“Ανοιξιάτικη” ήταν φέτος η Άγια Νύχτα της χριστιανοσύνης στο Ασβεστοχώρι, κατά τη διάρκεια της οποίας τα μέλη της Μικτής Χορωδίας του, τα οποία τηρώντας την παράδοση 67 ετών, τραγούδησαν από τη 1 τα ξημερώματα, επί τέσσερις συνεχείς ώρες, το εορταστικό τραγούδι “Χιόνια στο Καμπαναριό”.
Μειωμένα σε αριθμό, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, παρά την προσθήκη χορωδών από το Χορτιάτη, τα μέλη της, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κεχαγιά, τραγούδησαν το “Χιόνια στο Καμπαναριό” σε 15 προεπιλεγμένα σημεία – γειτονιές του Ασβεστοχωρίου, προκειμένου να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια της κωμόπολής μας.
Πάρα πολλοί Ασβεστοχωρίτες, ντόπιοι και νέοι κάτοικοι περίμεναν και φέτος, ξαγρυπνώντας κι αυτοί μαζί με τους χορωδούς, να τους ακούσουν και για να τους ευχαριστήσουν και να τους… ζεστάνουν λίγο, τους υποδέχθηκαν έξω από τα σπίτια τους με ποτά, γλυκίσματα, αφεψήματα και φρούτα. Κάθε φορά η ατμόσφαιρα “ζεσταινόταν” και οι ευχές έπαιρναν και έδιναν. Χειραψίες, αλληλοασπασμοί και αναχώρηση για μια άλλη γειτονιά, ενώ σε ορισμένα παράθυρα ή μπαλκόνια διακρίνονταν και κάποια πρόσωπα αγουροξυπνημένα που παρακολουθούσαν τις παραπάνω σκηνές με έκπληξη, ίσως, επειδή ήταν η πρώτη φορά που τις ζούσαν. Ορισμένοι από αυτούς άνοιγαν το παράθυρο και εύχονταν “και του χρόνου”. Άλλοι πάλι όχι. Ίσως πίστευαν πως ήταν μέρος του… ονείρου που έβλεπαν νωρίτερα στον ύπνο τους. Γιατί όντως όλα αυτά αν τα ζήσεις από κοντά, μοιάζουν ονειρεμένα…
Πρόκειται για μια βραδιά διαφορετική από όλες τις άλλες του χρόνου για τους συμμετέχοντες, γιαυτό και ορισμένοι αν και έχουν περάσει τα… εβδομήντα, εξέπεμπαν μια… νεανική αύρα και δεν υπολείπονταν σε ζωντάνια των νεώτερών τους στη χορωδία και “σκαρφάλωναν” με την ίδια με εκείνους ευκολία τις ανηφοριές του Ασβεστοχωρίου.
Το βράδυ αυτό όλα έχουν την ομορφιά τους. Ακόμη και η αγωνία αν σε μια γειτονιά υπάρξει κάποιος που θα βγει να τους κεράσει ή αν ανάψει έστω τα φώτα για να τους δείξει ότι τους άκουσε. Αλλά και να μην συμβεί κάτι τέτοιο δεν πτοούνται. Λες και είναι “ταγμένοι” να ξενυχτήσουν τραγουδώντας το συγκεκριμένο τραγούδι, διατηρώντας το έθιμο είτε τους ακούει κάποιος είτε όχι. Ξέρουν ότι στην επόμενη γειτονιά κάποιοι περιμένουν να τους ακούσουν, δίνοντάς τους εκτός από τα σχετικά κεράσματα και μια… ηθική ικανοποίηση. Εκτός από τα κεράσματα, πάντως, υπάρχουν και συνδημότες μας που προσφέρουν χρήματα, τα οποία καταγράφουν οι χορωδοί και στο τέλος ανακοινώνουν ενώπιον όλων των συμμετεχόντων το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε και τα ονόματα αυτών που τα πρόσφεραν. Με τα χρήματα αυτά παλιότερα οι συμμετέχοντες πήγαιναν σε μια ταβέρνα “για τη σύσφιξη των σχέσεών τους”, όπως έλεγαν, ενώ τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν μια εκδρομή (http://www.asvestohori.gr/?p=5366).
Σε όλη τη διάρκεια της “ευλογημένης” αυτής νύχτας τα πειράγματα μεταξύ των χορωδών, αλλά και των κατοίκων που τους κερνούσαν ήταν και φέτος συνεχή. Σε μια γειτονιά μάλιστα όπου βγήκαν να προσφέρουν εδέσματα ένας Bλάχος, ο Δημήτρης Δίτσης (“Πόδιας”) και ένας Πόντιος ο Αντώνης Κωτίδης, ορισμένοι τους εύχονταν στη βλάχικη και στην ποντιακή γλώσσα, υποσχόμενοι ότι του χρόνου θα τους τραγουδήσουν και στις γλώσσες αυτές!
Επίσης σχολίαζαν (χαριτολογώντας) και κάποιους αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι ενώ κατά τις προεκλογικές χρονιές έβγαιναν από τα σπίτια τους και κερνούσαν τους χορωδούς φέτος “μάλλον κοιμόντουσαν βαριά και δεν τους… άκουσαν”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κάποιος χορωδός.
