ΧΑΝΘ Παράρτημα Ασβεστοχωρίου: Εικοσιπέντε χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τον Εθελοντισμό

ΧΑΝΘ

Τα 25 κεράκια μιας επιτυχημένης πορείας της έσβησε το παράρτημα της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι. Εικοσιπέντε χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τον Εθελοντισμό στους πολίτες της περιοχής μας.

Εκφράζοντας την αποστολή και το όραμα της ΧΑΝΘ και ακολουθώντας τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της, ανέπτυξε κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ένα πολύπλευρο έργο, σε τομείς όπως τον αθλητισμό, τη μουσική, τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, τη βιωματική εκπαίδευση των νέων με τη δημιουργία της Σχολής Στελεχών, τη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης, ενημερωτικές ομιλίες, εκδρομές, κατασκηνωτικά προγράμματα και πλήθος εκδηλώσεων.

ΠισίναΗ ΧΑΝ Ασβεστοχωρίου έχει πλέον τη δική της ιστορία, εμπεριέχοντας τη μεγάλη προσπάθεια, την επιμονή και το πάθος στο έργο εθελοντών και επαγγελματιών. Από τον Ιούνιο του 2013 το Παράρτημα πλέον στεγάζεται σε Νέο Ιδιόκτητο Κτίριο Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, που αποτελεί αρχιτεκτονικό υπόδειγμα. Ένα κτίριο ¨κόσμημα¨ για την περιοχή, καθώς έχει σχεδιαστεί με βάση τις σύγχρονες αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, φιλικό στους χρήστες, με υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, πισίνα, παιδική χαρά, εύκολη πρόσβαση σε ειδικές ομάδες.

Στα 25 χρόνια παρουσίας του στην περιοχή το παράρτημα της ΧΑΝΘ στο Ασβεστοχώρι έχει βοηθήσει εκατοντάδες μέλη κάθε ηλικίας να καταλάβουν και να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους, να αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες και να εμπλουτίσουν τη ζωή τους με νέα ενδιαφέροντα και παντοτινές φιλίες.

Είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει τα επόμενα χρόνια πολλαπλάσιο δημιουργικό έργο σε όλους τους δημότες, αφού χτίστηκε πάνω σε γερά θεμέλια αξιών και αρχών.

 

Ιστορικά στοιχεία

15/3/1989. Απόφαση Δ.Σ. της Χ.Α.Ν.Θ. για ίδρυση Παραρτήματος στο Ασβεστοχώρι.

Το Μάρτιο του 1989 μια ομάδα εθελοντών, μαζί με όλο το κοινοτικό Συμβούλιο κάλεσαν τη διοίκηση της Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης να προσφέρει τη γνώση της και την εμπειρία της για τα παιδιά και τους νέους του Ασβεστοχωρίου.

10/12/1989. Εγκαίνια Παραρτήματος

Το Παράρτημα κέρδισε την αποδοχή και την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία ανταποκρίθηκε με την ιδιαίτερα σημαντική συμμετοχή της.

ΣτέκιΠέντε προγράμματα σε ένα μισθωμένο χώρο με μικρό γυμναστήριο, στο κέντρο του Ασβεστοχωρίου, αίθουσα στέκι για παιχνίδι και εθελοντικές δράσεις ήταν η απαρχή ώστε το παράρτημα να αποκτήσει δυναμική.

1η Δανειστική βιβλιοθήκη στο Ασβεστοχώρι

Κάρτες δανεισμού… Δωρεές βιβλίων… Ανάγνωση στο ‘στέκι’ Βιβλία για τις διακοπές…

Παραμύθια για τους μικρούς φίλους… Εφηβική λογοτεχνία… Επιστημονικά βιβλία για τους φοιτητές… Λογοτεχνία για όλους… Γιατί το διάβασμα είναι το μυστικό της σοφίας.

 1990. 1ο τουρνουά μπάσκετ

Ο σεβασμός και η εκτίμηση στους συναθλητές και τους αντιπάλους, η συλλογική προσπάθεια και το ομαδικό πνεύμα, η καλλιέργεια της σωστής νοοτροπίας ανταγωνισμού και συναγωνισμού, η αξία της νίκης και τα οφέλη της ήττας, ήταν οι αρχές για το πρώτο σφύριγμα στο τουρνουά, στο άθλημα που έφερε η Χ.Α.Ν.Θ. στην Ελλάδα, το 1924.

Η Οργάνωση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυναμική που αναπτύχθηκε με τα προγράμματα, την πληθυσμιακή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πάνω απ’ όλα, την αποδοχή των κατοίκων, προχώρησε στη μίσθωση δεύτερου κτιρίου με νέες πλέον δραστηριότητες. Εικοσιεπτά διαφορετικά προγράμματα άθλησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, για όλες τις ηλικίες σε δράση.

Απόφαση Δ.Σ της Χ.Α.Ν.Θ για αγορά οικοπέδου

 Οι δωρεές και οι χορηγίες μελών και φίλων της οργάνωσης είναι αναπόσπαστο μέρος της αγάπης και της επιβεβαίωσης για τις αρχές και τις αξίες που προσφέρει η Αδελφότητα. Έτσι το 1992 μετά από δωρεά παλαιού μέλους η Χ.Α.Ν.Θ. προχώρησε στην αγορά οικοπέδου 1.420 τ.μ. στο Ασβεστοχώρι. Όνειρα, σκέψεις για την ανάπτυξη του Παραρτήματος ξεκινούν…

Ίδρυση Σχολής Στελεχών Ιούλιος 1992

 Εθελοντές της Σχολής Στελεχών

Εθελοντές της Σχολής Στελεχών

Το παιχνίδι ως μέσο μάθησης, το οποίο κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία ευχάριστη και δημιουργική, δίνοντας την ελευθερία σε έφηβους να αλλάξουν συμπεριφορές, να αποκτήσουν εμπειρίες και να τις αξιοποιήσουν στην καθημερινής τους ζωή, δημιούργησε από το 1992 μια κυψέλη εθελοντών από αγόρια και κορίτσια όλης της περιοχής.

Ιανουάριος 2011. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ΧΑΝΑ – Φ.Α.Α.Θ.

Δύο ιστορικές οργανώσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης, συναντιούνται σε μια ιστορική στιγμή για το Παράρτημα της Χ.Α.Ν.Θ. στο Ασβεστοχώρι. Η ανέγερση του κτιρίου γίνεται πλέον εφικτή μετά από δωρεά και γενναιόδωρη αρωγή της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Ιούνιος 2012. Θεμέλιος λίθος

Η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, φιλικό στους χρήστες, η αρμονική ένταξη στο περιβάλλον, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η εσωστρεφής οργάνωση υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων, η εύκολη πρόσβαση σε ειδικές ομάδες, η θεματική οργάνωση των δραστηριοτήτων ήταν οι σχεδιαστικοί στόχοι. Το κτίριο, αρχιτεκτονικό υπόδειγμα απέσπασε πανελλήνια διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής: Βραβεία 2013

Σεπτέμβριος 2013. Εγκαίνια του Ιδιόκτητου Κτιρίου Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων

 

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.