Εκδήλωση στο Ασβεστοχώρι για τους 20 Εκτελεσθέντες τον Ιούλιο του 1944

Συμπληρώνονται την προσεχή Τρίτη 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, 67 χρόνια από την 26η Ιουλίου 1944, οπότε οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού αλλά και υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε το 1983 σε Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»), επέλεξαν μετά από προδοσία και σκότωσαν 17 πατριώτες (ο ένας υπέκυψε από τον ανελέητο ξυλοδαρμό του).

Η εκτέλεση έγινε όπως είπαν, ως αντίποινα για την επίθεση των ανταρτών τη νύχτα της 12ης προς 13ηΙουλίου του ’44 στο Σανατόριο προκειμένου να πάρουν φάρμακα και τρόφιμα.

Το σημείο της εκτέλεσης επιλέχτηκε συμβολικά, επειδή εκεί οι αντάρτες σκότωσαν δύο στρατιώτες και τραυμάτισαν άλλους δύο που μετέβαιναν στο Σανατόριο.

Είχε προηγηθεί έξη μέρες νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, γιορτή του Προφήτη Ηλία, στην ευρύτερη περιοχή του Δάσους Κουρί, η σύλληψη επίσης μετά από προδοσία, τεσσάρων συνδέσμων του ΕΑΜ και η εκτέλεση των τριών από αυτούς (ο τέταρτος λόγω του νεαρού της ηλικίας του στάλθηκε έως την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας).

Την προσεχή Κυριακή 24 Ιουλίου (και δυστυχώς όχι στις 26, ημέρα της θλιβερής επετείου), ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει πλέον διοικητικά το Ασβεστοχώρι, θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί, στο σημείο της εκτέλεσης (λίγο πιο κάτω από το νοσοκομείο «Παπανικολάου»), εκδήλωση μνήμης για τα παραπάνω 20 θύματα του Ιούλη του ’44. Θα ακολουθήσει δεξίωση σε αναψυκτήριο του Ασβεστοχωρίου.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.