ομάδα ασχολήθηκε με το θεωρητικό μέρος, με τη συλλογή πληροφοριών, με συζητήσεις για ομοιότητες και διαφορές λαογραφικών δρώμενων σε λαούς διαφορετικούς και σε χρονικές περιόδους αντίστοιχα διαφορετικές, με τη μύηση στο χώρο του θεατρικού δρώμενου με θεατρικές ασκήσεις λόγου και σωματικής έκφρασης.

4Η ομάδα επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για ανάλογη ενημέρωση και συμμετοχή σε εργαστήρι κατασκευής καλπακίου του Σοχού. Στη τελική φάση κατασκεύασε ο καθένας μια διαφορετική μάσκα την οποία και φόρεσε στην παρουσίαση θεατρικού δρώμενου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας καθώς και στους μαθητές του σχολείου.

5

 «Το τραπέζι των προσφύγων Μικρά Ασία – Πόντος» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Ροΐδου Ευγενία, Χατζηαστερίου Αναστασία και ομάδα 19 μαθητών/τριών της Β τάξης. Στη διάρκεια του προγράμματος μελετήθηκε η παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολή, τα υλικά, οι τεχνικές, οι σχέσεις με το περιβάλλον, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τις εκτροφές των ζώων αλλά και τις επιρροές από τους άλλους πολιτισμούς της περιοχής. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, επισκέψεις και κοινές δράσεις με αντίστοιχες ομάδες άλλων σχολείων. Αποκορύφωμα των δράσεων ήταν η διοργάνωση μιας βραδιάς «γαστρονομίας» για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας στους γονείς, τη σχολική κοινότητα και άλλους φίλους . Η βραδιά συνδυάστηκε με εδέσματα που ετοίμασαν τα παιδιά και οι γονείς τους αλλά και με παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων μέσα από τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. 

8

Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας:

«Eπαγγέλματα διατροφής» με υπεύθυνη την κ. Αφεντούλη Αικατερίνη. Οι μαθητές /τριες της παιδαγωγικής ομάδας κατέγραψαν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διατροφή προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργήσουν σχετικές μονογραφίες επαγγελμάτων. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη διατροφή και κυρίως την υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την επαφή με επαγγελματίες του χώρου, προσκλήθηκε στο σχολείο η κ. Β. Τριφιάτη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).

9Ακόμη πραγματοποιήθηκαν 2 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης στο Ασβεστοχώρι (αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, κρεοπωλείο και οπωροπωλείο) και στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (τμήματα υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ζώων, γάλακτος και οινοποιίας. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο, που έγινε τη βραδιά «γαστρονομίας», πραγματοποιήθηκε συνεστίαση με μενού υγιεινής διατροφής που προετοιμάστηκε στο σπίτι, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να πάρουν μία γεύση από τα επαγγέλματα του μάγειρα, του εστιάτορα αλλά και του σερβιτόρου! Τέλος, το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Ημερίδα παρουσίασης των προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας του ΚΕ.ΣΥ.Π. Θέρμης.

 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:

11«Ταξιδεύω στον κόσμο γνωρίζω τα δικαιώματά μου» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Τσέλιου Σταυρούλα και Παπαλάμπρου Αναστασία και 26 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά γνώρισαν τα δικαιώματά τους, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στις ανθρώπινες αξίες ανέπτυξαν πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές δεξιότητες με πνεύμα συνεργασίας και με βασικά εκπαιδευτικά εργαλεία το θέατρο και τη μουσική. Έγιναν πρόβες για δυο θεατρικά έργα με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Στο τέλος παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό δρώμενο στο σχολείο.

 «Το σχολείο του μέλλοντος»

13Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς μαθητές και μαθήτριες από σχολεία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη με την υποστήριξη των μελών της EduAct, ασχολήθηκαν με τα «περιβάλλοντα μάθησης» . Το θέμα έγινε αφορμή να δημιουργηθούν ομάδες κάθε μια από τις οποίες επέλεξε να δουλέψει σε διαφορετικό περιβάλλον π.χ. μουσική, αθλητισμό, ραδιόφωνο. Η δική μας ομάδα (τρεις μαθήτριες της Β και Γ τάξης και μία της Α του Λυκείου Πανοράματος με την επίβλεψη της κυρίας Ευγενίας Ροΐδου) διάλεξε το θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία και το θεατρικό έργο του Αρκά «Βιολογικός μετανάστης». Διαπραγματεύεται την μεταμόσχευση και την αντίδραση ενός οργανισμού, θέματα που περιλαμβάνονται στην διδακτέα ύλη της Βιολογίας κι ακόμα μας δίνει μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τις αναλογίες με τη μετανάστευση στις κοινωνίες μας. Η προσπάθειά μας έτυχε θερμής ανταπόκρισης στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο. 

«Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός»

15Στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) σε συνεργασία με το ΚΕ.ΣΥ.Π. Θέρμης, έγινε στις 3/12/2013, ενημέρωση της Γ΄ τάξης του σχολείου μας για το ΓΕ.Λ. και το ΕΠΑ.Λ και στις 13/5/2014, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων της Γ΄ Τάξης για το «Νέο Λύκειο» που οργανώθηκε σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο 1ο ΓΕ.Λ. Χορτιάτη.

Κλείνοντας σας ευχόμαστε να έχετε ένα καλό καλοκαίρι με ευκαιρίες για ξεκούραση και ανασυγκρότηση δυνάμεων.

