Γυμνάσιο: Δραστηριότητες
Την εξαιρετική δουλειά σε βάθος που γίνεται στο Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, όχι μόνον από πλευράς γνώσεων που απορρέουν από τα μαθήματα, αλλά και όσον αφορά στην τοπική ιστορία και παράδοση, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι θεατές της εκδήλωσης με τίτλο: “Από τον παππού στο γιο, απ’ τη γιαγιά στην κόρη… Ασβεστοχώρι”, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.
Ήταν μία εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, που ευαισθητοποίησε και άγγιξε συναισθηματικά, όλους όσοι την παρακολούθησαν με τον συγκερασμό του παρελθόντος και του μέλλοντος, της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου! Του παρελθόντος που εκφράστηκε μέσα από τα μέλη της μικτής Χορωδίας της κωμόπολής μας με ιστορία πολλών δεκαετιών και του ελπιδοφόρου μέλλοντος που αποτελούν οι μαθητές οι οποίοι καθοδηγούμενοι από δραστήριους εκπαιδευτικούς τους, έστειλαν με τα δρώμενά τους ένα μήνυμα: ότι το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεματοφύλακες της τοπικής ιστορίας και παράδοσης…
Στη συγκεκριμένη εκδήλωση οι διοργανωτές της, καθηγητές και γονείς, σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα, που περιλάμβανε ομιλία της φιλολόγου Αναστασίας Χατζηαστερίου με θέμα: “Το Ασβεστοχώρι μέσα από την παράδοση”, παραδοσιακά τραγούδια από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου κι ένα μοναδικής έμπνευσης ευρηματικό, ως προς τον τρόπο που προσεγγίζει την τοπική ιστορία, παραμύθι – θεατρικό με τίτλο: “Το δένδρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου”, από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου, συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου.
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της βράβευσης από τον πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Δαρδαβέση, των δύο πρώτων σε επίδοση μαθητών από κάθε τμήμα του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου. Επρόκειτο για ένα ακόμη δείγμα ευαισθησίας της Αδελφότητας προς τους νέους του Ασβεστοχωρίου, μετά την πολύ μεγάλη οικονομική συμβολή της στην κατασκευή του κτηρίου του παραρτήματος της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι και αξίζουν στα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου για αυτές τις πρωτοβουλίες θερμά συγχαρητήρια.
Εκ μέρους του Γυμνασίου η διευθύντριά του Αικατερίνη Αφεντούλη, επέδωσε στον κ. Δαρδαβέση τιμητική πλακέτα και ένα αντίγραφο βιβλίου με τίτλο: “Ιστορία του Ασβεστοχωρίου” που εκδόθηκε το 1957.
Οι μαθητές που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση ήταν οι εξής:
Επώνυμο μαθητή Όνομα μαθητή Όνομα πατέρα Μέσος όρος
Τμήμα Α1 Aλαμπουρνός Νικόλαος Αντώνιος 19 6/15
Γκιολδέλης Κυριάκος Νικόλαος 19 5/15
Τμήμα Α2 Mπάτζου Ζωή Γεώργιος 19 11/15
Μωυσίδου Αναστασία-Μαρία Νικόλαος 19 6/15
Τμήμα Α3 Τσακίρογλου Αλεξάνδρα Θεόδωρος 19 10/15
Φερεντίνου Στυλιανή Δημήτριος 19 7/15
Τμήμα Β1 Νούσια Χαριτίνη Ιωάννης 19 9/15
Σαριγιάννη Ελένη Ιωάννης 19 4/15
Τμήμα Β2 Βασιλειάδης Στέφανος Σπύρος 19 8/15
Ζάχαρη Βαία Σταύρος 19 6/15
Τμήμα Β3 Λεπτοκαρίδου Κυριακή Ηρακλής 19 13/15
Τσιπίδης Παναγιώτης-Επαμεινώνδας Θεόδωρος 19 13/15
Τμήμα Γ1 Σιτσιάνη Όλγα Χαρίλαος 20
Αλαμπουρνού Μαρία Αντώνιος 19 3/13
Τμήμα Γ2 Λιόγκου Δημήτριος Βασίλειος 19 6/13
Καδέρη Κωνσταντίνα Μιχαήλ 19 5/13
Κεπαπτσίδου Σταυρούλα-Αθηνά Αθανάσιος 19 5/13
Τμήμα Γ3 Ανδρονιάδης Θεμιστοκλής Απόστολος 19 8/13
Κακατέλης Ιωάννης Στέφανος 19 1/13
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες για τις επιδόσεις τους, σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς επίσης και στους διοργανωτές για την άρτια εκδήλωση.
