Πριν από έναν περίπου χρόνο σε άρθρο – ρεπορτάζ με την ευκαιρία της εκδήλωσης βράβευσης μαθητών του Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, είχαμε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο σχολείο “Θεματοφύλακα της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου”. Στον χαρακτηρισμό αυτόν είχαμε προβεί επειδή κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης με τίτλο: “Από τον παππού στο γιο, απ’ τη γιαγιά στην κόρη… Ασβεστοχώρι”, είχαμε παρακολουθήσει το μοναδικής έμπνευσης ευρηματικό, ως προς τον τρόπο που προσέγγιζε την τοπική ιστορία, παραμύθι – θεατρικό με τίτλο: “Το δένδρο που θρόιζε ιστορίες του Ασβεστοχωρίου”, από εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου, συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και πιάνου, μέσω του οποίου αναδεικνυόταν η τοπική ιστορία και παράδοση της κωμόπολής μας.
Επρόκειτο για μία εκδήλωση με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση του Ασβεστοχωρίου, που είχε ευαισθητοποιήσει και αγγίξει συναισθηματικά, όλους όσοι την είχαν παρακολουθήσει με τον συγκερασμό του παρελθόντος και του μέλλοντος, της παράδοσης του Ασβεστοχωρίου! Του παρελθόντος που είχε εκφραστεί μέσα από τα μέλη της μικτής Χορωδίας της κωμόπολής μας με ιστορία πολλών δεκαετιών και του ελπιδοφόρου μέλλοντος που αποτελούν οι μαθητές καθοδηγούμενοι από δραστήριους εκπαιδευτικούς τους.
Το ευχάριστο είναι ότι δεν αποτελούν μόνο το Γυμνάσιο ή άλλα σχολεία του Ασβεστοχωρίου θεματοφύλακες της ιστορίας και παράδοσής του αλλά και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί, Ασβεστοχωρίτες ή καταγόμενοι από αυτό. Όπως ο γνωστός εκπαιδευτικός – συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός και η εκπαιδευτικός Ρίτσα Ζιάνκα. Ο πρώτος επειδή στο βιβλίο του “Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού”, μετέφερε τα παιδικά βιώματά του από τα ουκ ολίγα καλοκαίρια στο πατρικό του στο Ασβεστοχώρι, και κυρίως του καλοκαιριού του 1974! “Τις παρέες που έτρεχαν στα καλντερίμια του χωριού, τα ξύλα, τις σαΐτες, τα τόξα, τα κουρεμένα κεφάλια, τους έρωτες: μνημεία του καλοκαιριού μιας εποχής ανεξίτηλης”.
Η συμπατριώτισσά μας εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δασκάλα Ρίτσα Ζιάνκα θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά της, ανέβασε με τους μαθητές της (ΣΤ1 Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη) μουσικο-θεατρική παράσταση με δραματοποιημένα αποσπάσματα από το παραπάνω βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού, σε διασκευή, κείμενα και μουσική επιμέλεια δική της. Την ανέβασε μάλιστα, παρουσία του συγγραφέα, και στο Ασβεστοχώρι, σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα στην κατάμεστη από θεατές “Κοινοτική Αίθουσά” του, σε μία συνάντησή τους με… το παρελθόν, αποσπώντας εκτός από το θερμό χειροκρότημα του κοινού και κολακευτικά σχόλια.
Μετά την παράσταση η κ. Ζιάνκα, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και οργάνωση της παράστασης, δήλωσε: “Τελείωσε μία βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, νοσταλγία, όμορφες στιγμές… γιατί εγώ δεν πιστεύω ότι περνάει ποτέ η εποχή μιας ιστορίας, τα πάντα βρίσκονται εδώ, περιμένοντας κάτι να τα κάνει να επιστρέψουν. Ίσως φτάνει τελικά η στιγμή που τα πράγματα θέλουν να ειπωθούν, αυτά τα ίδια ίσως για να ξεκουραστούν ή για να περάσουν επιτέλους στην εποχή του φανταστικού!”
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Γυναικών Ασβεστοχωρίου και ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.
Νίκος Γιώτης