 

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου κατά το σχολικό έτος 2013-14

Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στη μέση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως η σχολική χρονιά 2013-2014 δεν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.  Ενώ μας παραδόθηκε το νέο διδακτήριο, ένα όνειρο πολλών χρόνων που υλοποιήθηκε τελικά, τα προβλήματα που ακολούθησαν (τραυματισμοί, κακοτεχνίες, παραλήψεις)  φόρτισαν αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Από το καλοκαίρι είχε διαφανεί πόσο δύσκολη θα ήταν η χρονιά όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς. Λόγω της αύξησης του ωραρίου και της αλλαγής του προγράμματος σπουδών, κάποιοι συνάδελφοι  μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες για τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα. Αυτό οδήγησε αυτομάτως σε δυσανάλογο επιμερισμό του διοικητικού έργου των εκπαιδευτικών  (ευθύνη τμημάτων, εφημερίες, ενημερώσεις ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πρωτόκολλο αλληλογραφίας, τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων κ.α.). 

Παρόλα αυτά έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση αρκετών καινοτόμων δράσεων. Αναλυτικότερα:

   1. «Επαγγέλματα διατροφής». Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με υπεύθυνη την κυρία Αικ. Αφεντούλη και συμμετοχή 37 μαθητών/τριών  της Α τάξης. Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και η δημιουργία μονογραφιών με αναφορά κυρίως στην περιγραφή του επαγγέλματος, τις σπουδές που απαιτεί και τις προοπτικές του στην αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι η ενθάρρυνση των μαθητών/τριών για επιλογή ανάλογης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.
   2. «Ταξιδεύω στον κόσμο γνωρίζω τα δικαιώματά μου». Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με υπεύθυνες τις κυρίες Στ. Τσέλιου και Αν. Παπαλάμπρου, οι  οποίες συμμετέχουν εθελοντικά, και 26 μαθητές /τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους, να συνειδητοποιήσουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα στα άτομα, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στις ανθρώπινες αξίες και να αναπτύξουν πολιτιστικές, κοινωνικές πολιτικές δεξιότητες μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του προγράμματος.
   3. «Η ανακύκλωση τρόπος ζωής». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνη την κυρία Παν. Καρακώστα και συμμετέχουσες τις κυρίες Ελ. Σκιά και Αικ. Αφεντούλη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 38 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εύρεση λύσεων για το περιβάλλον,  την ανακύκλωση των υλικών και ειδικότερα για τη ρύπανση υπόγειων υδάτων, καθώς και κατασκευών από άχρηστα υλικά.
   4. «Περιβάλλον και Υγεία». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνο τον κύριο Ιωάννη Κιλιντάρη και συμμετέχουσες τις κυρίες Ελ. Σκιά και Παν. Καρακώστα. Συμμετέχουν 15 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, θεραπείας με βότανα και καλλιέργειας αυτών.
   5. «Εκφράζομαι, δημιουργώ, παρεμβαίνω στο σχολικό μου περιβάλλον». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνες τις  κυρίες  Χρ. Γεροθανασίου και Ολ. Τσιμίδου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις και συμμετέχουν 24 μαθητές/τριες. Ο στόχος είναι οι μαθητές/τριες να αγαπήσουν το περιβάλλον του σχολείου και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για να το διαμορφώσουν έτσι ώστε να είναι ευχάριστο και χαρούμενο. Επίσης να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σεβασμού και  προστασίας  του εσωτερικού κυρίως χώρου της σχολικής μονάδας. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν ακόμα, να συμμετέχουν στα κοινά.
   6. «Μάσκες 2. Μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο χρόνο». Πολιτιστικό Πρόγραμμα με στόχο οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν πότε, πώς, για ποιους λόγους οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες. Στο πλαίσιο ποιων εκδηλώσεων-δρώμενων συνεχίζεται μέχρι σήμερα η χρήση μάσκας στην Ελλάδα και αλλού. Επίσης η χρήση μάσκας στα ελληνικά λαογραφικά δρώμενα σήμερα και στην αρχαιότητα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 μαθητές/τριες της Β και Γ τάξης και υλοποιείται με υπεύθυνη την κυρία Μαρ. Λίτσιου και τις κυρίες Ολ. Τσιμίδου και Χρ. Γεροθανασίου.
   7. «Το τραπέζι των προσφύγων. Μικρά Ασία-Πόντος». Πολιτιστικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο οι 19 μαθητές/τριες της Β τάξης που συμμετέχουν, θα προσεγγίσουν την ιστορική εξέλιξη της διατροφής  των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολή με στόχο την διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της διατροφής του προσφυγικού Ελληνισμού. Το πρόγραμμα συμμετέχει στο θεματικό δίκτυο του Γραφείου Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης  «Ο πολιτισμός στο τραπέζι». Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι κυρίες Ευγ. Ροΐδου και Αν. Χατζηαστερίου. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος τα μέλη της ομάδας που το υλοποιούν σε συνεργασία με τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους πραγματοποιήσαμε εκδήλωση σε μεζεδοπωλείο της περιοχής μας, στην οποία μίλησε ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, μελετητής της διατροφής των προσφύγων από την Ανατολή. Κι επειδή πιστεύουμε στη βιωματική μάθηση, στην εκδήλωση παρατέθηκαν και παραδοσιακά εδέσματα, όπως φαίνονται και στην παραπάνω φωτογραφία, από τον Πόντο, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία. Εν τω μεταξύ κάναμε μία ακόμη δράση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματός μας. Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων, που υλοποιούν αντίστοιχο πρόγραμμα για τον πολιτισμό στο τραπέζι. Εκεί η κυρία Μπούλα Χρυσίδη μαγείρεψε ποντιακές συνταγές και μας  μίλησε για τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων.
   8. «Το σχολείο του μέλλοντος». Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη συνεργασία της εκπαιδευτικής ομάδας  eduACT  με σχολεία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δήμου. Το θέμα που διαπραγματευόμαστε είναι τα διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης. Η ομάδα μας, που αποτελείται από τρεις μαθήτριες της Γ και Β τάξης και μία ακόμα από την Α τάξη του Λυκείου Πανοράματος, με την υποστήριξη της κυρίας Ε. Ροΐδου, επέλεξε το θέατρο ως περιβάλλον μάθησης.  Θα προσπαθήσει να δείξει πώς μέσα από ένα θεατρικό έργο, συγκεκριμένα το «Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά, μπορεί κάποιος να μάθει για τη μεταμόσχευση και την ανοσοβιολογία, θέματα που συνδέονται με το μάθημα της Βιολογίας.Οι ομάδες των προγραμμάτων συναντιούνται ένα δίωρο μια φορά την εβδομάδα μετά το τέλος του ωρολογίου προγράμματος . Στις συναντήσεις αυτές, που διαρκούν περίπου 5 μήνες, προετοιμάζουν σχετικές δράσεις, συζητούν ιδιαίτερα θέματα, αναλαμβάνουν εργασίες τις οποίες ολοκληρώνουν μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν σε ομάδες και να συγκεντρώνουν δεδομένα να τα αξιολογούν και στη συνέχεια να συνθέτουν μικρές εργασίες. Ένα άλλο στοιχείο,  στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα αυτά, είναι η βιωματική προσέγγιση της μάθησης. Τα παιδιά ασχολούνται με την κατασκευή αντικειμένων, τη παρασκευή φαγητών ή τη δραματοποίηση καταστάσεων μέσα απ’ το θεατρικό παιχνίδι . Με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις  και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται  οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται πως συνεχίζουμε να μαθαίνουμε παντού. Με τον ενεργητικό αυτόν  τρόπο αποκτούν νέες γνώσεις  και εμπειρίες.  Από την άλλη μεριά αναδεικνύεται η ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός και τα ταλέντα του. Γενικά προάγεται η κοινωνικότητά τους και ωριμάζει η συναισθηματική τους νοημοσύνη.

