Το πατροπαράδοτο έθιμο του Ασβεστοχωρίου “κίτκες”

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία φορά που είδα στο Ασβεστοχώρι παιδιά να πραγματοποιούν το πατροπαράδοτο έθιμο “κίτκες” (φωτογραφία). Τα τελευταία χρόνια ή δεν το συνέχισαν άλλα παιδιά ή δεν έπεσαν στην αντίληψή μου. Ελπίζω, πάντως, το φετινό Σάββατο του Λαζάρου, να δω στους δρόμους παιδιά να διατηρούν το έθιμο αυτό.

Τι είναι (ήταν), όμως, οι “κίτκες”; Κάθε χρόνο το Σάββατο πριν από αυτό του Λαζάρου, τα παιδιά μάζευαν αγριολούλουδα, έκοβαν τα κοτσάνια τους ομοιόμορφα και τα έδεναν κάνοντας μικρά μπουκέτα. Στη συνέχεια τα έθαβαν σε σχήμα σταυρού στον κήπο τους ή κάπου αλλού, σε σημείο όμως που να μην το γνωρίζει κανείς άλλος. Το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου τα ξέθαβαν, τα αράδιαζαν σε ένα δίσκο και πήγαιναν σε σπίτια του χωριού, όπου πρόσφεραν στις νοικοκυρές ένα μπουκέτο, κι εκείνες με τη σειρά τους έδιναν χρήματα με τα οποία αγόραζαν “καλούδια” (γλυκά, κ.α.).

Το έθιμο συμβόλιζε την Ανάσταση του Λαζάρου.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το έθιμο είχε διαφοροποιηθεί κάπως. Τα παιδιά μάζευαν τα λουλούδια την παραμονή του Λαζάρου και δεν τα έθαβαν, αλλά τα ετοίμαζαν όπως παλιά και την επομένη ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία.

                                                                                                                   Νίκος Γιώτης

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Έθιμα, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.