Σημαντική η προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου – Ιατρείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

Ο π. Βασίλειος ενώ ταξινομεί φάρμακα που προσφέρθηκαν στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Ο π. Βασίλειος ενώ ταξινομεί φάρμακα που προσφέρθηκαν στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια λειτουργίας του Κοινωνικού Φαρμακείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου. Δύο χρόνια προσφοράς στους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Κατά το διάστημα αυτό εκατοντάδες ήταν οι συνδημότες μας και μη που προσέφυγαν σ’ αυτό προκειμένου να καλύψουν κάποια ανάγκη τους σε φάρμακα.

Η μέχρι τώρα δράση του δείχνει πως, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο Ασβεστοχωρίου (πίσω από το ΚΑΠΗ), επιτελεί ένα σημαντικότατο Κοινωνικό Λειτούργημα, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο ένα μεγάλο κενό της Πολιτείας, όσον αφορά στους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας.

Πρωτεργάτης της δημιουργίας του και υπεύθυνος λειτουργίας του είναι ο επί 42 χρόνια εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου π. Βασίλειος Εξουζίδης ο οποίος μίλησε για το Κοινωνικό Φαρμακείο στο ράδιο “Πρακτορείο 104,9 FM”.

DSC_0769Ερωτηθείς πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του ο πατέρας Βασίλειος απάντησε: “Ήταν Μάιος του 2013 όταν κάποιος οικογενειάρχης φίλος εν Χριστώ, μου είπε τον πόνο του, ότι η πίεσή του ανεβαίνει πολύ και ότι τον ανησυχεί. Του είπα να πάει σε κάποιο φαρμακείο και να μετρηθεί κι εγώ πήγα αμέσως στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” σε κάποιον παθολόγο ιατρό και του ζήτησα να τον δεχθεί για γενικές εξετάσεις. Ο ιατρός μου είπε την προσεχή Δευτέρα να έρθετε στις 11 π.μ.’Δεν προλάβαμε να πάμε και ο φίλος μου έκανε μπαλονάκι στην καρδιά, διότι αντί να παίρνει κάθε μέρα τα χάπια της καρδιάς και άλλων παθήσεων, τα έπαιρνε ανά τέσσερις ημέρες με αποτέλεσμα η καρδιά του να επιβαρυνθεί. Και τότε είπα: ‘Όχι! Πρέπει να κάνω Κοινωνικό Φαρμακείο και να προσφέρω δωρεάν φάρμακα σε όλους που έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση. Επέλεξα, λοιπόν, πέντε συνεργάτες, οι οποίοι είχαν και έχουν κι αυτοί αγάπη προς τον πονεμένο συνάνθρωπο, τον ανήμπορο άνθρωπο. Τον Στέλιο Τσιπουρίδη, τον Γεώργιο Μαρουλά, τον Γεώργιο Μίλκα, τον Λεωνίδα Κοζυράκη και τον Γεώργιο Βασιλειάδη, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για την αγάπη τους και τη θυσία τους και ξεκινήσαμε…”

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση από πού εφοδιάζεται το Κοινωνικό Φαρμακείο τα φάρμακα ο π. Βασίλειος είπε “κυρίως από τα τέσσερα φαρμακεία του Aσβεστοχωρίου και από άλλα των Πεύκων (Ρετζικίου), του Πανοράματος, της Πυλαίας, της Εξοχής, στα οποία αφού τα πηγαίνουν οι πελάτες τους, εν συνεχεία μας τα προσφέρουν”. Πρόσθεσε δε ότι έκαναν δύο ενημερώσεις, στα Δημοτικά σχολεία και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ασβεστοχωρίου. “Οι διευθυντές και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Δημοτικών και Γυμνασίου – Λυκείου μας υποδέχθηκαν με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον και μίλησα στα αντίστοιχα σχολεία για την δραστηριότητά μας και επί μία εβδομάδα συγκέντρωναν φάρμακα σε κούτες. Είμαι βέβαιος ότι δεν έμειναν φάρμακα στα σπίτια, σχεδόν όλα μας τα έφεραν. Εννοείται βέβαια, εκείνα που δεν τα χρησιμοποιούσαν και κυρίως δεν είχαν λήξει”.

Σε ερώτηση αν το Κοινωνικό Φαρμακείο αγοράζει φάρμακα, είπε: “Ναι, αγοράζουμε. Βέβαια, μπορεί να έχουμε πάνω από 1600 είδη φαρμάκων και μάλιστα στο κάθε είδος φαρμάκου έχουμε από 1 έως και 10 κουτιά, όμως ορισμένα λείπουν, διότι τα προσφέραμε σε συνανθρώπους μας και πρέπει να αγοράζουμε. Γι’ αυτό ευχαριστούμε το ραδιόφωνό σας που μας δίδει την ευκαιρία να μιλήσουμε και να προβάλουμε το κοινωνικό μας έργο και να ακούσουν πολλοί και να μας βοηθήσουν, για να συμπληρώσουμε τα κενά στην ποσότητα των φαρμάκων. Είπα προηγουμένως αγοράζουμε. Ναι, αγοράζουμε. Μας δίνουν και χρήματα κι εμείς αντί απόδειξης στέλνουμε ένα ευχαριστήριο με υπογραφές τη δική μου και των πολύ αγαπημένων μου συνεργατών. Στο ευχαριστήριο υπάρχουν τα εξής σημαντικά λόγια από την Αγία Γραφή: <<Οφείλομεν ημείς οι δυνατοί τα ασθενήματα των αδυνάτων βαστάζειν>>(Ρωμ. 15,1) και <<Παραμυθείσθε τους ολιγοψύχους αντέχεσθε των ασθενών. Μακροθυμείτε προς πάντας>>(Α’ Θεσ. 5,14).

Ο π. Βασίλειος Εξουζίδης με τον ιατρό Γιάννη Κορατζή

Ο π. Βασίλειος Εξουζίδης με τον ιατρό Γιάννη Κορατζή

Στη συνέχεια έκανε γνωστό πως από το καλοκαίρι λειτουργεί σε ιδιαίτερο χώρο εντός του Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικό Ιατρείο. Κάθε Πέμπτη ο Ασβεστοχωρίτης ιατρός Γιάννης Κορατζής εξετάζει δωρεάν όσους ασθενείς τον επισκέπτονται στο συγκεκριμένο χώρο, δίδοντας και ιατρικές συμβουλές και φάρμακα, ενώ είναι στη διάθεσή τους και οποιοδήποτε άλλο πρωινό της εβδομάδας (κατά τις εργάσιμες μέρες), οι ασθενείς το ζητήσουν επικοινωνώντας με το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο στο τηλέφωνο στο 2310.357101.

Ο π. Βασίλειος Εξουζίδης αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα για την ευλογία του, καθώς και τις δημοτικές αρχές του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για τη βοήθεια που παρέχουν, παρακάλεσε τους πολίτες να προσφέρουν φάρμακα (που δεν έχουν λήξει) για να συνεχιστεί το έργο του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Για έκτακτες περιπτώσεις ο π. Βασίλειος προτρέπει όσους χρήζουν βοήθειας να μη διστάζουν να τηλεφωνούν στο προσωπικό του τηλέφωνο: 6978650018.

Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.