Εγκαινιάστηκε η ανακαινισμένη “Κοινοτική Αίθουσα” Ασβεστοχωρίου

DSC_2066

 “Νέα εποχή” για τον Πολιτισμό στο Ασβεστοχώρι σηματοδοτούν τα εγκαίνια και η λειτουργία της ανακαινισμένης “Κοινοτικής Αίθουσάς” του, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του και η οποία μετονομάστηκε σε “Κέντρο Πολιτισμού”.

DSC_2093

Το πρώτο πολιτιστικό δρώμενο του ανακαινισμένου Κέντρου Πολιτισμού, αποτέλεσε η ερμηνεία τραγουδιών από τη Χορωδία Ασβεστοχωρίου (στην οποία συμμετείχε και ο 84χρονος Κωνσταντίνος Κάλος) υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κεχαγιά, που ερμήνευσε παραδοσιακά τραγούδια με αναφορά στο Ασβεστοχώρι και η Παιδική Χορωδία των Δημοτικών Σχολείων της κωμόπολης, υπό τη διεύθυνση του Παντελή Τερεζάκη. Οι δύο χορωδίες καταχειροκροτήθηκαν από τους θεατές.

Η ανακαίνιση της πρώην “Κοινοτικής Αίθουσας”, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, έγινε πραγματικότητα χάρις στην ένταξή της στο πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», του ΕΣΠΑ από όπου και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 530.000 ευρώ.

DSC_2062

Ο χώρος σχεδιάστηκε με πρόβλεψη για άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα (ΑμεΑ), διαθέτει συνολικό αριθμό 140 καθισμάτων -πλέον των 2 θέσεων για ΑμεΑ- και πλήρη υποδομή σε τεχνικό εξοπλισμό για την κάλυψη και φιλοξενία συνεδρίων, θεατρικών παραστάσεων και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Θα προστεθεί δε στο δίκτυο δημοτικών κινηματογράφων που λειτουργεί ήδη στο δήμο.

Η πρώην “Κοινοτική Αίθουσα”, η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση του οικισμού, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Αγίου Γεωργίου, σύμφωνα με μαρτυρίες ηλικιωμένων Ασβεστοχωριτών που έχει στη διάθεσή του το testasv.local, οικοδομήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και πρωτολειτούργησε ως νηπιαγωγείο και όχι το 1919 όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση.

DSC_2076

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρνητικά σχολιάστηκε από παρευρισκόμενους το γεγονός ότι επί της σκηνής πλαισίωναν την εκδήλωση επτά νεάνιδες με ποντιακές φορεσιές, μόλις μία με την παραδοσιακή, βραβευμένη ντόπια “παϊζάνικη” φορεσιά, δύο νεαροί με ντόπιες φορεσιές, ενώ δεν υπήρχε -προς εκπροσώπηση- βλάχικη, παρότι υπάρχουν πάνω από 300 οικογένειες στο Ασβεστοχώρι βλάχικης καταγωγής, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Γεράνη. Μετά την αρχική έκπληξη αρκετών παρευρισκομένων που αναρωτιόνταν, προς τι σε μια εκδήλωση που είχε άμεση σχέση με την ιστορία του Ασβεστοχωρίου, η πλειονότητα των φορεσιών ήταν ποντιακές και όχι “παϊζάνικες” και βλάχικες, αρκετοί ήταν εκείνοι που αναζητούσαν τους υπεύθυνους της, κατά τα άλλα εξαιρετικής εκδήλωσης, προκειμένου να τους ζητήσουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο “ατόπημα”, όπως το χαρακτήριζαν…

Καλό είναι εκείνοι που πήραν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον και να σέβονται την ιστορία και τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πάντως, ασφαλώς με χαρά θα περιμένουν όλοι στο Ασβεστοχώρι να δουν στο μέλλον στο Κέντρο Πολιτισμού, τα κορίτσια που φορούσαν τις ποντιακές φορεσιές ή οποιαδήποτε άλλα, να χορεύουν όποιους χορούς θέλουν, ποντιακούς, ηπειρώτικους, θρακιώτικους, νησιώτικους κ.α. και να τα χειροκροτήσουν. Γιατί τα αρνητικά σχόλια αφορούσαν τη σημειολογία της εκδήλωσης της Κυριακής η οποία ήταν αφιερωμένη στην τοπική ιστορία και παράδοση (με την οποία ήταν συνδεδεμένη η πρώην “Κοινοτική Αίθουσα”) κι όχι κάποιας άλλης περιοχής…

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Δημοτικά, Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Χορωδίας, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός, Ρεπορτάζ. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.