Βίντεο

Επετειακή εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι για την 25η Μαρτίου (BINTEO)

Εντυπωσιακή ήταν η φετινή εορταστική εκδήλωση για την 196η επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη “Κοινοτική Αίθουσα” Ασβεστοχωρίου. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και το χορευτικό τμήμα του ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου, ενώ την επιμέλειά της και την παρουσίαση είχε η Μαρία Κυριαζή – Σιββά.  Συμμετείχαν χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, του Συλλόγου Γυναικών Χορτιάτη, του Συλλόγου Γυναικών Ασβεστοχωρίου, του ΚΕΠΑΠ Χορτιάτη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνας, της Ενοριακής Εστίας Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, του ΚΕΠΑΠ Ασβεστοχωρίου. Επίσης συμμετείχε η μεικτή Χορωδία Ασβεστοχωρίου η οποία τραγούδησε επετειακά τραγούδια. Ποντιακό Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορική αναφορά σε Ασβεστοχωρίτες που πολέμησαν κατά των Τούρκων, από τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη (για να ακούσετε την ομιλία πατήστε εδώ).    

Καταχωρήθηκε επίσης σε Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης, Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επετειακή εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι για την 25η Μαρτίου (BINTEO)

Αναστάτωση από το “ξήλωμα” παιδικών χαρών χωρίς άμεση αντικατάστασή τους – Ακούστε τις συνεντεύξεις εκπροσώπου γονέων της περιοχής και του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Ο χώρος όπου επί 15 χρόνια λειτουργούσε η παιδική χαρά στην περιοχή "Μήλιο"

Ο χώρος όπου επί 15 χρόνια λειτουργούσε η παιδική χαρά στην περιοχή “Μήλιο”

Η φημολογία που υπήρχε πριν από περίπου έναν χρόνο στο Ασβεστοχώρι, ότι οι παιδικές χαρές στην περιοχή “Μήλιο” (στο τέλος του δρόμου όπου λειτουργεί η Λαϊκή Αγορά) και στη διασταύρωση της οδού Καραμανλή με τον δρόμο που οδηγεί στο “Αργυρώ”, δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνταν, ήταν έντονες. Επίσημη ενημέρωση από πλευράς Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη δεν υπήρχε. Ορισμένοι δε έλεγαν πως ο Δήμος θα τις αντικαταστήσει με νέες πιο σύγχρονες, χωρίς όμως ουδείς να φανταστεί πως θα υπήρχε ένα μεσοδιάστημα ίσως και ενός χρόνου, κατά το οποίο τα παιδιά μιας κωμόπολης 7.000 περίπου κατοίκων θα είχαν ως μοναδική επιλογή, να παίξουν, στην παιδική χαρά που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο, η οποία, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να “φιλοξενήσει” έναν τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών…

  • Στις αρχές Αυγούστου ένα συνεργείο του Δήμου μετέβη στις προαναφερθείσες παιδικές χαρές και τις “ξήλωσε”. Στη συνέχεια, τις
  • DSC_4487

φόρτωσε σε ένα όχημα κι έφυγε, τοποθετώντας απλώς την πινακίδα της φωτογραφίας, χωρίς, όπως διαβάζουμε, να αναφέρεται αν ο συγκεκριμένος χώρος ξαναλειτουργήσει ως παιδική χαρά ή θα δημιουργηθεί νέα σε κάποια άλλη περιοχή, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών.

Γονείς των παιδιών που τις χρησιμοποιούσαν, επικοινώνησαν με τις υπηρεσίες του Δήμου ζητώντας εξηγήσεις για τα παραπάνω δρώμενα, χωρίς όπως λένε να καλύπτονται από τις απαντήσεις που τους δόθηκαν. Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους επικοινώνησαν με τον ραδιοφωνικό σταθμό “Πρακτορείο FM 104,9”, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους, όπου τους δόθηκε βήμα. Στη συνέχεια η ίδια εκπομπή (“Δύο στις 12”, με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη) φιλοξένησε και τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, όπου ανήκει διοικητικά το Ασβεστοχώρι, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές ήταν επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και πως θα δημιουργηθούν νέες εντός του… 2017.

Η Ηλεκτρονική Εφημερίδα testasv.local, φιλοξενεί παρακάτω τις συνεντεύξεις του Μπάμπη Τσουλφά, εκπροσώπου γονέων της περιοχής και του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, τις οποίες μπορείτε να ακούσετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ :

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΠ. ΤΣΟΥΛΦΑ ΚΑΙ ΙΓΝ. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗ(ΗΧΗΤΙΚΟ)

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Δημοτικά, Επίκαιρα θέματα, Κινητοποιήσεις, Ρεπορτάζ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αναστάτωση από το “ξήλωμα” παιδικών χαρών χωρίς άμεση αντικατάστασή τους – Ακούστε τις συνεντεύξεις εκπροσώπου γονέων της περιοχής και του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη

Η 87χρονη Μαγδαληνή Λιούδη μαγειρεύει τo ασβεστοχωρίτικο παραδοσιακό φαγητό “λιστίκες με πράσα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαγδαληνή Λιούδη

Οι “λιστίκες με πράσα” είναι ένα από τα πιο γνωστά χειμωνιάτικα παραδοσιακά φαγητά του Ασβεστοχωρίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουμε ώστε να διατηρηθεί οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, απευθυνθήκαμε στην 87χρονη συμπολίτισσά μας Μαγδαληνή (Λίτσα) Λιούδη, από την οποία ζητήσαμε να βιντεοσκοπήσουμε τη διαδικασία μαγειρέματος του παραδοσιακού ασβεστοχωρίτικου αυτού φαγητού, προκειμένου να τη μάθουν οι νεώτεροι κάτοικοι της κωμόπολής μας και όχι μόνον.