    Για τον Σύλλογο των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου)

    Ευγενία Ροΐδου, Βιολόγος

    Υπεύθυνη επικοινωνίας

Καταχωρήθηκε επίσης σε Γυμνάσιο: Εργασίες Μαθητών, Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Τραυματισμοί μαθητών και καθηγητών εξαιτίας κατασκευαστικών κακοτεχνιών στο νέο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Ασβεστοχωρίου

DSC_0343 Απρόβλεπτες τραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με… πρωτόγνωρες διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν και απαιτήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί, που αποτελεί, ίσως, αρνητικό χρονικά πανελλήνιο ρεκόρ, καθηγητές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων που στεγάζονται σ΄ αυτό, καταγγέλλουν πως πρόκειται για επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα κτίριο, στο οποίο οι μικροτραυματισμοί εξαιτίας των “παραλείψεων ασφαλείας”, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.

Η καθηγήτρια Ευγενία Ροΐδου, θύμα των κακοτεχνιών του… νέου κτιρίου, με επιστολή της στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα www.asvestohori.gr, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την επικινδυνότητά του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως “είναι απαράδεκτο, πώς στο πνεύμα του εντυπωσιασμού παραβλέπονται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας”…

Η επιστολή της κυρίας Ροΐδου έχει ως εξής:

“Στις 13/9 δημοσιεύσατε ένα αναλυτικό άρθρο για το νέο κτίριο του 
Γυμνασίου-Λυκείου (http://www.asvestohori.gr/?p=3272). Σε κάποιο σημείο του άρθρου αναφέρονται, πολύ  σωστά, μερικές από τις ελλείψεις που έχει το νέο κτίριο.
Διαβάζοντάς το τώρα, με το ένα πόδι στο γύψο για πέντε βδομάδες, 
συνειδητοποιώ πως αυτές οι ελλείψεις που αναφέρονται, είναι 
πολυτέλειες μπροστά στις παραλήψεις ασφάλειας που παρατηρήσαμε και 
βιώσαμε πολύ γρήγορα. Η ενόχληση προς τις υπηρεσίες του Δήμου, με 
υπομνήματα και τηλεφωνήματα ήταν σχεδόν καθημερινή. Από την αρχή 
είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι και οι 5 είσοδοι-έξοδοι του κτιρίου 
άνοιγαν προς το εσωτερικό, ούτε μία προς τα έξω! Σ” ένα κτίριο που 
χρησιμοποιείται καθημερινά από 400 περίπου μαθητές και καθηγητές! Κάτι 
ακόμα που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πως ενώ όλα τα δάπεδα, από 
μωσαϊκό ή μάρμαρο, ήταν ματ, οι εσωτερικές σκάλες, από μάρμαρο επίσης, 
είχαν γυαλιστεί χωρίς να προβλεφθεί αντιολισθητική επεξεργασία. 
Δεκάδες άλλες παραλήψεις ή κακοτεχνίες στον εξωτερικό και στον 
εσωτερικό χώρο οδηγούσαν κάθε μέρα παιδιά σε μικροτραυματισμούς, 
εκδορές, μώλωπες κ.α. Ώσπου την προηγούμενη Τρίτη 23/9 γλίστρησα στις  σκάλες κατεβαίνοντας για να βγω εφημερία στην «επικίνδυνη» αυλή, 
διακομίστηκα στο εφημερεύον νοσοκομείο και διαγνώστηκα με ρωγμώδες 
κάταγμα έξω σφύρας! Λίγες ώρες μετά, την ίδια μέρα, μαθήτρια της Α’ 
τάξης, στο μάθημα της γυμναστικής σκόνταψε σε κατασκευαστική 
κακοτεχνία στην αυλή, έπεσε και έσπασε και τα δυο της χέρια! Την 
επομένη αποκολλήθηκε ένα από τα τζάμια της εισόδου και ένας ακόμη 
μαθητής της Α” τάξης έπεσε και έσπασε το πόδι του! Μετά από τα 
περιστατικά αυτά υπήρξε, επιτέλους κάποια ανταπόκριση με αποκορύφωμα 
την αυτοψία από τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων σήμερα Δευτέρα 30/9, των οποίων το πόρισμα περιμένουμε άμεσα. Προηγήθηκαν, το 
Σαββατοκύριακο 28-29/9 κάποιες επισκευαστικές εργασίες από τον 
εργολάβο, μεταξύ άλλων και η επικόλληση αντιολισθητικών λωρίδων στις 
σκάλες!

