Απεβίωσε πλήρης ημερών η υπεραιωνόβια συμπολίτισσά μας Σοφία Γκαραγκούνη

DSC_0939[1]«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών, μετά από ταλαιπωρία λίγων εβδομάδων εξαιτίας κατάγματος στο πόδι και γαστρορραγίας, η μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοικος του Ασβεστοχωρίου, Σοφία Γκαραγκούνη.

Η καλοκάγαθη γερόντισσα είχε γεννηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 1913, δηλαδή περίπου τρεις μήνες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και φυσικά του Ασβεστοχωρίου από τον τουρκικό ζυγό. Το 1937 είχε παντρευτεί τον κατά οχτώ χρόνια μεγαλύτερό της Λιώλη (Γιώργο) Γκαραγκούνη και χήρεψε πριν από 31 ακριβώς χρόνια, το 1983.

Όπως μας έλεγε με καμάρι είχε ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Τα τελευταία χρόνια παραπονιόταν ότι δεν είχε… παρέες γιατί όλοι και όλες όσοι έκανε παρέα στα νιάτα της αλλά και αργότερα έχουν πεθάνει. Δεν είχε πάντως κανένα παράπονο από συγγενείς και γείτονες που την περιέβαλλαν με περισσή αγάπη. Επίσης, δεν έκρυβε την ικανοποίησή της που πολλοί τη θυμούνταν και την επισκέπτονταν στα γενέθλιά της (http://www.asvestohori.gr/?p=3697)http://www.asvestohori.gr/?p=2341).

Πιθανόν ήταν και η μοναδική Ασβεστοχωρίτισσα που έχει ψηφίσει σε βουλευτικές εκλογές σε ηλικία 99 χρονών (φωτογραφία), κι αυτό έγινε το Μάιο του 2012.

Μέχρι προχθές είχε διαύγεια και έλεγε ιστορίες από γεγονότα που έζησε: πολέμους, δικτατορίες, κινήματα, αλλά και ευχάριστα σε τοπικό επίπεδο βέβαια, όπως τα γλέντια που γίνονταν στο Ασβεστοχώρι (http://www.asvestohori.gr/?p=1658).

Αλησμόνητες, πάντως, θα μας μείνουν οι ιστορίες της για τους Ασβεστοχωρίτες που έφευγαν για να πολεμήσουν στη Μικρά Ασία, αλλά και για τη γερμανική κατοχή, πολλές από τις οποίες βιντεοσκοπήσαμε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, σήμερα (Σάββατο) στις 4.30 το απόγευμα.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.