Νίκος Γιώτης
Εκδήλωση με θέμα “Από τον παππού στο γιο, από τη γιαγιά στην… κόρη, Ασβεστοχώρι”, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ), Αγίας Σοφίας 38, 5ος όροφος.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
19.15 -19.30
|
Προσέλευση | |
19:30-19:40 | Kαλωσόρισμα -Χαιρετισμοί |
Από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αικ. Αφεντούλη και από τον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ., Θ. Δαρδαβέση. |
19:40-19:50 | Oμιλία με θέμα: “Το Ασβεστοχώρι μέσα από την παράδοση” | Από τη φιλόλογο του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αναστασία Χατζηαστερίου |
19:50-20:00 | Δύο παραδοσιακά τραγούδια | Από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου |
20:00- 20:20 | Παραμύθι με τίτλο: «Το δέντρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου» με συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου. | Από εκπαιδευτικούς και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη. |
20:20- 20:35 | Βράβευση των δύο πρώτων σε επίδοση μαθητών από κάθε τμήμα του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη | Από τον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. Θ. Δαρδαβέση. |
20:35- 20:40 | Επίδοση τιμητικής πλακέτας και αναμνηστικού βιβλίου με θέμα «Iστορία του Ασβεστοχωρίου», έκδοσης 1957, στον πρόεδρο της Φ.Α.Α.Θ. | Από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη Αικ. Αφεντούλη |
20:40-20.45 | Αποχαιρετιστήριο τραγούδι | Από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου |
Γράφει η υπεύθυνη καθηγήτρια επικοινωνίας Ευγενία Ροΐδου
Φτάνοντας στο τέλος μιας ακόμη σχολικής χρονιάς θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου), με την καθοδήγηση των καθηγητών και καθηγητριών τους.
Προγράμματα για το περιβάλλον:
«Η ανακύκλωση τρόπος ζωής» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Καρακώστα Παναγιώτα, Σκιά Ελένη και Αφεντούλη Αικατερίνη. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 38 μαθητές/τριες και από τις 3 τάξεις. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από περιβαλλοντικά θέματα. Aνάμεσα στα θέματα αυτά τους απασχόλησε κυρίως η ρύπανση των υπόγειων υδάτων και η επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά video, ταινίες και παρουσιάσεις. Επίσης έμαθαν να δημιουργούν κατασκευές από άχρηστα υλικά. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στη Λίμνη Πλαστήρα, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και στα Μετέωρα.
«Περιβάλλον και υγεία» με υπεύθυνους καθηγητές τον κ. Κιλιντάρη Ιωάννη και τις κυρίες Σκιά Ελένη και Καρακώστα Παναγιώτα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 15 μαθητές από τις 3 τάξεις. Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος έμαθαν για τα αρωματικά φυτά – βότανα και τις ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία. Έμφαση δόθηκε στην εκμάθηση παραδοσιακών και έντεχνων τραγουδιών για τα βότανα. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές επικοινώνησαν με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη (Τμήμα Πρασίνου) και το Τμήμα Αναδασώσεων του Νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλίσουν φυτά και βοήθεια από ειδικούς για την δημιουργία σχολικού κήπου. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί τη νέα σχολική χρονιά.
«Εκφράζομαι δημιουργώ και παρεμβαίνω στο σχολικό μου περιβάλλον» με υπεύθυνες καθηγήτριες για το συντονισμό του προγράμματος τις κυρίες Γεροθανασίου Χρυσάνθη και Τσιμίδου Όλγα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 15 μαθητές από τις 3 τάξεις. Η ιδέα για το πρόγραμμα αυτό γεννήθηκε για να οικειοποιηθούμε και να ομορφύνουμε το καινούριο μας σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά της ομάδας, παρατήρησαν το χώρο γύρω τους, συνεργάστηκαν, παρενέβησαν, σχεδίασαν, ζωγράφισαν, χάρηκαν το αποτέλεσμα και απόλαυσαν ιδιαίτερα τη διαδικασία!
