Ημερίδα παραολυμπιακών αγωνισμάτων των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου: “Παραολυμπιακά και… άλλα”

DSC03993 (1)

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκε στην αυλή των Δημοτικών Σχολείων Ασβεστοχωρίου ημερίδα αφιερωμένη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η εκδήλωση, θεσμός πλέον για τα Σχολεία μας, τελούσε υπό την αιγίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες.

DSC04021 (1)Με εκλεκτούς καλεσμένους μαθητές από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, σε ένα χαρούμενο και γιορταστικό κλίμα, τα παιδιά έκαναν στην πράξη τη γνωριμία τους με αθλήματα στα οποία αγωνίζονται και διακρίνονται αθλητές με κινητικά, οπτικά, νοητικά, ακουστικά προβλήματα. Ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας που δεν γεννήθηκαν αρτιμελείς.

DSC04050 (1)Η προσπάθεια να παίξουν μπάσκετ με αμαξίδια, γκόλμπολ (goalball) με δεμένα μάτια (άθλημα για αθλητές με μειωμένη όραση), βόλεϊ καθιστών, μπότσια (boccia) (άθλημα για άτομα με τετραπληγίες), ξιφασκία, ποδόσφαιρο καθώς και δρόμο για άτομα με μειωμένη όραση, τους οδήγησε σε αναθεώρηση των όσων πίστευαν μέχρι τώρα για τον εαυτό τους και για τις δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος.

Τα παιδιά της Στ’ τάξης των σχολείων μας συμμετείχαν σε όλα τα αθλήματα κυκλικά, παίζοντας με τους συμμαθητές τους καθώς και με τα παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.

DSC04026 (1)Μετά το τέλος των αθλημάτων υπήρχε μία πολύ ωραία έκπληξη για όλους τους παρευρισκόμενους. Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου παρουσίασαν δραματοποιημένο το υπέροχο τραγούδι «Όπου υπάρχει αγάπη».

Η υπέροχη αυτή εκδήλωση-αφιέρωμα στα παραολυμπιακά αγωνίσματα, έκλεισε με μία ομιλία -συζήτηση των παιδιών με όλους τους καλεσμένους μας. Πιστεύουμε πως η συζήτηση αυτή ήταν το επιστέγασμα της όλης εκδήλωσης γιατί βοήθησε τους μικρούς μαθητές μας να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους για το τι είναι εφικτό, επιτεύξιμο, σημαντικό και αξιόλογο στη ζωή τους. Οι ομιλητές -στην πλειονότητά τους άτομα με ειδικές ανάγκες- εντυπωσίασαν με την ικανότητά τους να συζητούν, να απαντούν σε ιδιαίτερα δύσκολες ερωτήσεις και να διακρίνονται σε τόσο απαιτητικούς στίβους όντας μη προνομιούχοι σωματικά..

DSC04017 (1)Φέτος είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην εκδήλωσή μας την Ολυμπιονίκη της Σφαιροβολίας στους Ολυμπιακούς του 2000, Πόπη Ουζούνη την προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας γυναικών Goalball, Μένη Κεσανοπούλου και τους αθλητές Βασίλη Στεφανίδη και Θανάση Χατζηπάντου που διαπρέπουν στο εν λόγω άθλημα.

DSC04019 (1)Μας τίμησαν με την παρουσία τους και οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας αρτιμελών, Παναγιώτης Τεληπορανίδης, Τίτος Πινακάς και Κορίνα Χατζηγεωργίου. Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο το εκπροσώπησε ο Άγγελος Διμπιτούζης. Οι Θοδωρής Καραγκιοζίδης και Σωκράτης Πλιάκος, αθλητές της κολύμβησης για άτομα με ειδικές ανάγκες, συμμετείχαν και φέτος ενεργά στην εκδήλωσή μας.

DSC03992 (1)Ήταν μία καταπληκτική ημέρα για όλους, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Φύγαμε χαρούμενοι, αισιόδοξοι, δυνατοί, σίγουροι ότι κανένας δεν είναι κατώτερος από τον άλλο, κανένας δεν είναι καλύτερος ή υποδεέστερος. Η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, αρκεί να την ανακαλύψουμε και να την κάνουμε πράξη.

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής

Μαρίνα Πασχάλη – Άρης Καρράς

 

 

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αθλητισμός, Δημοτικό: Δραστηριότητες, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.