Προβληματισμένη, κατά διαστήματα ήταν και φέτος από την αρχή, η Σταυρούλα Δούδη που επί δεκαετίες με τον σύζυγό της, Στέλιο Πρασά, συμμετέχουν σ’ αυτήν την… ιεροτελεστία, όπως θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε, επειδή δεν “έβγαιναν” οι φωνές όπως θα έπρεπε, αλλά στη συνέχεια άρχισε κι εκείνη να χαμογελά αφού μετά τα πρώτα “φάλτσα” που υπήρχαν η ομάδα “έδεσε” και το συνολικό άκουσμα ήταν καλύτερο. Σ’ αυτό συνετέλεσε και ο χοράρχης – μαέστρος της χορωδίας, συντοπίτης μας Δημήτρης Κεχαγιάς, ο οποίος με αλλεπάλληλες εσωτερικές μετακινήσεις των χορωδών ανάλογα με τις φωνές τους και το χώρο όπου επρόκειτο να τραγουδήσουν (π.χ. αν υπήρχε αντίλαλος ή όχι, ή αν φυσούσε στο συγκεκριμένο σημείο), συνέβαλε ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα…
Η συγκίνηση ήταν έντονη όταν τραγούδησαν έξω από το σπίτι του αείμνηστου, επί δεκαετίες μαέστρου της Χορωδίας, Γιώργου Ριτζούλη, όπου η σύζυγός του, Φίτσα (επίσης παλιά χορωδός), βγήκε και χαιρέτισε τους χορωδούς έναν προς έναν.
Αισθητή ήταν φέτος η απουσία του Γιώργου Μακαβού, ο οποίος κάθε χρόνο υποδεχόταν τους χορωδούς έξω από το σπίτι του στην “Πόποβα”, με ζεστά αφεψήματα που ετοίμαζε και φρούτα, ενώ πέρσι είχε προσφέρει σε κάθε έναν χορωδό και από ένα… “γούρι” για το 2015! Δυστυχώς ένα ατύχημα λίγες μέρες νωρίτερα δεν του επέτρεψε να καλωσορίσει με τον μοναδικό τρόπο του τους χορωδούς. Εκείνοι, πάντως, τραγούδησαν, “τιμής ένεκεν” το “Χιόνια στο Καμπαναριό”, έξω από το σπίτι του, ευχόμενοι στο τέλος “περαστικά”.
Στις πέντε περίπου, λίγο πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, οι χορωδοί τραγούδησαν το “Χιόνια στο Καμπαναριό” μέσα στην εκκλησία, μπροστά στο ιερό.
Η όμορφη αυτή “χορωδιακή περιπλάνηση” ολοκληρώθηκε και φέτος με τον καφέ που ήπιαν οι χορωδοί στην αίθουσα τελετών του ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου ανακοινώθηκε σε όλους και το ποσό που συγκεντρώθηκε φέτος, το οποίο ανήλθε σε 320 ευρώ, με τα οποία οι χορωδοί θα πραγματοποιήσουν εντός του 2016 μία ημερήσια εκδρομή.
Οι στίχοι του τραγουδιού που ερμήνευσε και φέτος η χορωδία την παραμονή των Χριστουγέννων είναι οι εξής:
Χιόνια στο καμπαναριό,
που Χριστούγεννα σημαίνει.
Χιόνια στο καμπαναριό,
ξύπνησε όλο το χωριό.
Κι όλοι παν στην εκκλησιά,
το Χριστό να προσκυνήσουν.
Κι όλοι παν στην εκκλησιά,
λάμπει απόψε η Παναγιά.
Τέτοια νύχτα ήταν παιδιά,
που γεννήθηκε ο Χριστός μας.
Τέτοια νύχτα ήταν παιδιά,
κι είχαν χιόνια τα κλαδιά.
Εγεννήθηκες χωρίς,
στρωματάκι καλέ μας Χριστούλη.
Εγεννήθηκες χωρίς,
μια σκουφίτσα να φορείς.
Χιόνια στο καμπαναριό,
που Χριστούγεννα σημαίνει.
Χιόνια στο καμπαναριό,
ξύπνησε όλο το χωριό.
Για την ιστορία αναφέρουμε (αλφαβητικά) τα ονόματα των συμμετεχόντων φέτος στη χορωδία και ήταν οι: Μαρία Αθανασέλου, Μαρία Γέρου, Μαρία Δούνα, Αλέκος Καραγκούνης, Δημήτρης Κεχαγιάς (χοράρχης – μαέστρος), Μαρία Κολοκοτρώνη, Ειρήνη Λάππα, Σοφία Μπάρμπα, Βασίλης Νουβάκης, Δημήτρης Πελτέκης, Σταυρούλα Δούδη – Πρασά, Στέλιος Πρασάς, Μαρία Κυριαζή – Σιββά, Αλέκος Σιββάς, Μαρία Σίκου, Φανή Σολωμού, Νίκος Τουλούδης, Βίκυ Τούση, Απόστολος Χαριζάνης, Όλγα Χατζηνείρου, Νικηφόρος Χορτατσιάνης.
Νίκος Γιώτης