Με μεγάλη ευχαρίστηση και τη γνωστή της ευγένεια η κ. Λιούδη δέχθηκε και μαγείρεψε μπροστά στην… κάμερα της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας testasv.local τις “λιστίκες με πράσα” με την παραδοσιακή πατροπαράδοτη ασβεστοχωρίτικη συνταγή, η οποία, όπως διαπιστώσαμε, δεν απαιτεί ακριβά υλικά, ούτε ιδιαίτερο κόπο…                                                                                                                                                                                                 Νίκος Γιώτης

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Ασβεστοχωρίτικες Συνταγές, Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η 87χρονη Μαγδαληνή Λιούδη μαγειρεύει τo ασβεστοχωρίτικο παραδοσιακό φαγητό “λιστίκες με πράσα” (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή του παραδοσιακού Τικφινικιού από την 86χρονη Ασβεστοχωρίτισσα Μαγδαληνή Λιούδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Τικφινίκι αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά παραδοσιακά εδέσματα (πίτα) του Ασβεστοχωρίου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουμε ώστε να διατηρηθεί οτιδήποτε έχει σχέση με την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, απευθυνθήκαμε στην 86χρονη συμπολίτισσά μας Μαγδαληνή (Λίτσα) Λιούδη, από την οποία ζητήσαμε να βιντεοσκοπήσουμε τη διαδικασία παρασκευής Τικφινικιού, προκειμένου να τη μάθουν οι νεώτεροι κάτοικοι της κωμόπολής μας και όχι μόνον.

Με μεγάλη ευχαρίστηση και μοναδική ευγένεια η κ. Λιούδη δέχθηκε και παρασκεύασε μπροστά στην… κάμερα της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας testasv.local το Τικφινίκι, με την παραδοσιακή πατροπαράδοτη ασβεστοχωρίτικη συνταγή, η οποία, όπως διαπιστώσαμε, δεν απαιτεί πολλά και ακριβά υλικά και ούτε ιδιαίτερο κόπο…

Νίκος Γιώτης

Καταχωρήθηκε επίσης σε Ασβεστοχωρίτικες Συνταγές, Επίκαιρα θέματα | 1 Σχόλιο

Ένας χρόνος χωρίς τον καθηγητή Χρήστο Π. Φράγκο – (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος που έφυγε από κοντά μας (4/6/2014) ο επιφανέστερος, ίσως, στον τομέα των γραμμάτων Ασβεστοχωρίτης, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φράγκος.

Ήταν παιδαγωγός και συγγραφέας, με διεθνή αναγνώριση για το επιστημονικό του έργο, το οποίο δίνει έμφαση στις σχολικές έρευνες και στις εφαρμογές.
Πτυχιούχος του κλασικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης, εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος σε Γυμνάσια για περισσότερα από 10 χρόνια και εν συνεχεία ως βοηθός της έδρας της νεοτέρας ελληνικής Φιλολογίας, στο ΑΠΘ με καθηγητή τον Λίνο Πολίτη.  Συμπλήρωσε τις παιδαγωγικές του σπουδές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Γαλλίας  και της Ελβετίας. Το 1961 έγινε αριστούχος διδάκτορας και το 1964 υφηγητής παμψηφεί της Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ.
Στη Γαλλία δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν, από το 1962 ως το 1966. Το 1966 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων  και αργότερα στο ΑΠΘ. Τα τελευταία χρόνια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε ως πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ.
Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γενέτειρά του το Ασβεστοχώρι, το οποίο επισκεπτόταν συχνά κυρίως για να επικοινωνήσει με συγγενείς του, ενώ συζητούσε με τη μοναδική ευγένεια που τον διέκρινε και με συγχωριανούς του που συναντούσε.
Είχα την τιμή να γνωρίσω τον καθηγητή Χρήστο Φράγκο, όχι μόνο ως συμπατριώτης του αλλά και ως δημοσιογράφος μέσα από συνεντεύξεις, μία από τις οποίες, στην εκπομπή “Προσωπικότητες” της TV Μακεδονία, ανέσυρα από το προσωπικό μου αρχείο και παραθέτω:

 

 Νίκος Γιώτης

 

 

Καταχωρήθηκε επίσης σε Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ένας χρόνος χωρίς τον καθηγητή Χρήστο Π. Φράγκο – (ΒΙΝΤΕΟ)


Powered by WordPress.