Το Ασβεστοχώρι τίμησε τους εκτελεσθέντες του Ιούλη του 1944

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Με μια λιτή τελετή που οργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, στον οποίο ανήκει πλέον διοικητικά το Ασβεστοχώρι, τιμήθηκε σήμερα η θυσία των 20 πατριωτών – Συνδέσμων του ΕΑΜ, που εκτελέστηκαν στην ιστορική κωμόπολη, τον Ιούλιο του 1944, από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες).

Στην τελετή, της οποίας χαρακτηριστικό ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και κυρίως επισήμων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Καράογλου και του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας νομού Θεσσαλονίκης (εγγονός εκτελεσθέντος τον Ιούλη του ’44), Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) 1941 – 1944», της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ)», της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του ΚΚΕ, της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Β΄ Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Χορτιάτη, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, των Δημοτικών Κοινοτήτων Ασβεστοχωρίου και Εξοχής, και δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Μικρή για μία ακόμη χρονιά ήταν η συμμετοχή κατοίκων του Ασβεστοχωρίου, για την οποία ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν ενημερώνονται γι αυτήν και άλλοι πως το γεγονός ότι η εκδήλωση για τη θλιβερή επέτειο δεν γίνεται την 26η Ιουλίου (ημέρα των εκτελέσεων), αλλά κατά την πιο κοντινή προς την ημερομηνία αυτή Κυριακή, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, αφού η συγκεκριμένη Κυριακή είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο, και ίσως κάποιοι προτιμούν να εκδράμουν στη θάλασσα.

Το γεγονός, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έπαψε να πραγματοποιείται η πορεία που επί δεκαετίες γίνονταν από το πάρκο του Ασβεστοχωρίου, έως τον τόπο της εκτέλεσης, ίσως είναι ενδεικτικό, της… απαξίωσης που υπήρχε από τις προηγούμενες δημοτικές και κοινοτικές αρχές για την επέτειο αυτή, η οποία θα μπορούσε να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις. Αρκεί να υπάρχει διάθεση.

Αποκορύφωμα ίσως της… σοβαρότητας με την οποία οι προηγούμενες δημοτικές και κοινοτικές αρχές αντιμετώπιζαν του πεσόντες του Ιούλη του 1944, ήταν το γεγονός ότι, επί δημαρχίας Γεράνη, δόθηκε η ονομασία για τους εκτελεσθέντες της 26ης Ιουλίου 1944, σε ένα στενοσόκακο που δεν έχει σχέση με τη μέρα εκείνη, ούτε με τη θυσία των πατριωτών και όχι στον κεντρικό δρόμο προς το σημείο της εκτέλεσης, όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι απλά, για να πουν οι όποιοι «φωστήρες» ανέθεσε ο κ. Γεράνης το έργο της ονοματοθεσίας, ότι συμπεριέλαβαν και αυτήν την επέτειο, λες και ήθελαν να βγουν από την υποχρέωση ή το έβλεπαν ως αγγαρεία που ήθελαν να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να ξεμπερδεύουν…

Είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας Όμιλος Μνήμης Εκτελεσθέντων στο Ασβεστοχώρι από τα στρατεύματα κατοχής, με τη συμμετοχή απογόνων των εκτελεσθέντων και γενικά ευαισθητοποιημένων πολιτών που θα έχει ως σκοπό να κάνει προτάσεις προς το Δήμο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν των πατριωτών εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα ή να αναλαμβάνει να τις πραγματοποιεί.

Η ιστοσελίδα αυτή θα είναι πρωτεργάτης για την ευόδωση μιας πρωτοβουλίας για το σκοπό αυτό, τιμώντας εκείνους που προέταξαν ως επιλογή ζωής να υπηρετούν αρχές και ιδανικά ταυτισμένα με την ειρήνη και τον άνθρωπο, θυσιάζοντας τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επέτειοι - Εκδηλώσεις Μνήμης. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.