Προγράμματα για τον Πολιτισμό:
«Μάσκες ΙΙ μια διαπολιτισμική και διαχρονική προσέγγιση της σημασίας και της χρήσης της μάσκας» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Λίτσιου Μαρία, Τσιμίδου Όλγα και Γεροθανασίου Χρυσάνθη. Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη χρονιά. Οι 20 μαθητές της ομάδας από την Β και Γ τάξη συναντιόντουσαν κάθε εβδομάδα για δύο ώρες. Η ομάδα ασχολήθηκε με το θεωρητικό μέρος, με τη συλλογή πληροφοριών, με συζητήσεις για ομοιότητες και διαφορές λαογραφικών δρώμενων σε λαούς διαφορετικούς και σε χρονικές περιόδους αντίστοιχα διαφορετικές, με τη μύηση στο χώρο του θεατρικού δρώμενου με θεατρικές ασκήσεις λόγου και σωματικής έκφρασης.
Η ομάδα επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για ανάλογη ενημέρωση και συμμετοχή σε εργαστήρι κατασκευής καλπακίου του Σοχού. Στη τελική φάση κατασκεύασε ο καθένας μια διαφορετική μάσκα την οποία και φόρεσε στην παρουσίαση θεατρικού δρώμενου στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας καθώς και στους μαθητές του σχολείου.
«Το τραπέζι των προσφύγων Μικρά Ασία – Πόντος» με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις κυρίες Ροΐδου Ευγενία, Χατζηαστερίου Αναστασία και ομάδα 19 μαθητών/τριών της Β τάξης. Στη διάρκεια του προγράμματος μελετήθηκε η παραδοσιακή κουζίνα των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολή, τα υλικά, οι τεχνικές, οι σχέσεις με το περιβάλλον, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τις εκτροφές των ζώων αλλά και τις επιρροές από τους άλλους πολιτισμούς της περιοχής. Διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, επισκέψεις και κοινές δράσεις με αντίστοιχες ομάδες άλλων σχολείων. Αποκορύφωμα των δράσεων ήταν η διοργάνωση μιας βραδιάς «γαστρονομίας» για να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και το πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας στους γονείς, τη σχολική κοινότητα και άλλους φίλους . Η βραδιά συνδυάστηκε με εδέσματα που ετοίμασαν τα παιδιά και οι γονείς τους αλλά και με παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων μέσα από τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας:
«Eπαγγέλματα διατροφής» με υπεύθυνη την κ. Αφεντούλη Αικατερίνη. Οι μαθητές /τριες της παιδαγωγικής ομάδας κατέγραψαν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη διατροφή προκειμένου στη συνέχεια να δημιουργήσουν σχετικές μονογραφίες επαγγελμάτων. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τη διατροφή και κυρίως την υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την επαφή με επαγγελματίες του χώρου, προσκλήθηκε στο σχολείο η κ. Β. Τριφιάτη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).
Ακόμη πραγματοποιήθηκαν 2 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις εστίασης στο Ασβεστοχώρι (αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, κρεοπωλείο και οπωροπωλείο) και στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (τμήματα υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ζώων, γάλακτος και οινοποιίας. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο, που έγινε τη βραδιά «γαστρονομίας», πραγματοποιήθηκε συνεστίαση με μενού υγιεινής διατροφής που προετοιμάστηκε στο σπίτι, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες να πάρουν μία γεύση από τα επαγγέλματα του μάγειρα, του εστιάτορα αλλά και του σερβιτόρου! Τέλος, το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Ημερίδα παρουσίασης των προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας του ΚΕ.ΣΥ.Π. Θέρμης.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας:
«Ταξιδεύω στον κόσμο γνωρίζω τα δικαιώματά μου» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Τσέλιου Σταυρούλα και Παπαλάμπρου Αναστασία και 26 μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά γνώρισαν τα δικαιώματά τους, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στις ανθρώπινες αξίες ανέπτυξαν πολιτιστικές, κοινωνικές, πολιτικές δεξιότητες με πνεύμα συνεργασίας και με βασικά εκπαιδευτικά εργαλεία το θέατρο και τη μουσική. Έγιναν πρόβες για δυο θεατρικά έργα με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Στο τέλος παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό δρώμενο στο σχολείο.
