Μεγάλη Παρασκευή στο Ασβεστοχώρι

Το πρωί οι πιστοί στο Ασβεστοχώρι παρακολουθούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά την Αποκαθήλωση, κατά την οποία στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας βγάζει τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το αποθέτει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα» (άρωμα), ευλογεί τους πιστούς και το τοποθετεί στην Αγ. Τράπεζα.Ύστερα περνάνε όλοι οι Χριστιανοί να προσκυνήσουν τον επιτάφιο. Αρκετοί περνούν κάτω από το κουβούκλιο γονατιστοί, τρεις φορές σταυρωτά «για ευλογία».

Χορωδία - εγκώμια 001

Το σούρουπο οι πιστοί μεταβαίνουν στον ναό για να ακούσουν τα εγκώμια.

Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου στους κεντρικούς δρόμους του χωριού που συνοδεύεται από τη Μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική του Ασβεστοχωρίου.

Μετά την περιφορά το εκκλησίασμα εισέρχεται πάλι στον ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο. Με τον τρόπον αυτό παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι του χρόνου.

                                                                                                                                  Ν.Γ.

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Έθιμα, Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.