Αναβίωσε στο Ασβεστοχώρι το πατροπαράδοτο έθιμο με τα πορτοκάλια

Εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν και φέτος στην αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου των Θεοφανείων με τα πορτοκάλια, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου.

Για μία ακόμη χρονιά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο μέσα στο ναό κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και στο προαύλιό του κατά την τελετή αγιασμού των υδάτων.

DSC_1904

Δεκάδες ήταν τα παιδιά που παρακολούθησαν τη Λειτουργία κρατώντας τα μεγάλα κεριά στα οποία ήταν περασμένα δύο πορτοκάλια και ένα μήλο (λεπτομέρειες στο άρθρο της 5ης Ιανουαρίου http://www.asvestohori.gr/?p=4864).

DSC_1908

Πολλοί ήταν εκείνοι, μικροί και μεγάλοι, που κατά τη διάρκεια της τελετής αγιασμού των υδάτων άφησαν να πετάξουν περιστέρια.

Ακολούθησε περιφορά της εικόνας της Βάπτισης του Κυρίου στους κεντρικούς δρόμους του Ασβεστοχωρίου και προσκύνησή της στο τέλος από τους πιστούς που συμμετείχαν σ΄ αυτή.

DSC_1915[1]

Σε όλο το εκκλησίασμα προσφέρθηκε από ένα πορτοκάλι στο πάνω μέρος του οποίου υπήρχε μπηγμένο ένα κλωνάρι κυπαρισσιού, το οποίο συμβολίζει την μπομπονιέρα για τη βάπτιση του Χριστού.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Έθιμα, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονται



Powered by WordPress.