«Το σχολείο του μέλλοντος»
Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς μαθητές και μαθήτριες από σχολεία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη με την υποστήριξη των μελών της EduAct, ασχολήθηκαν με τα «περιβάλλοντα μάθησης» . Το θέμα έγινε αφορμή να δημιουργηθούν ομάδες κάθε μια από τις οποίες επέλεξε να δουλέψει σε διαφορετικό περιβάλλον π.χ. μουσική, αθλητισμό, ραδιόφωνο. Η δική μας ομάδα (τρεις μαθήτριες της Β και Γ τάξης και μία της Α του Λυκείου Πανοράματος με την επίβλεψη της κυρίας Ευγενίας Ροΐδου) διάλεξε το θέατρο ως εκπαιδευτική διαδικασία και το θεατρικό έργο του Αρκά «Βιολογικός μετανάστης». Διαπραγματεύεται την μεταμόσχευση και την αντίδραση ενός οργανισμού, θέματα που περιλαμβάνονται στην διδακτέα ύλη της Βιολογίας κι ακόμα μας δίνει μια καλή ευκαιρία να σκεφτούμε τις αναλογίες με τη μετανάστευση στις κοινωνίες μας. Η προσπάθειά μας έτυχε θερμής ανταπόκρισης στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο.
«Σχολικός Επαγγελματικός προσανατολισμός»
Στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) σε συνεργασία με το ΚΕ.ΣΥ.Π. Θέρμης, έγινε στις 3/12/2013, ενημέρωση της Γ΄ τάξης του σχολείου μας για το ΓΕ.Λ. και το ΕΠΑ.Λ και στις 13/5/2014, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα ενημέρωσης των γονέων και κηδεμόνων της Γ΄ Τάξης για το «Νέο Λύκειο» που οργανώθηκε σε συνεργασία με το συστεγαζόμενο 1ο ΓΕ.Λ. Χορτιάτη.
Κλείνοντας σας ευχόμαστε να έχετε ένα καλό καλοκαίρι με ευκαιρίες για ξεκούραση και ανασυγκρότηση δυνάμεων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Γυμνάσιο Ασβεστοχωρίου κατά το σχολικό έτος 2013-14
Μια ακόμη σχολική χρονιά έφτασε στη μέση. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως η σχολική χρονιά 2013-2014 δεν άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ενώ μας παραδόθηκε το νέο διδακτήριο, ένα όνειρο πολλών χρόνων που υλοποιήθηκε τελικά, τα προβλήματα που ακολούθησαν (τραυματισμοί, κακοτεχνίες, παραλήψεις) φόρτισαν αρνητικά την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία της εκπαιδευτικής μας κοινότητας. Από το καλοκαίρι είχε διαφανεί πόσο δύσκολη θα ήταν η χρονιά όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς. Λόγω της αύξησης του ωραρίου και της αλλαγής του προγράμματος σπουδών, κάποιοι συνάδελφοι μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες για τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα. Αυτό οδήγησε αυτομάτως σε δυσανάλογο επιμερισμό του διοικητικού έργου των εκπαιδευτικών (ευθύνη τμημάτων, εφημερίες, ενημερώσεις ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, πρωτόκολλο αλληλογραφίας, τήρηση πρακτικών συνεδριάσεων κ.α.).
Παρόλα αυτά έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση αρκετών καινοτόμων δράσεων. Αναλυτικότερα:
- «Επαγγέλματα διατροφής». Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας με υπεύθυνη την κυρία Αικ. Αφεντούλη και συμμετοχή 37 μαθητών/τριών της Α τάξης. Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή και η δημιουργία μονογραφιών με αναφορά κυρίως στην περιγραφή του επαγγέλματος, τις σπουδές που απαιτεί και τις προοπτικές του στην αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι η ενθάρρυνση των μαθητών/τριών για επιλογή ανάλογης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας υπό το πρίσμα της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.