 Κάλεσμα για δράση

Την προσεχή Τετάρτη 2/10/13 το απόγευμα έχουν προσκληθεί οι γονείς των  μαθητών του Γυμνασίου προκειμένου να ενημερωθούν από το Σύλλογο  διδασκόντων. Η συνάντηση αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο, έχει συνήθως 
στόχο την αρμονική συνεργασία εκπαιδευτικών-γονέων. Να έρθουμε σε 
επαφή, να γνωριστούμε, να τους πούμε τι πρόγραμμα έχουμε για τη 
σχολική χρονιά και να μας ενημερώσουν για τυχόν ιδιαιτερότητες ή 
ανάγκες που έχουν τα παιδιά τους. Φέτος, δυστυχώς, κυρίαρχο θα είναι 
το θέμα της δραστηριοποίησης όλων μας, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα  το κτίριο του σχολείου να γίνει ασφαλές για όλους!
Είναι απαράδεκτο, πώς στο πνεύμα του εντυπωσιασμού παραβλέπονται 
στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.
Να είστε όλοι εκεί!”

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου

 Εξάλλου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου Πέτρος Σκορδίλης, δήλωσε στο www.asvestohori.gr: “Από αυτό το βήμα καλώ όλους τους γονείς του Γυμνασίου να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι το καινούργιο σχολείο κρύβει πολλές ατέλειες. Στην αγωνία να παραδοθεί το κτίριο ο εργολάβος άφησε πολλές κατασκευαστικές εκκρεμότητες και μας έχει υποσχεθεί ότι θα τις διεκπεραιώσει άμεσα. Αλλά και η δημοτική αρχή μέσω του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σίμου Τάνη, έδωσε ανάλογες εγγυήσεις ότι θα κάνει από την πλευρά της τα… αδύνατα δυνατά, για την επίλυση των κατασκευαστικών προβλημάτων”. Ο κ. Σκορδίλης ευχήθηκε “να μην έχουμε άλλα ατυχήματα”, απευθύνοντας “έκκληση σε όσους δραστηριοποιούνται στο σχολείο να δείχνουν την ανάλογη προσοχή”…

 Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Καταγγελίες, Λύκειο: Δραστηριότητες | Σχόλια κλειστά

Αξιόλογα τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου

Από το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκαν και τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σ” αυτό και ασφαλώς αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Το σημαντικότερο είναι πως έγιναν εκτός του ωραρίου διδασκαλίας, και γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους  εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που δραστηριοποιούνται σ΄ αυτά.

Η ανακοίνωση του Γυμνασίου είναι η ακόλουθη:

“Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και φίλοι

του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη, στο Ασβεστοχώρι,

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων και οι παράλληλες δραστηριότητες που κάθε χρόνο επικουρούν το εκπαιδευτικό μας έργο και γίνονται εκτός ωραρίου διδασκαλίας.

Ας δούμε όμως τα προγράμματα λίγο πιο αναλυτικά.

 1. Αγωγής Σταδιοδρομίας «Σπουδές-κατάρτιση στα πράσινα επαγγέλματα». Στόχος του προγράμματος ήταν η καταγραφή των πράσινων επαγγελμάτων και η διερεύνηση όλων των εκπαιδευτικών κατευθύνσεων, που οδηγούν στην ενασχόληση με τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, με απώτερο σκοπό την παρότρυνση των μαθητών/-τριών για επιλογή αντίστοιχης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας, υπό το πρίσμα και της σημερινής οικονομικής συγκυρίας. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Αικατερίνη Αφεντούλη και Ελευθερία Ελευθεριάδου-Τσορλιανού. Στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το μάθημα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, η Γ” τάξη επισκέφθηκε στις 16/4/13 το “Οικολογικό αγρόκτημα Καζάκη” στο Λάκωμα Χαλκιδικής.

