Έργα ουσίας και όχι βιτρίνας περιμένουν από το δήμο το 2012 στο Ασβεστοχώρι

Τις τελευταίες δεκαετίες που χαρακτηρίζονται παρακμιακές για το Ασβεστοχώρι, αφού η αδιαφορία των κοινοταρχών και δημάρχων του το οδήγησαν σε ένα τέλμα, όσον αφορά στα έργα υποδομής, πάρα πολλοί κάτοικοί του, κυρίως ντόπιοι, έλεγαν πως ίσως ξαναβρεί το δρόμο τής ανάπτυξης μόνο αν αναλάβει τα ηνία του ένας Πόντιος. Το έλεγαν οι άνθρωποι και το πίστευαν, απογοητευμένοι από τα προβλήματα που έβλεπαν να συσσωρεύονται, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε δημοτικών τους αρχόντων για επίλυσή τους.

Σε προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως η ύδρευση και τα σχολεία που σε άλλους δήμους επιλύονταν εν τη γενέσει τους, στο Ασβεστοχώρι γίνονταν κάποια «μπαλώματα» και εκεί σταματούσε η μέριμνα της διοίκησης… Δηλαδή όταν επρόκειτο για το νερό, αντί να γίνουν ενέργειες ώστε να αντικατασταθεί το παμπάλαιο δίκτυο που οι πρόγονοί μας με τα πενιχρά μέσα που είχαν – αλλά με μεγάλη διάθεση για δουλειά – κατασκεύασαν πριν από μισό αιώνα, μπάλωναν κυριολεκτικά τους σωλήνες που είχαν διαρροές με… σαμπρέλες! Κι όσο κι αν φαίνεται αυτό παράξενο ακόμη και σήμερα αυτό γίνεται.

Πώς όμως να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα της υδροδότησης με τέτοιου είδους ημίμετρα, αντί της αντικατάστασής του, μερικής αρχικά και ολικής σε λίγα χρόνια; Γιατί απαντήσεις όπως αυτή που μου είχε δώσει ο τέως δήμαρχος Μ. Γεράνης πριν από μερικά χρόνια, ότι «έχουμε επαφές με εργολάβους για να το αντικαταστήσουμε ολόκληρο», μόνο ως δικαιολογίες για να μην κάνουν τίποτε μπορώ να τις εκλάβω. Και για του λόγου το αληθές, το πρόβλημα παρέμεινε ως είχε και μετά την οκταετία της δημαρχίας του και ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές στο Ασβεστοχώρι που δεν έχουν νερό, μερικές φορές, επί 24ώρου βάσεως. Η μόνη ελπίδα για συνεχές και ποιοτικό νερό στο Ασβεστοχώρι (εξαιτίας των διαρροών του δικτύου όταν βρέχει πολλές φορές λάσπες εισρέουν στους σωλήνες και το νερό της ύδρευσης φτάνει στα σπίτια… καφέ), είναι η σύνδεση με την ΕΥΑΘ. Γιατί πιστεύουμε ότι θα αναγκάσει το δήμο να αντικαταστήσει το δίκτυο, αφενός για να μην χάνεται το μισό περίπου νερό καθοδόν από το χιλιοτρυπημένο δίκτυο και αφετέρου για να μη διακινδυνέψει την αξιοπιστία της όσον αφορά στην ποιότητα του νερού.

Η αλήθεια είναι πως φέτος αντικαταστάθηκε ένα πολύ μικρό τμήμα του δικτύου. Τόσο μικρό όμως που, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις θα χρειαστούν αρκετές, όχι τετραετίες αλλά δεκαετίες για να αντικατασταθεί ολόκληρο…

Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο πρόβλημα του Ασβεστοχωρίου, που είναι της σχολικής στέγης, αυτό είναι που «πονάει» ακόμη περισσότερο τους Ασβεστοχωρίτες, γιατί το χωριό τους ήταν πρωτοπόρο στα γράμματα, όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολύ ευρύτερα, αφού διέθετε σχολείο από το 1860!