- «Ταξιδεύω στον κόσμο γνωρίζω τα δικαιώματά μου». Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με υπεύθυνες τις κυρίες Στ. Τσέλιου και Αν. Παπαλάμπρου, οι οποίες συμμετέχουν εθελοντικά, και 26 μαθητές /τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους, να συνειδητοποιήσουν τη διαφορετικότητα ανάμεσα στα άτομα, να ευαισθητοποιηθούν πάνω στις ανθρώπινες αξίες και να αναπτύξουν πολιτιστικές, κοινωνικές πολιτικές δεξιότητες μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του προγράμματος.
- «Η ανακύκλωση τρόπος ζωής». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνη την κυρία Παν. Καρακώστα και συμμετέχουσες τις κυρίες Ελ. Σκιά και Αικ. Αφεντούλη. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 38 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εύρεση λύσεων για το περιβάλλον, την ανακύκλωση των υλικών και ειδικότερα για τη ρύπανση υπόγειων υδάτων, καθώς και κατασκευών από άχρηστα υλικά.
- «Περιβάλλον και Υγεία». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνο τον κύριο Ιωάννη Κιλιντάρη και συμμετέχουσες τις κυρίες Ελ. Σκιά και Παν. Καρακώστα. Συμμετέχουν 15 μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις του σχολείου. Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, θεραπείας με βότανα και καλλιέργειας αυτών.
- «Εκφράζομαι, δημιουργώ, παρεμβαίνω στο σχολικό μου περιβάλλον». Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με υπεύθυνες τις κυρίες Χρ. Γεροθανασίου και Ολ. Τσιμίδου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις και συμμετέχουν 24 μαθητές/τριες. Ο στόχος είναι οι μαθητές/τριες να αγαπήσουν το περιβάλλον του σχολείου και να αναπτύξουν ενδιαφέρον για να το διαμορφώσουν έτσι ώστε να είναι ευχάριστο και χαρούμενο. Επίσης να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα σεβασμού και προστασίας του εσωτερικού κυρίως χώρου της σχολικής μονάδας. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν ακόμα, να συμμετέχουν στα κοινά.
- «Μάσκες 2. Μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο χρόνο». Πολιτιστικό Πρόγραμμα με στόχο οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν πότε, πώς, για ποιους λόγους οι άνθρωποι φορούσαν μάσκες. Στο πλαίσιο ποιων εκδηλώσεων-δρώμενων συνεχίζεται μέχρι σήμερα η χρήση μάσκας στην Ελλάδα και αλλού. Επίσης η χρήση μάσκας στα ελληνικά λαογραφικά δρώμενα σήμερα και στην αρχαιότητα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 μαθητές/τριες της Β και Γ τάξης και υλοποιείται με υπεύθυνη την κυρία Μαρ. Λίτσιου και τις κυρίες Ολ. Τσιμίδου και Χρ. Γεροθανασίου.
- «Το τραπέζι των προσφύγων. Μικρά Ασία-Πόντος». Πολιτιστικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο οι 19 μαθητές/τριες της Β τάξης που συμμετέχουν, θα προσεγγίσουν την ιστορική εξέλιξη της διατροφής των Ελλήνων προσφύγων από την Ανατολή με στόχο την διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της διατροφής του προσφυγικού Ελληνισμού. Το πρόγραμμα συμμετέχει στο θεματικό δίκτυο του Γραφείου Πολιτιστικών της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης «Ο πολιτισμός στο τραπέζι». Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι κυρίες Ευγ. Ροΐδου και Αν. Χατζηαστερίου. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος τα μέλη της ομάδας που το υλοποιούν σε συνεργασία με τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους πραγματοποιήσαμε εκδήλωση σε μεζεδοπωλείο της περιοχής μας, στην οποία μίλησε ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, μελετητής της διατροφής των προσφύγων από την Ανατολή. Κι επειδή πιστεύουμε στη βιωματική μάθηση, στην εκδήλωση παρατέθηκαν και παραδοσιακά εδέσματα, όπως φαίνονται και στην παραπάνω φωτογραφία, από τον Πόντο, την Καππαδοκία και τη Μικρά Ασία. Εν τω μεταξύ κάναμε μία ακόμη δράση στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματός μας. Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων, που υλοποιούν αντίστοιχο πρόγραμμα για τον πολιτισμό στο τραπέζι. Εκεί η κυρία Μπούλα Χρυσίδη μαγείρεψε ποντιακές συνταγές και μας μίλησε για τις διατροφικές συνήθειες των Ποντίων.