Αγωγή υγείας012. Αγωγής Υγείας «Ταξιδεύω στον κόσμο, γνωρίζω τα δικαιώματά μου» με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να συνειδητοποιήσουν τη διαφορετικότητα, να ευαισθητοποιηθούν στις ανθρώπινες αξίες και να τους δοθεί η ευκαιρία μέσα από την βιωματική προσέγγιση να αναπτύξουν πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δεξιότητες. Βασικά εργαλεία ήταν το θέατρο και παιχνίδια εναλλαγής ρόλων. Συμμετείχαν 27 μαθητές και μαθήτριες από τις τάξεις Β΄ και Γ΄ με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Χρυσάνθη Γεροθανασίου και Σταυρούλα Τσέλιου. Στο πλαίσιο του προγράμματος προέκυψε μια θεατρική παράσταση με τίτλο: «Η απόδραση της τηγανιτής πατάτας» που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο στους μαθητές/-τριες και τους γονείς του σχολείου μας, καθώς και σε Δημοτικά σχολεία του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Μάσκες023. Πολιτιστικό «Μάσκες- μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο χρόνο»

Η ομάδα έχει ως αντικείμενο: Α) την αναζήτηση πληροφοριών για το ρόλο της μάσκας μέσα στο χώρο και τον χρόνο, στον πολιτισμό της Ελλάδας αλλά και σ΄ όλο τον κόσμο.

Ήδη οι μαθητές μέσω διαδικτύου έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για τη μάσκα στους πολιτισμούς π.χ στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στους Προκολομβιανούς πολιτισμούς, την Αφρική και συζητούν τις ομοιότητες και τις διαφορές τους. Β) Την επίσκεψη τόπων και εργαστηρίων όπου η «μάσκα» ακόμα και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο. Γ) Τη σωματική και φωνητική άσκηση των μαθητών μέσω θεατρικών τεχνικών. Στις εβδομαδιαίες συναντήσεις , η ομάδα εκφράζεται άλλοτε με το σώμα, άλλοτε με λόγο, με στοιχειώδεις ασκήσεις του σωματικού θεάτρου και με τη χρήση της «ουδέτερης» μάσκας. Δ) Τη κατασκευή «μάσκας». Φέτος ολοκληρώθηκαν οι μάσκες της Μπούλας και του Γενίτσαρου, που τις ξεκινήσαμε στο εργαστήρι της Νάουσας.

Στη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις. Στη Νάουσα, στις 19/2/2013, οι μαθητές ενημερώθηκαν για το έθιμο «Μπούλες και Γενίτσαροι» από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου «το Κονάκι» και στη συνέχεια κατασκεύασαν τις παραδοσιακές μάσκες της Νάουσας. Στο Σοχό, την Τσικνοπέμπτη 7/3/2013, επισκεφτήκαμε το εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών των «Κωδωνοφόρων» και ενημερωθήκαμε για τον τρόπο παραγωγής τους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας μας ξενάγησε στο Λαογραφικό Μουσείο και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, 500 χρόνων περίπου, ο σύλλογος γυναικών μας κέρασε τοπικά προϊόντα, μας παρουσίασε έθιμα και χορέψαμε με κωδωνοφόρους στην πλατεία. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τα τρία Γυμνασιακά χρόνια με την ίδια ομάδα. Συμμετείχαν 28 μαθητές και μαθήτριες Α΄ και Β΄ Γυμνασίου με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Μαρία Λίτσιου, Χρυσάνθη Γεροθανασίου και Όλγα Τσιμίδου.

4. Πολιτιστικό «Εργαστήρι δημιουργικής γραφής» με στόχο τη σύνδεση των μαθημάτων της Γαλλικής Γλώσσας με τη ζωή των μαθητών και την προσωπική τους έκφραση καθώς και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητά τους. Μια από τις δραστηριότητες του προγράμματος ήταν συγγραφή των θεατρικών κειμένων που παρουσιάστηκαν στην παράσταση «Αχ έρωτα» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Συμμετείχαν 19 μαθητές και μαθήτριες διαφόρων τάξεων με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Όλγα Τσιμίδου και Μαρία Λίτσιου.

Ραδιόφωνο015. Πολιτιστικό «Η φωνή μας στον κόσμο. Το ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας του σχολείου με την κοινωνία». Συμμετείχαν 16 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Ευγενία Ροΐδου και Αναστασία Χατζηαστερίου. Στόχο είχε να βοηθήσει τους μαθητές να δουν το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης, μέσω ενός δυναμικού και άμεσου μέσου, όπως είναι το ραδιόφωνο. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσιάστηκαν 4 ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές από τη συχνότητα fm100,6 του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Στην 1η εκπομπή έγινε θεατρική ανάγνωση του διηγήματος του Αλ. Παπαδιαμάντη «Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη» και συνοδεύτηκε από χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Η 2η εκπομπή είχε τραγούδια με «Εξαιρετικές αφιερώσεις» από τα μέλη της ομάδας. Η 3η εκπομπή συνέπεσε με τις απόκριες και περιελάμβανε αποκριάτικα έθιμα, δρώμενα και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. Η 4η και τελευταία εκπομπή ήταν αφιερωμένη στο αγαπημένο άθλημα των παιδιών, που δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Ακόμη, η ομάδα εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα για το ραδιόφωνο και στην τελετή απονομής των «Ραδιοφωνικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου» που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο Noesis, στις 24 και 25/2/2013. Στις 23/4/13, συμμετείχαμε, επίσης, στην κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των προγραμμάτων που γίνονται με ευθύνη του γραφείου Πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

ανακύκλωση016. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η ανακύκλωση τρόπος ζωής» με στόχο την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση και εύρεση λύσεων για το περιβάλλον, την ανακύκλωση των υλικών και κατασκευών από άχρηστα υλικά. Ένας ακόμη στόχος ήταν να συνδεθεί η περιβαλλοντική ομάδα με την τοπική κοινωνία. Εφαρμόστηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, ώστε να μάθουν οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία να αναγνωρίζουν περιβαλλοντικά προβλήματα και να προτείνουν λύσεις. Οι δράσεις του προγράμματος ήταν ενδοσχολικές και εξωσχολικές όπως: α) συμμετοχή στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Περιβαλλοντικής που οργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή» στις 12/3/2013, με θέμα «Νερό, σταγόνα ζωής», β) διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κερκίνη Σερρών, στις 10-11/4/13, γ) συμμετοχή στο μαθητικό φεστιβάλ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2013 στις 23/4, με μουσικό δρώμενο και πόστερ. Συμμετείχαν 30 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Παναγιώτα Καρακώστα και Ελένη Σκιά.

