Καλωσορίσατε

Το Ασβεστοχώρι είναι ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα προάστια της Θεσσαλονίκης, αφού το επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία πολλοί Θεσσαλονικείς για το εξαιρετικό του κλίμα, τη θαυμάσια τοποθεσία όπου βρίσκεται και επειδή υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτό από την πόλη.
Εκείνο όμως για το οποίο ξεχωρίζει (εκτός από το κλίμα του), είναι η ιστορία του, αφού κατά τους προηγούμενους αιώνες ήταν πρωτοπόρο στα γράμματα, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, αλλά και στους αγώνες του έθνους, όχι μόνο στη γύρω περιοχή του (με εξαίρεση την πόλη της Θεσσαλονίκης), αλλά σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Όλα αυτά προκύπτουν από μαρτυρίες, αλλά κυρίως από έγγραφα που εντοπίσαμε, στοιχεία των οποίων θα φιλοξενήσουμε σταδιακά στην ιστοσελίδα αυτή. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας της. Να αναδείξουμε όλους τους τομείς στους οποίους οι Ασβεστοχωρίτες μεγαλούργησαν και άφησαν σε μας τους νεότερους ως παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον. Πού να φαντάζονταν βέβαια, πως θα ερχόταν κάποια εποχή που κοινοτικοί «άρχοντες» του Ασβεστοχωρίου (Χριστοδούλου και Γεράνης) θα απεμπολούσαν το δικαίωμα ή την υποχρέωση προς τους προγόνους τους να διατηρήσουν το όνομα του Ιστορικού τους χωριού, για… δικούς τους λόγους. Λες και δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν να υπάρχει διπλή ονομασία, όπως έκανε η Πυλαία στον Καλλικράτειο δήμο μας που λειτουργεί από σήμερα…
Εκτός από πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την τοπική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του Ασβεστοχωρίου, στοχεύουμε, μέσω της ιστοσελίδας αυτής, να παρέχουμε πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της κωμόπολής μας, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τα καυτά προβλήματά της. Επίσης να συμβάλουμε μαζί με την εκάστοτε διοίκηση του δήμου μας, κυρίως όμως, με τους ενεργούς πολίτες του στην επίλυσή τους, μέσω της επώνυμης αρθρογραφίας και της καλοπροαίρετης κριτικής τους. Δηλαδή, μέσω της ιστοσελίδας testasv.local, να υπάρχει η δυνατότητα δράσης και αντίδρασης των πολιτών, στα κακώς κείμενα της τοπικής εξουσίας, καθώς και ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση αναπτυξιακών και δημιουργικών προτάσεων.
ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
Νίκος Γιώτης
1/1/11

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.