Οι τελευταίοι δήμαρχοι κ.κ. Χριστοδούλου και Γεράνης προσπαθούσαν με ημίμετρα να… λύσουν το πρόβλημα αυτό, όπως η δημιουργία γυμνασίου και λυκείου στην αυλή του δημοτικού σχολείου, ή με κοντέινερ στην αυλή του σχολείου και με προκατασκευασμένες αίθουσες στο διπλανό πάρκο. Δυστυχώς η προσπάθεια του τελευταίου, μετά από έντονες πιέσεις των δραστήριων συμπολιτών μας που στελεχώνουν τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του Ασβεστοχωρίου, για τη δημιουργία σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή «Μπουλουβάνια» δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη, μιας και παραμένει ημιτελές και χωρίς ενδείξεις άμεσης ολοκλήρωσής τους.

 

Τον ψήφισαν με… δυο χέρια

 

Πριν από έναν, λοιπόν, ακριβώς χρόνο, ανέλαβε τις τύχες του Καλλικρατικού δήμου μας, Πυλαίας – Χορτιάτη στον οποίο ανήκει το Ασβεστοχώρι, ένας Πόντιος. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τον οποίο, οι Ασβεστοχωρίτες μετά το πάθημά τους το 2002, να ψηφίσουν τον συντοπίτη τους Μ. Γεράνη, αντί ενός άλλου Πόντιου υποψήφιου δήμαρχου του Σ. Σερασίδη, αυτή τη φορά ψήφισαν, όπως έλεγαν ορισμένοι για να δώσουν έμφαση, με… δυο χέρια, πιστεύοντας πως θα συμβάλλει ώστε το Ασβεστοχώρι να λύσει ορισμένα χρόνια προβλήματά του και να αποκτήσει την παλιά του αίγλη. Τον ψήφισαν και είτε κάποιοι πανηγύρισαν έντονα την εκλογή του είτε όχι, όλοι ανεξαιρέτως περίμεναν και περιμένουν. Περιμένουν έργο. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι έργα. Έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, ούτε απλά μερεμέτια. Καλά είναι και τα μερεμέτια και κυρίως αυτά της καθημερινότητας, όπως η αλλαγής μιας λάμπας σε κολώνα ή κάλυψη μιας λακκούβας, αλλά ίσως ο φίλος κ. Καϊτεζίδης δεν κατάλαβε αυτό που του είχα πει λίγες μέρες μετά την εκλογή του και χαμογέλασε τότε παρότι του το έλεγα πολύ σοβαρά, ότι οι Ασβεστοχωρίτες που τον ψηφίσαν στηρίζουν σ’ αυτόν τις ελπίδες τους για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Αναμφίβολα είναι σημαντική η συμβολή του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Ασβεστοχωρίου σε θέματα της καθημερινότητας, αλλά οι κάτοικοι της ιστορικής κωμόπολης περιμένουν τον δήμαρχο όχι μόνο σε γιορτές και πανηγύρεις αλλά και στη γειτονιά τους για να του μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Για την ώρα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, οι περισσότεροι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου είναι προβληματισμένοι για το μέχρι στιγμής έργο τού κ. Καϊτεζίδη. Έχουμε διαπιστώσει πως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τα μέχρι στιγμής δρώμενά του αλλά και για τα μελλοντικά. Συνεχίζουν όμως ακόμα να ελπίζουν, παρά τις «σειρήνες» από την έδρα του δήμου, που λένε πως η κύρια μέριμνά του ήταν και είναι το Πανόραμα και ότι εκεί ποντάρει κυρίως για την επανεκλογή του. Ελπίζουν πως δε θα υπάρξει γι αυτούς άλλη μια χαμένη τετραετία με απλά πασαλείμματα αντί για έργα ουσίας. Και η χρονιά που ήδη «ανέτειλε» φαίνεται να είναι καθοριστική για να δείξει ο δήμαρχος τις πραγματικές του προθέσεις για το Ασβεστοχώρι, αφού έχει πλέον εικόνα των σοβαρών προβλημάτων του που χρήζουν άμεσης επίλυσης…

Καλή και Δημιουργική Χρονιά σε όλους.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Απόψεις, Δημοτικά, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.