Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου σε επιμορφωτική Συνάντηση Comenius στην Ιταλία

 

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου με τις δημάρχους της Gambara και του Gottolengo

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου με τις δημάρχους της Gambara και του Gottolengo

Με τη συμμετοχή 20 εκπαιδευτικών από έξι χώρες πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία η 5η Επιμορφωτική Συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius «LandmarksandMonuments», που υλοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου. Από το Σχολείο του Ασβεστοχωρίου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Έλσα Αγγελακίδου, Νίκος Βουδρισλής  και Τάσος Κώστογλου.

Η Συνάντηση ξεκίνησε στην Μπρέσια, που βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία κοντά στο Μιλάνο. Η πόλη είναι πλούσια σε αρχαία, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά μνημεία και έτσι το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο και περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η πλατεία della Loggia που σχεδιάστηκε το 1433 για να δώσει στην αριστοκρατία της πόλης ένα μέρος για να συγκεντρώνονται. Σήμερα θεωρείται από τις πιο όμορφες πλατείες της Βόρειας Ιταλίας. Εδώ βρίσκεται και το δημαρχείο της Brescia το Palazzo della Loggia, όπου ο δήμαρχος υποδέχτηκε τους εκπαιδευτικούς και τους καλωσόρισε στην πόλη.

 

Με τραγούδια υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές του Νηπιαγωγείου του Gottolengo

Με τραγούδια υποδέχτηκαν τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές του Νηπιαγωγείου του Gottolengo

Ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου που άρχισε να χτίζεται το 1492 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε ύστερα από τέσσερις αιώνες. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους Έλληνες εκπαιδευτικούς η θερμή υποδοχή του δημάρχου, η σημασία που αποδίδει στην εκπαίδευση και στις διεθνείς συνεργασίες.

Εργασίες μαθητών του Γυμνασίου Gottolengo για την Ελλάδα

Εργασίες μαθητών του Γυμνασίου Gottolengo για την Ελλάδα

Μία έκπληξη τους περίμενε επίσης στο Γραφείο του δημάρχου, το οποίο ήταν διακοσμημένο με δύο πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Ιταλού ζωγράφου Francesco Hayez. Ο ένας από αυτούς, με τίτλο «Οι πρόσφυγες της Πάργας», είχε ζωγραφιστεί το 1831 και αναφερόταν στον ξεριζωμό των κατοίκων της Πάργας το 1819. Τότε οι κάτοικοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλης τους, παίρνοντας μαζί τους μέχρι και τις στάχτες των προγόνων τους, καθώς οι Άγγλοι είχαν αποφασίσει να την παραδώσουν στους Τούρκους.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα σχολεία του σχολικού συγκροτήματος Gottolengo, το οποίο περιλαμβάνει δύο Δημοτικά, δύο Γυμνάσια και ένα Νηπιαγωγείο, στις δύο κωμοπόλεις το Gottolengo και τη Gambara.

 

Με ομάδα μαθητών του Γυμνασίου του Gottolengo που ασχολήθηκαν με την Ελλάδα

Με ομάδα μαθητών του Γυμνασίου του Gottolengo που ασχολήθηκαν με την Ελλάδα

Παντού μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν ετοιμάσει θερμή υποδοχή, ενώ στο σχολείο της Gambara πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το καλωσόρισμα, με μουσική και διάφορα δρώμενα, παρουσία του αντιδημάρχου της Brescia, της δημάρχου της Gambara και της δημάρχου του Gottolengo. Οι τρεις “δημοτικοί άρχοντες” ήταν παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις και τίμησαν με την παρουσία τους τους φιλοξενούμενους ακόμα και στο γεύμα που παρέθεσε το σχολείο στο εστιατόριό του.

Η ελληνική ελιά που φυτεύτηκε στην αυλή του σχολείου. Δεξιά διακρίνονται η δήμαρχος της Gambara και ο Ιταλός συντονιστής του προγράμματος. Στην πινακίδα αναγράφεται το ιστορικό της ελιάς, που ονομάστηκε από τους Ιταλούς "Bruno", από το όνομα του επιστάτη που τη φροντίζει

Η ελληνική ελιά που φυτεύτηκε στην αυλή του σχολείου. Δεξιά διακρίνονται η δήμαρχος της Gambara και ο Ιταλός συντονιστής του προγράμματος. Στην πινακίδα αναγράφεται το ιστορικό της ελιάς, που ονομάστηκε από τους Ιταλούς “Bruno”, από το όνομα του επιστάτη που τη φροντίζει

Ξεχωριστή στιγμή ήταν τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής για την ελιά που πρόσφερε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου κατά τη διοργάνωση της 4ης Συνάντησης τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Η ελιά είχε φυτευτεί στην αυλή του Ιταλικού σχολείου και είχε προοδεύσει πολύ στους λίγους μήνες που έχουν περάσει.

Κατά την προτελευταία μέρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν στη Βερόνα τα μνημεία της πόλης και την Κυριακή επέστρεψαν στις χώρες τους με τις καλύτερες αναμνήσεις, τόσο από την όμορφη περιοχή της Λομβαρδίας όσο και από την οργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία των διοργανωτών.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Δημοτικό: Δραστηριότητες, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.