βότανα017. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Περιβάλλον και Υγεία» με στόχο την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, υγιεινής διατροφής και θεραπείας με βότανα. Επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και ότι όταν παίρνουν κάτι απ’ αυτό να φροντίζουν ταυτόχρονα και για την αειφορική του ανάπτυξη. Ένας ακόμη στόχος ήταν να συνδεθεί η περιβαλλοντική ομάδα με την τοπική κοινωνία. Εφαρμόστηκε η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, ώστε να μάθουν οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία να αναγνωρίζουν τα φαρμακευτικά φυτά και βότανα, καθώς και κάποιες απ’ τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και να μάθουν τρόπους φύτευσης, συλλογής και αποθήκευσης. Οι δράσεις του προγράμματος ήταν ενδοσχολικές και εξωσχολικές όπως: α) συμμετοχή στο 6ο Συνέδριο της Π.Ε.ΕΚ.ΠΕ., την 1/12/12, β) διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας στις 4-5/4/13, γ) συμμετοχή στο μαθητικό φεστιβάλ περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2013 στις 23/4, με μουσικό δρώμενο και πόστερ. Συμμετείχαν 32 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις τάξεις, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Ελένη Σκιά, Παναγιώτα Καρακώστα και Αικατερίνη Αφεντούλη.

 ENO018. Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΝ.Ο (enviroment on line), το σχολείο μας φέτος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγών και αδελφοποίησης. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 6 σχολεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία φιλοξένησαν μαθητές-τριες από αντίστοιχο αριθμό σχολείων της Κύπρου. Το σχολείο μας συμμετείχε με 15 μαθητές-τριες της Β΄ τάξης και συνοδούς τις καθηγήτριες Αικατερίνη Αφεντούλη, Σταυρούλα Τσέλιου και Αναστασία Χατζηαστερίου και συνεργάστηκε με το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου Λευκωσίας. Οι μαθητές/-τριες της Κύπρου φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών/-τριών από τις 13-18/3/13, ενώ οι μαθητές/-τριες του σχολείου μας ταξίδεψαν στην Κύπρο από 17-21/4/13. Στο πλαίσιο αυτών των ανταλλαγών οι μαθητές/-τριες και οι συνοδοί καθηγητές/-τριες επισκέφθηκαν αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο αντίστοιχα, γνώρισαν τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών και παρουσίασαν εργασίες που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αξίζει να θυμίσουμε, ότι το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα φορέα. Οι μαθητές/-τριες καθώς και οι συνοδοί καθηγητές/-τριες συμμετείχαν με δικά τους έξοδα. Η μόνη δωρεάν παροχή ήταν η διαμονή των μαθητών/-τριών που φιλοξενήθηκαν από τις αντίστοιχες οικογένειες της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου. Οι συνοδοί καθηγητές/-τριες πλήρωσαν και για τη διαμονή τους.

 futureschool9. «Το σχολείο του Μέλλοντος» (Future school project). Ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε το σχολείο μας, ήταν ένα σύνολο δράσεων με τακτικές συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων, μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι σχολεία του Δήμου μας, με την καθοδήγηση της παιδαγωγικής ομάδας του οργανισμού eduAct και υπό την αιγίδα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ανταλλάξαμε σκέψεις, απόψεις, επιθυμίες και προτάσεις για το σχολείο όπως το θέλουμε να είναι στο μέλλον. Ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με το θέμα της σχολικής αποτυχίας, τις αιτίες, τη βαρύτητά της στη ζωή του μαθητή, τη σημασία της στις σχέσεις του μαθητή με τους εκπαιδευτικούς του, τους γονείς του αλλά και τους συμμαθητές του και κυρίως τη δυνατότητα που μπορεί να έχει, να εκμεταλλευτεί τη σχολική αποτυχία προς όφελός του. Τα παιδιά παρατήρησαν τους καθηγητές τους, πήραν συνεντεύξεις, ετοίμασαν και επεξεργάστηκαν ερωτηματολόγια, έφτιαξαν αφίσες και μία ταινία μικρού μήκους. Συνομίλησαν με αντίστοιχες ομάδες στο εξωτερικό και συνεργάστηκαν με τις δύο άλλες ομάδες με το ίδιο θέμα που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν σε ημερίδα του Δήμου με θέμα “Ας μιλήσουν οι μαθητές” στις 7/2/13, στην έκθεση ACSTAC 2013 στο Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια στις 11/3/13 και παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τις προτάσεις τους στην τελική ημερίδα με θέμα “Χτίζοντας τα σχολεία του μέλλοντος” που οργανώθηκε από τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη στις 17/5/13. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 3 μαθητές και μαθήτριες με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ευγενία Ροΐδου.