- «Το σχολείο του μέλλοντος». Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη συνεργασία της εκπαιδευτικής ομάδας eduACT με σχολεία του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δήμου. Το θέμα που διαπραγματευόμαστε είναι τα διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης. Η ομάδα μας, που αποτελείται από τρεις μαθήτριες της Γ και Β τάξης και μία ακόμα από την Α τάξη του Λυκείου Πανοράματος, με την υποστήριξη της κυρίας Ε. Ροΐδου, επέλεξε το θέατρο ως περιβάλλον μάθησης. Θα προσπαθήσει να δείξει πώς μέσα από ένα θεατρικό έργο, συγκεκριμένα το «Βιολογικός Μετανάστης» του Αρκά, μπορεί κάποιος να μάθει για τη μεταμόσχευση και την ανοσοβιολογία, θέματα που συνδέονται με το μάθημα της Βιολογίας.Οι ομάδες των προγραμμάτων συναντιούνται ένα δίωρο μια φορά την εβδομάδα μετά το τέλος του ωρολογίου προγράμματος . Στις συναντήσεις αυτές, που διαρκούν περίπου 5 μήνες, προετοιμάζουν σχετικές δράσεις, συζητούν ιδιαίτερα θέματα, αναλαμβάνουν εργασίες τις οποίες ολοκληρώνουν μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να συμμετέχουν σε ομάδες και να συγκεντρώνουν δεδομένα να τα αξιολογούν και στη συνέχεια να συνθέτουν μικρές εργασίες. Ένα άλλο στοιχείο, στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα αυτά, είναι η βιωματική προσέγγιση της μάθησης. Τα παιδιά ασχολούνται με την κατασκευή αντικειμένων, τη παρασκευή φαγητών ή τη δραματοποίηση καταστάσεων μέσα απ’ το θεατρικό παιχνίδι . Με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται οι μαθητές/τριες αντιλαμβάνονται πως συνεχίζουμε να μαθαίνουμε παντού. Με τον ενεργητικό αυτόν τρόπο αποκτούν νέες γνώσεις και εμπειρίες. Από την άλλη μεριά αναδεικνύεται η ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός και τα ταλέντα του. Γενικά προάγεται η κοινωνικότητά τους και ωριμάζει η συναισθηματική τους νοημοσύνη.
Για τον Σύλλογο των καθηγητών του 1ου Γυμνασίου Χορτιάτη (Ασβεστοχωρίου)
Ευγενία Ροΐδου, Βιολόγος
Υπεύθυνη επικοινωνίας
Απρόβλεπτες τραγικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στο νέο κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα με… πρωτόγνωρες διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις. Αν και απαιτήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί, που αποτελεί, ίσως, αρνητικό χρονικά πανελλήνιο ρεκόρ, καθηγητές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων που στεγάζονται σ΄ αυτό, καταγγέλλουν πως πρόκειται για επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα κτίριο, στο οποίο οι μικροτραυματισμοί εξαιτίας των “παραλείψεων ασφαλείας”, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.
Η καθηγήτρια Ευγενία Ροΐδου, θύμα των κακοτεχνιών του… νέου κτιρίου, με επιστολή της στην Ηλεκτρονική μας Εφημερίδα testasv.local, αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την επικινδυνότητά του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως “είναι απαράδεκτο, πώς στο πνεύμα του εντυπωσιασμού παραβλέπονται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας”…
Η επιστολή της κυρίας Ροΐδου έχει ως εξής:
“Στις 13/9 δημοσιεύσατε ένα αναλυτικό άρθρο για το νέο κτίριο του
Γυμνασίου-Λυκείου (http://www.asvestohori.gr/?p=3272). Σε κάποιο σημείο του άρθρου αναφέρονται, πολύ σωστά, μερικές από τις ελλείψεις που έχει το νέο κτίριο.
