Το εορταστικό τραγούδι “Χιόνια στο καμπαναριό” ακούστηκε και φέτος στις γειτονιές του Ασβεστοχωρίου – Βίντεο

ΧορωδίαΟι περισσότεροι ήταν και φέτος πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους το ξημέρωμα των Χριστουγέννων. Στη μία μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε στην κεντρική πλατεία του Ασβεστοχωρίου μία ασυνήθιστη για την ώρα εκείνη κίνηση, από ανθρώπους που κατευθύνονταν στο ΚΑΠΗ της κωμόπολης, το οποίο είναι τις τελευταίες δεκαετίες το σημείο συνάντησης των χορωδών που τραγουδούν κάθε χρόνο το εορταστικό τραγούδι “Χιόνια στο καμπαναριό”.

Μετά την ανταλλαγή των ευχών διαπιστώσαμε πως έλειπε η παλαιότερη χορωδός Σταυρούλα Δούδη με τον σύζυγό της Στέλιο Πρασά η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε, είχε κάποιο ατύχημα. Απούσα ήταν και η Μαρία Κυριαζή – Σιββά, βασικό στέλεχος της προσπάθειας διατήρησης του εθίμου, η οποία βρισκόταν με τον σύζυγό της -επίσης χορωδό- στο εξωτερικό.

Στη 1.30, με τη θερμοκρασία λίγο πάνω από το “μηδέν” οι χορωδοί, αφού τραγούδησαν στην κεντρική πλατεία, ξεκίνησαν για να τραγουδήσουν στις 15 προεπιλεγμένες γειτονιές του Ασβεστοχωρίου προκειμένου να ακουστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια.

Αρκετοί Ασβεστοχωρίτες, ντόπιοι και νέοι κάτοικοι περίμεναν και φέτος, ξαγρυπνώντας κι αυτοί μαζί με τους χορωδούς, να τους ακούσουν και για να τους ευχαριστήσουν και να τους… ζεστάνουν λίγο, τους υποδέχθηκαν έξω από τα σπίτια τους με ποτά, γλυκίσματα, αφεψήματα και φρούτα. Κάθε φορά η ατμόσφαιρα “ζεσταινόταν” και οι ευχές έπαιρναν και έδιναν. Χειραψίες, αλληλοασπασμοί και αναχώρηση για μια άλλη γειτονιά, ενώ σε ορισμένα παράθυρα ή μπαλκόνια διακρίνονταν και κάποια πρόσωπα αγουροξυπνημένα που παρακολουθούσαν τις παραπάνω σκηνές με έκπληξη, ίσως, επειδή ήταν η πρώτη φορά που τις ζούσαν. Ορισμένοι από αυτούς άνοιγαν το παράθυρο και εύχονταν “και του χρόνου”. Άλλοι πάλι όχι. Ίσως πίστευαν πως ήταν μέρος του… ονείρου που έβλεπαν νωρίτερα στον ύπνο τους. Γιατί όντως όλα αυτά αν τα ζήσεις από κοντά, μοιάζουν ονειρεμένα…

Πρόκειται για μια βραδιά διαφορετική από όλες τις άλλες του χρόνου για τους συμμετέχοντες, γιαυτό και ορισμένοι αν και έχουν περάσει τα… εβδομήντα, εξέπεμπαν μια… νεανική αύρα και δεν υπολείπονταν σε ζωντάνια των νεώτερών τους στη χορωδία και “σκαρφάλωναν” με την ίδια με εκείνους ευκολία τις ανηφοριές του Ασβεστοχωρίου.

Το βράδυ αυτό όλα έχουν την ομορφιά τους. Ακόμη και η αγωνία αν σε μια γειτονιά υπάρξει κάποιος που θα βγει να τους κεράσει ή αν ανάψει έστω τα φώτα για να τους δείξει ότι τους άκουσε. Αλλά και να μην συμβεί κάτι τέτοιο δεν πτοούνται. Λες και είναι “ταγμένοι” να ξενυχτήσουν τραγουδώντας το συγκεκριμένο τραγούδι, διατηρώντας το έθιμο είτε τους ακούει κάποιος είτε όχι! Ξέρουν ότι στην επόμενη γειτονιά κάποιοι περιμένουν να τους ακούσουν, δίνοντάς τους εκτός από τα σχετικά κεράσματα και μια… ηθική ικανοποίηση. Εκτός από τα κεράσματα, πάντως, υπάρχουν και συνδημότες μας που προσφέρουν χρήματα, τα οποία καταγράφουν οι χορωδοί και στο τέλος ανακοινώνουν ενώπιον όλων των συμμετεχόντων το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε και τα ονόματα αυτών που τα πρόσφεραν. Με τα χρήματα αυτά παλιότερα οι συμμετέχοντες πήγαιναν σε μια ταβέρνα “για τη σύσφιξη των σχέσεών τους”, όπως έλεγαν, ενώ τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν μια εκδρομή.

