Γέμισε χορευτές το Ασβεστοχώρι. Συμμετείχαν στο “13ο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων” που διοργάνωσε ο Λαογραφικός – Μουσικοχορευτικός Σύλλογος

DSC_1231

“Πλημμύρισαν” την Κυριακή 11 Μαΐου οι κεντρικοί δρόμοι του Ασβεστοχωρίου από χορευτές, που συμμετείχαν στο 13ο Συμπόσιο Χορευτικών Ομάδων, το οποίο διοργάνωσε ο Λαογραφικός – Μουσικοχορευτικός Σύλλογος της κωμόπολής μας. Επρόκειτο για ένα «χορευτικό αντάμωμα» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε άλλη περιοχή. Για μία ξεχωριστή παραδοσιακή γιορτή μουσικής και χορού, κατά την οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Μία πραγματική γιορτή της παράδοσης στην οποία συμμετείχαν 350 χορευτές από 25 συνολικά Πολιτιστικούς Συλλόγους από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και συγκεντρώθηκαν αυτή τη φορά στο Ασβεστοχώρι.

 

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των χορευτών για την ιστορία του Ασβεστοχωρίου
Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των χορευτών για την ιστορία του Ασβεστοχωρίου

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε διάφορα μνημεία και αξιοθέατα της κωμόπολης, όπως π.χ. ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που είναι κτισμένος το 18ο αιώνα και το μνημείο του Τάσου Τούση. Ενημερώθηκαν για την ιστορία του Ασβεστοχωρίου και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα που το αφορούν, όπως το υγιεινό του κλίμα, το βυζαντινό γιοφύρι του, που δυστυχώς επειδή δεν υπάρχει στοιχειώδης προσβασιμότητα αρκέστηκαν να το δουν μόνο σε φωτογραφίες, καθώς και για θέματα παράδοσης όπως οι παραδοσιακές Ασβεστοχωρίτικες φορεσιές που εκτίθεντο στην αίθουσα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών, μαζί με άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι κάτοικοί του.

DSC_1212

Εκείνο, πάντως, που θα μείνει αξέχαστο σε όσους συμμετείχαν, ήταν το γλέντι που στήθηκε από τη 1.30 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή των Δημοτικών Σχολείων. Επρόκειτο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού επί ώρες, εκατοντάδες χορευτές, συνοδεία μουσικής από οργανοπαίκτες, χόρεψαν με… την ψυχή τους.

 

Ορισμένοι εθελοντές και εθελόντριες του Συλλόγου σε στιγμές ξεκούρασης, ενώ κάποιες άλλες χορεύουν στο ρυθμό της ορχήστρας
Ορισμένοι εθελοντές και εθελόντριες του Συλλόγου σε στιγμές ξεκούρασης, ενώ κάποιες άλλες χορεύουν

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για την ανάληψη της πρωτοβουλίας διοργάνωσης του Συμποσίου, γιατί με τέτοιες εκδηλώσεις προβάλλεται το Ασβεστοχώρι. Επίσης αξίζουν συγχαρητήρια, στους 40 και πλέον εθελοντές του, χωρίς τη συμβολή των οποία δεν θα μπορούσε να στεφθεί από επιτυχία η εκδήλωση, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλαν εθελοντικά στην επιτυχία του, όπως οι εφημέριοι του Αγίου Γεωργίου που ξενάγησαν τους χορευτές και οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και ιδιαίτερα η πρόεδρός της Ζωή Αργύρα, που παραχώρησαν την Αίθουσα Εκδηλώσεών της για την έκθεση των φορεσιών και των παραδοσιακών αντικειμένων. Στην ίδια Αίθουσα έγινε ενημέρωση για την ιστορία του Ασβεστοχωρίου και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα που το αφορούν, από τον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.

DSC_1205

Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν στο Συμπόσιο ήταν οι εξής:

ΧΟΡΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  “ΦΑΡΟΣ”  Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ. ΝΕΩΝ ΠΛΑΓΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΩΜΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “Η  ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ”

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΣΥΛΛΑΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΥΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΟΠΑΚΠΑ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ

“ΤΡΙΚΗ” ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ “ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΟΧΩΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΚΕΠΑΠ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «ΠΛΕΥΣΙΣ» ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΑΔΟΣΙΒΙΩΝ

 

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης των εκπροσώπων των παραπάνω Συλλόγων αποφασίστηκε το 14ο Συμπόσιο να πραγματοποιηθεί το 2015 στα Φάρσαλα.

 

 

 

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες Μουσικοχορευτικού Λαογραφικού Συλλόγου, Επίκαιρα θέματα, Πολιτισμός. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.