Διαβάζοντάς το τώρα, με το ένα πόδι στο γύψο για πέντε βδομάδες,
συνειδητοποιώ πως αυτές οι ελλείψεις που αναφέρονται, είναι
πολυτέλειες μπροστά στις παραλήψεις ασφάλειας που παρατηρήσαμε και
βιώσαμε πολύ γρήγορα. Η ενόχληση προς τις υπηρεσίες του Δήμου, με
υπομνήματα και τηλεφωνήματα ήταν σχεδόν καθημερινή. Από την αρχή
είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι και οι 5 είσοδοι-έξοδοι του κτιρίου
άνοιγαν προς το εσωτερικό, ούτε μία προς τα έξω! Σ’ ένα κτίριο που
χρησιμοποιείται καθημερινά από 400 περίπου μαθητές και καθηγητές! Κάτι
ακόμα που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν πως ενώ όλα τα δάπεδα, από
μωσαϊκό ή μάρμαρο, ήταν ματ, οι εσωτερικές σκάλες, από μάρμαρο επίσης,
είχαν γυαλιστεί χωρίς να προβλεφθεί αντιολισθητική επεξεργασία.
Δεκάδες άλλες παραλήψεις ή κακοτεχνίες στον εξωτερικό και στον
εσωτερικό χώρο οδηγούσαν κάθε μέρα παιδιά σε μικροτραυματισμούς,
εκδορές, μώλωπες κ.α. Ώσπου την προηγούμενη Τρίτη 23/9 γλίστρησα στις σκάλες κατεβαίνοντας για να βγω εφημερία στην “επικίνδυνη” αυλή,
διακομίστηκα στο εφημερεύον νοσοκομείο και διαγνώστηκα με ρωγμώδες
κάταγμα έξω σφύρας! Λίγες ώρες μετά, την ίδια μέρα, μαθήτρια της Α’
τάξης, στο μάθημα της γυμναστικής σκόνταψε σε κατασκευαστική
κακοτεχνία στην αυλή, έπεσε και έσπασε και τα δυο της χέρια! Την
επομένη αποκολλήθηκε ένα από τα τζάμια της εισόδου και ένας ακόμη
μαθητής της Α’ τάξης έπεσε και έσπασε το πόδι του! Μετά από τα
περιστατικά αυτά υπήρξε, επιτέλους κάποια ανταπόκριση με αποκορύφωμα
την αυτοψία από τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων σήμερα Δευτέρα 30/9, των οποίων το πόρισμα περιμένουμε άμεσα. Προηγήθηκαν, το
Σαββατοκύριακο 28-29/9 κάποιες επισκευαστικές εργασίες από τον
εργολάβο, μεταξύ άλλων και η επικόλληση αντιολισθητικών λωρίδων στις
σκάλες!
Κάλεσμα για δράση
Την προσεχή Τετάρτη 2/10/13 το απόγευμα έχουν προσκληθεί οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου προκειμένου να ενημερωθούν από το Σύλλογο διδασκόντων. Η συνάντηση αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο, έχει συνήθως
στόχο την αρμονική συνεργασία εκπαιδευτικών-γονέων. Να έρθουμε σε
επαφή, να γνωριστούμε, να τους πούμε τι πρόγραμμα έχουμε για τη
σχολική χρονιά και να μας ενημερώσουν για τυχόν ιδιαιτερότητες ή
ανάγκες που έχουν τα παιδιά τους. Φέτος, δυστυχώς, κυρίαρχο θα είναι
το θέμα της δραστηριοποίησης όλων μας, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κτίριο του σχολείου να γίνει ασφαλές για όλους!
Είναι απαράδεκτο, πώς στο πνεύμα του εντυπωσιασμού παραβλέπονται
στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας.
Να είστε όλοι εκεί!”