Σε όλη τη διάρκεια της “ευλογημένης” αυτής νύχτας τα πειράγματα μεταξύ των χορωδών, αλλά και των κατοίκων που τους κερνούσαν ήταν και φέτος συνεχή. 

Φανερά συγκινημένη η κόρη του επί δεκαετίες χορωδού Κωνσταντίνου Κάλου, Φωτεινή, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, όταν η χορωδία τραγούδησε στη γειτονιά της βγήκε και πρόσφερε γλυκά στους χορωδούς.

Φέτος για δεύτερη χρονιά τα τελευταία χρόνια οι χορωδοί τραγούδησαν και έξω από το σπίτι του δημοφιλούς ερμηνευτή Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος – παρά την προχωρημένη ώρα (4 π.μ.)- τους περίμενε και βγήκε και τραγούδησε μαζί τους…

Στην περιοχή “Πόποβα” ο Γιώργος Μακαβός πρόσφερε στους χορωδούς ζεστά ροφήματα, γλυκά και… “γούρια” για το 2017, ενώ η Όλγα Χατζηνείρου, από τις παλαιότερες χορωδούς, που συμμετείχε και φέτος πρόσφερε φρούτα.

Στις πέντε περίπου, λίγο πριν αρχίσει η Θεία Λειτουργία, οι χορωδοί τραγούδησαν το “Χιόνια στο Καμπαναριό” μέσα στην εκκλησία, μπροστά στο ιερό.

Η όμορφη αυτή “χορωδιακή περιπλάνηση” ολοκληρώθηκε και φέτος με τον καφέ που ήπιαν οι χορωδοί στην αίθουσα τελετών του ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου ανακοινώθηκε σε όλους και το ποσό που συγκεντρώθηκε φέτος, το οποίο ανήλθε σε 355 ευρώ, με τα οποία οι χορωδοί θα πραγματοποιήσουν εντός του 2017 μία ημερήσια εκδρομή.


Οι στίχοι του τραγουδιού που ερμήνευσε και φέτος η χορωδία την παραμονή των Χριστουγέννων είναι οι εξής:

Χιόνια στο καμπαναριό,

που Χριστούγεννα σημαίνει.

Χιόνια στο καμπαναριό,

ξύπνησε όλο το χωριό.

Κι όλοι παν στην εκκλησιά,

το Χριστό να προσκυνήσουν.

Κι όλοι παν στην εκκλησιά,

λάμπει απόψε η Παναγιά.

Τέτοια νύχτα ήταν παιδιά,

που γεννήθηκε ο Χριστός μας.

Τέτοια νύχτα ήταν παιδιά,

κι είχαν χιόνια τα κλαδιά.

Εγεννήθηκες χωρίς,

στρωματάκι καλέ μας Χριστούλη.

Εγεννήθηκες χωρίς,

μια σκουφίτσα να φορείς.

Χιόνια στο καμπαναριό,

που Χριστούγεννα σημαίνει.

Χιόνια στο καμπαναριό,

ξύπνησε όλο το χωριό.

Για την ιστορία αναφέρουμε (αλφαβητικά) τα ονόματα των συμμετεχόντων φέτος στη χορωδία και ήταν οι: Μελιώ Αγιασμένου, Ιφιγένεια Αργαλαβίνη Βούσκα, Μαρία Γέρου, Αναστασία Δούκα Βασιλειάδου, Μαρία Δούνα, Αλέκος Καραγκούνης, Δημήτρης Κεχαγιάς (χοράρχης – μαέστρος), Μαρία Γ. Κολοκοτρώνη, Αυγερινή Λεμοντζή, Στέργιος Μπάτσιος, Ελένη Μπάτσιου, Βασίλης Νουβάκης, Μαρία Πάλλα, Δημήτρης Πελτέκης, Καίτη Πυρζιώνα, Μαρία Σίκου, Φανή Σολωμού, Μίμης Τέης, Όλγα Χατζηνείρου, Νικηφόρος Χορτατσιάνης. 

                                                                                                            Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Έθιμα, Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Χορωδίας, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.