«Η Γυναίκα της Ζάκυθος» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από τη Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”

Η Γυναίκα της ΖάκυθοςΤην παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού ανεβάζει την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή”.
Στη Θεατρική Ανάγνωση η Αναστασία Χατζηαστερίου, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Λίλια Λύτρα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Τόπος της δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν για δεύτερη φορά το Μεσολόγγι. Το έργο συντίθεται από δυο διαπλεκόμενα θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας της Ζάκυθος και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγιού, που βιώνουν την προσφυγιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν. Ο αφηγητής Ιερομόναχος Διονύσιος περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της Γυναίκας της Ζάκυθος, στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις Μεσολογγίτισσες, μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και για το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση αλλά και για την Θεία Δίκη που επέρχεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το κείμενο παραμένει διαρκώς επίκαιρο όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για τη μορφή του. Τα πρόσωπα και οι καταστάσεις όπου εμπλέκονται κινούνται σε επίπεδο υπερχρονικό. Ο ποιητής δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Ίσως γιατί δεν το έκρινε αναγκαίο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Η παράσταση προσπαθεί να αναδείξει τον αφηγηματικό τρόπο του κειμένου και τη μουσικότητα του λόγου, να αναδειχθούν τα νοήματα και οι συμβολισμοί του.

Εν τέλει…
…η Γυναίκα της Ζάκυθος ενσαρκώνει την αντίδραση σε οτιδήποτε καινούριο που δεν ανήκει στο σύμπαν που ορίζει η δική της λογική. Η κακία της είναι η έκφραση της τάσης για την απόλυτη καταστροφή του «άλλου» και ιδιαίτερα για ό,τι επαναστατεί και αγωνίζεται να ανατρέψει μια νοσηρή κατάσταση. Μισεί και κατατρέχει τις Μεσολογγίτισσες με το πάθος της απόλυτης κακίας, γιατί επιδιώκουν με τον αγώνα τους την ανατροπή μιας τάξης πραγμάτων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στην είσοδο θα συγκεντρωθούν κενά σακίδια πλάτης και κάποια συγκεκριμένα είδη για τους πρόσφυγες. Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκέντρωση ειδών εδώ:
https://www.facebook.com/Σακίδια-Πλάτης-για-τους-πρόσφυγεςbackpacks-for-the-Refugees-148172338861553/?fref=nf

Η ώρα έναρξης των παραστάσεων και τις δύο μέρες θα είναι στις 7.30 μ.μ.

 

*Η Θεατρική Ομάδα “Μηχανή” λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στο Ασβεστοχώρι.

Ιδρύθηκε το 1986 από τη Λίλια Λύτρα. Τα πρώτα μέλη της ομάδας ήταν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ασβεστοχωρίου. Από το 2002 λειτουργεί μόνο ως ομάδα ενηλίκων.
Σήμερα αριθμεί 25 ενεργά μέλη-ηθοποιούς. Σκηνοθετεί η Λίλια Λύτρα και συνεργάζονται στα σκηνικά και κοστούμια η Σύνθια Γεροθανασίου και ο Στράτος Τσαγκαρής, στη μουσική ο Παντελής Τερεζάκης, ο Γιώργος Τσακαλίδης, ο Γιώργος Bandoek Αποστολάκης και η Λίλα-Μυρτώ Μανώλα, στη χορογραφία η Εύρη Σαββουλίδου, στην επιμέλεια προγράμματος ο Στράτος Τσαγκαρής, στα φώτα και στον ήχο η Όλγα Κανή, ο Θωμάς Κατσάνας και η Βάσω Φλωρίδη. 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ:

Το 1995 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Θεάτρου Τέχνης και απέσπασε το Α’ Βραβείο-Καρόλου Κουν (“Η Βεγγέρα” του Ηλ. Καπετανάκη).

Το 1996 έλαβε μέρος στους ίδιους Αγώνες και απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (“Τα Επτά Θηρία και ο Καραγκιόζης” του Μάρκου Ξάνθου).

Το 2002 έλαβε μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεάτρου του Υπουργείου Παιδείας και απέσπασε το Β’ Πανελλήνιο Βραβείο (“Κύκλωπας” του Ευριπίδη).

Ν.Γ.

 

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα, Θεατρική Ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ", Πολιτισμός, Προαναγγελίες. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.