Εσπερινός στον Άγιο Παντελεήμονα

Όπως κάθε χρόνο, στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουλίου, θα τελεσθεί εσπερινός μετά αρτοκλασίας στο εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στα ερείπια – απομεινάρια του βυζαντινού μοναστηριού, στην περιοχή του Σέιχ Σου όπου βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Πασχάλη.

Τον εσπερινό θα τελέσει και φέτος ο π. Βασίλειος Εξουζίδης.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεκαετίες, οπότε μετέβαιναν στο εξωκλήσι εκατοντάδες πιστοί, από τους οποίους οι περισσότεροι πεζοί, τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι μεταβαίνουν με αυτοκίνητα, αφού οι περισσότεροι πλέον δεν γνωρίζουν το μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας οι γονείς τους, το επισκέπτονταν.

Σύμφωνα με δηλώσεις ηλικιωμένων Ασβεστοχωριτών στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα testasv.local, παλιότερα την παραμονή ή ανήμερα της γιορτής έπαιρναν τις λειτουργιές τους και νερό για το δρόμο και πήγαιναν να προσκυνήσουν τη χάρη του Αγίου. Πίσω από το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής “έπιαναν” το μονοπάτι που οδηγούσε στον Άγιο Παντελεήμονα.

Τα ερείπια – απομεινάρια του βυζαντινού μοναστηριού, ανακάλυψε ο αείμνηστος συντοπίτης μας, Στέργιος Πασχάλης, ο οποίος σκάβοντας το αμπέλι του το 1949, διαπίστωσε με δέος πως άνοιξε ξαφνικά μία βαθιά τρύπα. Αρχικά έριξε μερικές πέτρες ώστε να διαπιστώσει το βάθος της και στη συνέχεια ειδοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποφανθούν τι ακριβώς ήταν.

Στιγμιότυπο από παλαιότερο Εσπερινό

Από την αρχή, όπως έλεγε, υποψιάστηκε ότι μπορεί να ήταν τα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού που άκουγε από τον παππού του ότι υπήρχε στην περιοχή, και τελικά δεν διαψεύσθηκε, αφού οι αρχαιολόγοι της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ανέλαβαν την ανασκαφή κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Βρήκαν δε και μία τοιχογραφία την οποία πήραν, προκειμένου, μάλλον, να τη συντηρήσουν και να τη διασώσουν.

 Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα, Προαναγγελίες. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.