Χειροποίητα ποτά με την παραδοσιακή ασβεστοχωρίτικη συνταγή…

DSC_4482

Αρκετά χρόνια είχα να δω μια εικόνα όπως αυτή που αντίκρισα προ ημερών στο παράθυρο ενός σπιτιού στο Ασβεστοχώρι. Δεν αναφέρομαι στα πανέμορφα λουλούδια της κ. Κωνσταντίνας, αλλά στα μπουκάλια με ποτό που συνεχίζει να παρασκευάζει με τις παραδοσιακές ασβεστοχωρίτικες συνταγές, επί μισό και πλέον αιώνα.

Μία εικόνα που παλιότερα τη βλέπαμε στα παράθυρα σχεδόν όλων των σπιτιών του Ασβεστοχωρίου, αφού η κάθε νοικοκυρά ετοίμαζε η ίδια τα λικεράκια που θα πρόσφερε το χειμώνα σε όλους όσοι θα επισκέπτονταν το σπιτικό της!

Αφοπλιστική ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντίνας στην ερώτησή μας για ποιο λόγο συνεχίζει επί τόσες δεκαετίες να παρασκευάζει η ίδια τα ποτά που κερνάει σε όσους την επισκέπτονται κι αν κάθε χρόνο φτιάχνει τα ίδια ποτά: «Συνεχίζω να τα φτιάχνω με τον παραδοσιακό τρόπο που τα έφτιαχναν παλιά οι Ασβεστοχωρίτισσες. Έτσι όταν κάποιος τα δοκιμάζει αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφορά σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα», λέει. 

Αφού βάλουμε όλα τα υλικά στο μπουκάλι το τοποθετούμε σε ηλιόλουστο σημείο για να γίνει καλύτερη ζύμωση και μετά από έναν περίπου μήνα το ποτό είναι έτοιμο

Αφού βάλει όλα τα υλικά στο μπουκάλι το τοποθετεί σε ηλιόλουστο σημείο για να γίνει καλύτερη ζύμωση και μετά από έναν περίπου μήνα το ποτό είναι έτοιμο

Απαντώντας σε άλλη ερώτησή μας ποια είναι τα ποτά που συνήθως παρασκευάζει σημείωσε πως φέτος έφτιαξε καρύδι και βατόμουρο, ενώ πέρσι είχε παρασκευάσει αγριοτριαντάφυλλο, αρμπαρόριζα, δυόσμο, κράνα και προύνα (τσάπουρνα).

Όσο για τον τρόπο παρασκευής, μας είπε πως χρησιμοποιεί, εκτός από τον κυρίως καρπό, ζάχαρη και λίγο οινοπνευματώδες ποτό (ανάλογα με τον καρπό) ώστε να μην πετρώνει, όπως κονιάκ, ούζο ή ρετσίνα. Στη συνέχεια βάζει όλα τα υλικά σ” ένα μπουκάλι το οποίο τοποθετεί, επί έναν περίπου μήνα, σε ηλιόλουστο σημείο για να γίνει καλύτερη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια της έκθεσής του στον ήλιο το ανακινεί δυο τρεις φορές, επίσης για να μην πετρώσει. Όσον αφορά τις αναλογίες των υλικών, μας είπε πως για την παρασκευή κάθε ποτού είναι διαφορετικές!

Όπως μας επισήμανε η κ. Κωνσταντίνα ορισμένα από τα ποτά αυτά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες και τα συνιστούν και οι γιατροί. Ως παράδειγμα μας ανέφερε το αγριοτριαντάφυλλο που ενδείκνυται για την τόνωση της καρδιάς ή τα προύνα (τσάπουρνα) τα οποία, εκτός των άλλων, ενδείκνυνται και για την καταπολέμηση της γρίπης!

Στην υγειά της…

                                                                   Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.