Ένας χρόνος χωρίς τον καθηγητή Χρήστο Π. Φράγκο – (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας (4/6/2014) ο επιφανέστερος, ίσως, στον τομέα των γραμμάτων Ασβεστοχωρίτης, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φράγκος.

Ήταν παιδαγωγός και συγγραφέας, με διεθνή αναγνώριση για το επιστημονικό του έργο, το οποίο δίνει έμφαση στις σχολικές έρευνες και στις εφαρμογές.
Πτυχιούχος του κλασικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος σε Γυμνάσια για περισσότερα από 10 χρόνια και εν συνεχεία ως βοηθός της έδρας της νεοτέρας ελληνικής Φιλολογίας, στο ΑΠΘ με καθηγητή τον Λίνο Πολίτη.  Συμπλήρωσε τις παιδαγωγικές του σπουδές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας  και της Ελβετίας. Το 1961 έγινε αριστούχος διδάκτορας και το 1964 υφηγητής παμψηφεί της Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ.
Στη Γαλλία δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, από το 1962 ως το 1966. Το 1966 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων  και αργότερα στο ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε ως πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γενέτειρά του το Ασβεστοχώρι, το οποίο επισκεπτόταν συχνά κυρίως για να επικοινωνήσει με συγγενείς του, ενώ συζητούσε με τη μοναδική ευγένεια που τον διέκρινε και με συγχωριανούς του που συναντούσε.
Είχα την τιμή να γνωρίσω τον καθηγητή Χρήστο Φράγκο, όχι μόνο ως συμπατριώτης του αλλά και ως δημοσιογράφος μέσα από συνεντεύξεις, μία από τις οποίες, στην εκπομπή “Προσωπικότητες” της TV Μακεδονία, ανέσυρα από το προσωπικό μου αρχείο και παραθέτω:

 

 Νίκος Γιώτης

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Βίντεο, Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.