Παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών του Ασβεστοχωρίου σε εκδήλωση στα Κουφάλια

Ανδρική και γυναικεία παϊζάνικη φορεσιά

Ανδρική και γυναικεία Παϊζάνικη φορεσιά

Την τιμητική τους είχαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κουφαλίων οι παραδοσιακές φορεσιές του Ασβεστοχωρίου, αφού απέσπασαν θετικά σχόλια.

Η παρουσίασή τους έγινε από το χορευτικό τμήμα της Κ.Ε.Π.Α.Π. Ασβεστοχωρίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και το Μουσικοχορευτικό – Λαογραφικό Σύλλογο Ασβεστοχωρίου.

Οι ανδρικές Παϊζάνικες φορεσιές. Η παλιά (αριστερά) και η νεώτερη (δεξιά)

Οι ανδρικές Παϊζάνικες φορεσιές. Η παλιά (αριστερά) και η νεώτερη (δεξιά)

Οι Αγραφιώτικες φορεσιές Ασβεστοχωρίου. Γυναικεία και ανδρική

Οι Αγραφιώτικες φορεσιές Ασβεστοχωρίου, γυναικεία και ανδρική

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν: Η βραβευμένη γυναικεία Παϊζάνικη φορεσιά, οι δύο ανδρικές Παϊζάνικες και η Αγραφιώτικη Ασβεστοχωρίου.

Η Βλάχικη Νυφιάτικη Λειβαδιώτικη φορεσιά Πάικου και η ανδρική

Η Βλάχικη Νυφιάτικη Λειβαδιώτικη φορεσιά Πάικου και η ανδρική

Βλάχικη Περιβολιώτικη Λειβαδίων Πάικου

Η Βλάχικη Περιβολιώτικη Λειβαδίων Πάικου

Επίσης παρουσιάστηκαν οι Βλάχικες Λειβαδιώτικες του Πάικου (ανδρική και γυναικεία), η Βλάχικη Περιβολιώτικη και η Αρβανιτοβλάχικη από την περιοχή των Πρεσπών.

Σημειώνεται ότι κάτοικοι των Λειβαδιών Πάικου, χρησιμοποιούσαν από το 1925 το Ασβεστοχώρι ως χειμαδιό, δηλαδή έμεναν σ’ αυτό μόνο το χειμώνα. Από την περίοδο της Κατοχής, όμως, που έκαψαν οι Γερμανοί το χωριό τους εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Ασβεστοχώρι.

Το εντυπωσιακό δέσιμο του κεφαλόδεσμου της βραβευμένης Παϊζάνικης φορεσιάς

Το εντυπωσιακό δέσιμο του κεφαλόδεσμου της βραβευμένης Παϊζάνικης φορεσιάς

Είναι χαρακτηριστικό πως εντυπωσίασε το κοινό το δέσιμο του κεφαλόδεσμου της γυναικείας Παϊζάνικης φορεσιάς.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην υπεύθυνη της παρουσίασης των φορεσιών της κωμόπολής μας χοροδιδάσκαλο της Κ.Ε.Π.Α.Π. Ασβεστοχωρίου Μαρία Σιββά, στον πρόεδρο του Μουσικοχορευτικού – Λαογραφικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, Γιώργο Καρανάτσιο, στην ταμία του Συλλόγου Ιωάννα Παλιαχάνη και σε όσους άλλους συνέβαλαν στην προβολή των παραδοσιακών φορεσιών μας.

 Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.