10. «Κρατικό Πτυχίο Γλωσσομάθειας». Από το 2009 έως το τρέχον σχολικό έτος, μαθητές του σχολείου μας λαμβάνουν μέρος με επιτυχία στις εξετάσεις του Κρατικού Πτυχίου Γλωσσομάθειας, επιπέδου Α1-Α2 και Β1-Β2 της Γαλλικής Γλώσσας. Η συμμετοχή των μαθητών στην ομάδα προετοιμασίας, είναι προαιρετική και η υπεύθυνη καθηγήτρια Γαλλικών αυτής της ομάδας, Όλγα Τσιμίδου, έχει αναλάβει την ευθύνη της κατάρτισής των μαθητών, εθελοντικά και πέραν του διδακτικού ωραρίου της. Η ένθερμη συμμετοχή των παιδιών, τα επιτυχή τους αποτελέσματα στις εξετάσεις αποδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιας ομάδας σε κάθε σχολείο.

Αχ έρωτα0211. «Το θέατρο στην εκπαίδευση» «ΑΧ! Έρωτα!». To Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, συνεχίζει για τρίτη χρονιά, τη συνεργασία σχολείων, πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα. Μέσα από τη θεατρική γλώσσα, δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και νέους να παρουσιάσουν τον κόσμο τους – βιώματα, καθημερινότητα και σχέσεις μέσα από τη δική τους οπτική, με διαλόγους που γράφονται από τους ίδιους τους μαθητές και τον σκηνοθετικό συντονισμό του κ. Goldo Bio.

Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος, με 4 διάλογους και 13 μαθητές σε συνεργασία με την ομάδα του προγράμματος «Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής» και υπεύθυνη καθηγήτρια την Όλγα Τσιμίδου. Η φετινή θεατρική παράσταση, είχε ως τίτλο «Αχ! Έρωτα» και παρουσιάστηκε το Σάββατο 20 /4/2013 στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον. Οι διάλογοι αυτοί ήταν:

«Τον είδα» Τσαούσογλου Βιβή, Τσομπανοπούλου Αθηνά, Σωτηρέλη Ελένη, «Ινιάνα» Αλήογλου Καμέλια, Τουλίκας Δημήτρης, Καραπιπέρης Γιώργος, Καραδιαμαντή Γεσθημανή, Σιββάς Αργύρης, «Ο καθρέπτης» Μπασδέκη Μαρία, Καραδιαμαντή Γεσθημανή «Κορίτσια – Αγόρια» Πετρούση Κική, Ξυδόπουλος Φώτης, Τοπάλι Αγγελική, Μεταλίδης Σωκράτης.

Βιβλιοθήκη01 12. «Βιβλιοθήκη»

Εδώ και τουλάχιστον 15-17 χρόνια λειτουργεί σε καθημερινή βάση, στα διαλείμματα, η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου, της οποίας ο χώρος, αν και μικρός, λειτουργεί και ως χώρος συνάντησης. Η υπεύθυνη καθηγήτρια Όλγα Τσιμίδου συντονίζει την ομάδα «Fun club» η οποία βοηθά: α) στη καλύτερη λειτουργία β) στη σωστότερη οργάνωσή της γ) στη συντήρηση των βιβλίων και δ) την αρχειοθέτηση των καινούριων βιβλίων σύμφωνα με το σύστημα Ντιούι. Κάθε χρόνο πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, η ομάδα ετοιμάζεται να πει τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους καθηγητές, τους δασκάλους, τους μαθητές, στο χωριό ολόκληρο, στις γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, με συνοδεία μουσικής και έχοντας ετοιμάσει για όλους χειροποίητα δωράκια. Με τα χρήματα που μαζεύονται αγοράζονται κυρίως καινούρια βιβλία και ανάλογα με την απόφαση της ομάδας, ενισχύεται κάποιος φορέας, όπως «Γιατροί του κόσμου», «Unisef»…κ.ά.

Ήταν, ομολογουμένως, μία πολύ παραγωγική χρονιά.

Δυστυχώς η λήξη της σημαδεύτηκε από την ψήφιση του νόμου για τα ωράρια των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας στο σχολείο, όπως απώλεια οργανικών θέσεων, αναγκαστικές μετακινήσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών, συγχώνευση σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, ακόμα και μετακινήσεις τμημάτων σε γειτονικά σχολεία. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα είναι το σχολείο μας την επόμενη σχολική χρονιά και αν θα μπορούμε ή θα έχουμε διάθεση να υλοποιούμε τέτοια προγράμματα.

Παρ΄ όλα αυτά ελπίζουμε και ευχόμαστε και του χρόνου, στο νέο μας πια κτίριο, να έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ανάλογες δραστηριότητες, που μας γεμίζουν με ικανοποίηση και προσθέτουν στη σχολική μας ζωή ενδιαφέρον και εποικοδομητικές εμπειρίες.

Καλό καλοκαίρι σε όλους με υγεία!”

Καταχωρήθηκε επίσης σε Γυμνάσιο: Εργασίες Μαθητών, Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | 1 Σχόλιο

Εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών/τριών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου στην Κύπρο

Από την άφιξη των μαθητών/τριών στο αεροδρόμιο της Πάφου

«Και να που ήρθε και η σειρά μας! Αφού φιλοξενήσαμε στο Ασβεστοχώρι (13-17 Μαρτίου) τους/τις αγαπημένους/ες μαθητές/τριες από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο ανταλλαγής – αδελφοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος ΕΝΟ, ήρθε η σειρά μας να μας φιλοξενήσουν κι αυτοί! Τέσσερις υπέροχες, αξέχαστες μέρες στο αγαπημένο νησί, στην Κύπρο!

