Θα αναπαλαιωθεί ο ιστορικός νερόμυλος “Μπιτσίνα” και θα επαναλειτουργήσει το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής

Άποψη από το εσωτερικό του εξωκλησιού
Άποψη από το εσωτερικό του εξωκλησιού

Κλειστό θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και φέτος για τους πιστούς το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, και χωρίς Εσπερινό την παραμονή και Θεία Λειτουργία ανήμερα το πρωί της γιορτής σ’ αυτό.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τέσσερα εξωκλήσια του Ασβεστοχωρίου που γιορτάζουν κάθε Ιούλιο (τα άλλα είναι στις 20 του μήνα του Προφήτη Ηλία, στις 26 της Αγίας Παρασκευής και στις 27 του Αγίου Παντελεήμονα).

Η ευχάριστη είδηση, όμως, είναι ότι ο διαμένων στην Αθήνα ιδιοκτήτης του οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται ο νερόμυλος και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, Σωτήρης Μοσχοβίτης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα testasv.local πως σκοπεύει να αναπαλαιώσει τον νερόμυλο και το εξωκλήσι, το οποίο θα είναι και πάλι ανοιχτό για τους πιστούς. “Κάποιο πρόβλημα που είχε προκύψει με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεπεράστηκε και σύντομα θα αναπαλαιωθούν ο παλιός νερόμυλος και το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Θέλω να ξαναρχίσουν οι πιστοί – Ασβεστοχωρίτες και μη – να πηγαίνουν να προσκυνούν τη Χάρη της Αγίας Κυριακής, όπως συνέβαινε επί δεκαετίες”, δήλωσε ο κ. Μοσχοβίτης.

Το εξωκλήσι αυτό ήταν παλιότερα ένας νερόμυλος, στην είσοδο του Ασβεστοχωρίου, μετά το Ρετζίκι, όπου ο Χαρίλαος Χρ. Μπιτσίνας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρήκε μία παλιά βυζαντινή εικόνα της Αγίας Κυριακής. Ενημέρωσε αμέσως τον εφημέριο του ναού του χωριού, και θεωρώντας το γεγονός αυτό ως ευλογία, μετέτρεψε τον νερόμυλο σε εξωκλήσι, συνεχίζοντας όμως παράλληλα τη λειτουργία του μύλου.

13022011813

Κάθε χρόνο, επί πολλές δεκαετίες, την παραμονή της Αγίας Κυριακής και ανήμερα τη γιορτή, εκατοντάδες πιστοί από το Ασβεστοχώρι και από άλλες γειτονικές περιοχές, κατέκλυζαν το εξωκλήσι και προσκυνούσαν τη Χάρη της, παρότι βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο (της οικογένειας Μπιτσίνα). Όλα αυτά μέχρι το 2006, οπότε τελέστηκε η τελευταία λειτουργία. Τη χρονιά εκείνη οι δικαιούχοι του κτήματος – οικοπέδου έδωσαν μέρος του για αντιπαροχή, ενώ την περιοχή όπου υπήρχε ο νερόμυλος και το εξωκλήσι, την “μπλόκαρε”, προσωρινά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Από τότε, πάντως, άγνωστο για ποιο λόγο δεν έγινε εκεί άλλος Εσπερινός ή Θεία Λειτουργία (τελούνται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου), προς μεγάλη απογοήτευση των πιστών και κυρίως των ηλικιωμένων Ασβεστοχωριτών, που από τα παιδικά τους χρόνια η γιορτή της Αγίας Κυριακής ήταν συνυφασμένη με το πανηγύρι του συγκεκριμένου εξωκλησιού.

Ελπίζουμε πως εφόσον υλοποιηθεί η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μοσχοβίτη, θα ξαναρχίσει ο εορτασμός όπως παλιά. Και τουλάχιστον ένα εξωκλήσι του Ασβεστοχωρίου, θα παραμένει ανοιχτό για τους πιστούς. Σε αντίθεση με τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Παρασκευής που, άγνωστο για πιο λόγο, παραμένουν όλο τον χρόνο… κλειδαμπαρωμένα.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.