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου Πέτρος Σκορδίλης, δήλωσε στο testasv.local: “Από αυτό το βήμα καλώ όλους τους γονείς του Γυμνασίου να ενημερώσουν τα παιδιά τους ότι το καινούργιο σχολείο κρύβει πολλές ατέλειες. Στην αγωνία να παραδοθεί το κτίριο ο εργολάβος άφησε πολλές κατασκευαστικές εκκρεμότητες και μας έχει υποσχεθεί ότι θα τις διεκπεραιώσει άμεσα. Αλλά και η δημοτική αρχή μέσω του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Σίμου Τάνη, έδωσε ανάλογες εγγυήσεις ότι θα κάνει από την πλευρά της τα… αδύνατα δυνατά, για την επίλυση των κατασκευαστικών προβλημάτων”. Ο κ. Σκορδίλης ευχήθηκε “να μην έχουμε άλλα ατυχήματα”, απευθύνοντας “έκκληση σε όσους δραστηριοποιούνται στο σχολείο να δείχνουν την ανάλογη προσοχή”…
Νίκος Γιώτης
Αναζήτηση
Αρχείο
- Δεκέμβριος 2024
- Ιανουάριος 2024
- Σεπτέμβριος 2023
- Μάρτιος 2023
- Φεβρουάριος 2023
- Ιανουάριος 2023
- Δεκέμβριος 2022
- Ιούλιος 2022
- Μάιος 2022
- Μάρτιος 2022
- Δεκέμβριος 2021
- Ιούλιος 2021
- Μάιος 2021
- Δεκέμβριος 2020
- Σεπτέμβριος 2020
- Ιούλιος 2020
- Απρίλιος 2020
- Φεβρουάριος 2020
- Ιανουάριος 2020
- Δεκέμβριος 2019
- Νοέμβριος 2019
- Οκτώβριος 2019
- Σεπτέμβριος 2019
- Ιούλιος 2019
- Ιούνιος 2019
- Μάιος 2019
- Απρίλιος 2019
- Μάρτιος 2019
- Φεβρουάριος 2019
- Ιανουάριος 2019
- Δεκέμβριος 2018
- Νοέμβριος 2018
- Οκτώβριος 2018
- Αύγουστος 2018
- Ιούλιος 2018
- Ιούνιος 2018
- Μάιος 2018
- Απρίλιος 2018
- Μάρτιος 2018
- Φεβρουάριος 2018
- Ιανουάριος 2018
- Δεκέμβριος 2017
- Νοέμβριος 2017
- Οκτώβριος 2017
- Σεπτέμβριος 2017
- Αύγουστος 2017
- Ιούλιος 2017
- Ιούνιος 2017
- Μάιος 2017
- Απρίλιος 2017
- Μάρτιος 2017
- Φεβρουάριος 2017
- Ιανουάριος 2017
- Δεκέμβριος 2016
- Νοέμβριος 2016
- Οκτώβριος 2016
- Σεπτέμβριος 2016
- Αύγουστος 2016
- Ιούλιος 2016
- Ιούνιος 2016
- Μάιος 2016
- Απρίλιος 2016
- Μάρτιος 2016
- Φεβρουάριος 2016
- Ιανουάριος 2016
- Δεκέμβριος 2015
- Νοέμβριος 2015
- Οκτώβριος 2015
- Σεπτέμβριος 2015
- Αύγουστος 2015
- Ιούλιος 2015
- Ιούνιος 2015
- Μάιος 2015
- Απρίλιος 2015
- Μάρτιος 2015
- Φεβρουάριος 2015
- Ιανουάριος 2015
- Δεκέμβριος 2014
- Νοέμβριος 2014
- Οκτώβριος 2014
- Σεπτέμβριος 2014
- Αύγουστος 2014
- Ιούλιος 2014
- Ιούνιος 2014
- Μάιος 2014
- Απρίλιος 2014
- Μάρτιος 2014
- Φεβρουάριος 2014
- Ιανουάριος 2014
- Δεκέμβριος 2013
- Νοέμβριος 2013
- Οκτώβριος 2013
- Σεπτέμβριος 2013
- Αύγουστος 2013
- Ιούλιος 2013
- Ιούνιος 2013
- Μάιος 2013
- Απρίλιος 2013
- Μάρτιος 2013
- Φεβρουάριος 2013
- Ιανουάριος 2013
- Δεκέμβριος 2012
- Νοέμβριος 2012
- Οκτώβριος 2012
- Σεπτέμβριος 2012
- Αύγουστος 2012
- Ιούλιος 2012
- Ιούνιος 2012
- Μάιος 2012
- Απρίλιος 2012
- Μάρτιος 2012
- Φεβρουάριος 2012
- Ιανουάριος 2012
- Αύγουστος 2011
- Ιούλιος 2011
- Ιανουάριος 2011