Παρουσίαση του προγράμματος του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα όπου έγινε η παρουσίαση των προγραμμάτων των δύο σχολείων

Σίγουρα οι μαθητές/τριες και οι υπεύθυνες του προγράμματος και συνοδοί που πήραμε μέρος στο πρόγραμμα αυτό θα αναπολούμε την εμπειρία αυτή με μεγάλη νοσταλγία! Και εις άλλα με υγεία!» 

Οι υπεύθυνες του προγράμματος και συνοδοί: Κατερίνα Αφεντούλη, Σταυρούλα Τσέλιου, Αναστασία Χατζηαστερίου

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Φιλοξενία Κυπρίων μαθητών στο Ασβεστοχώρι

 

Έλληνες και Κύπριοι μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου

Στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής- αδελφοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος ΕΝΟ, το 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη στο Ασβεστοχώρι φιλοξένησε (13-17 Μαρτίου), 15 μαθητές/τριες και τρεις καθηγήτριες συνοδούς από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Ακακίου Λευκωσίας. Οι μαθητές/τριες φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών/τριών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου, που με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκαν να μετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

 

Από την άφιξη των Κυπρίων μαθητών στο αερδρόμιο «Μακεδονία»

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, τους Κύπριους μαθητές/τριες και τις καθηγήτριές τους υποδέχθηκαν πολλοί γονείς, μαθητές/τριες και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, Αικατερίνη Αφεντούλη (διευθύντρια του Γυμνασίου), Σταυρούλα Τσέλιου και Αναστασία Χατζηαστερίου. Την επόμενη ημέρα από την άφιξή τους οι μαθητές/τριες από την Κύπρο παρακολούθησαν τα μαθήματα της πρώτης ώρας στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, παρουσίασαν το πρόγραμμα που εκπόνησαν, τραγούδησαν τραγούδια ελληνικά και κυπριακά, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο του δήμου μας και ξεναγήθηκαν από την αντιδήμαρχο Παιδείας, Ελένη Γιαννούδη. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιώντας την Πολιτιστική Γραμμή του ΟΑΣΘ.

 

Παρουσίαση του προγράμματος των Κυπρίων μαθητών στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου και ξεναγήθηκαν.

Το Σάββατο παρακολούθησαν την κεντρική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν όλων των φιλοξενούμενων σχολείων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μια εκδήλωση με πολλή μουσική και χορό, τόσο από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης όσο και από τα σχολεία της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες καθηγήτριες τους προγράμματος, “ήταν ένα εξαιρετικό πενθήμερο, με εποικοδομητικές εμπειρίες και βιώματα, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων θα “φανερωθούν” εν καιρώ. Τον Απρίλιο είναι η δική μας σειρά να “ζήσουμε” την ίδια εμπειρία της ζεστής φιλοξενίας από τις οικογένειες των μαθητών/τριών του “αδελφού” πια σχολείου της Κύπρου”.

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Σχόλια κλειστά

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου στις Πρώτες Βοήθειες

Στιγμιότυπο από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου στις πρώτες βοήθειες

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης καθώς και της σχολικής ζωής, οι καθηγητές του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου συμμετέχουν ατομικά σε διάφορες ημερίδες και σεμινάρια.

Ως σύλλογος όμως ζήτησαν και πραγματοποίησαν ταχύρυθμη επιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες από στελέχη του Ερυθρού Σταυρού. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο τετράωρες συναντήσεις με την κ. Συμεωνίδου, εθελόντρια του ΕΕΣ πάνω στις σύγχρονες αρχές πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης περιστατικών ή ατυχημάτων, που ενδέχεται να συμβούν στο σχολικό περιβάλλον Future school.

Ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 3 μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου) μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια Ευγενία Ροϊδου, τα απογεύματα της Παρασκευής, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το “Future School”, το οποίο υλοποιείται μαζί με έξι ακόμη Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Το πρόγραμμα αυτό διαπραγματεύεται τις σκέψεις των παιδιών πάνω σε θέματα, που αφορούν στο σχολείο «όπως θα το ήθελαν» και πιο ειδικά τη διαχείριση της σχολικής αποτυχίας προς όφελος των μαθητών. Παιδαγωγικά υπεύθυνοι είναι στελέχη της διεθνούς Μ.Κ.Ο. eduACT και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου. Η ομάδα του Δήμου μας ανταλλάσσει σκέψεις και απόψεις με άλλες ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνδιαμορφώνουν με τον τρόπο αυτό μια κοινή στάση για το σχολείο του μέλλοντος.

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Ιατρικά θέματα - Άρθρα | Σχόλια κλειστά

Εκπομπή της ραδιοφωνικής ομάδας του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στον fm 100,6

 

Η ομάδα ραδιοφώνου του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου σε προηγούμενη εκπομπή της

Την τρίτη εκπομπή τους στο Εθελοντικό Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100,6, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου από τη 1 – 2 το μεσημέρι οι μαθητές του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η φωνή μας στον κόσμο – το Ραδιόφωνο ως μέσο επικοινωνίας του σχολείου με την κοινωνία». Πρόκειται για ένα από τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων εγκεκριμένων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υλοποιούνται για τη σχολική χρονιά 2012-2013, με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Ευγενία Ροΐδου και Αναστασία Χατζηαστερίου. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να βοηθήσει τους μαθητές/-τριες να ενταχθούν σε μια εκπαιδευτική φιλοσοφία, ώστε να βλέπουν το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης, μέσω ενός δυναμικού και άμεσου μέσου, όπως είναι το ραδιόφωνο.

Οι μαθητές προετοιμάζονται για την εκπομπή της Δευτέρας με… αποκριάτικη διάθεση!

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες | Σχόλια κλειστά


Powered by WordPress.