Τα 101 έκλεισε η συμπολίτισσά μας Σοφία Γκαραγκούνη

Asvestohori.gr

Ευδιάθετη και χαμογελαστή γιόρτασε και τα φετινά της γενέθλια συμπληρώνοντας αισίως 101 χρόνια ζωής η συμπολίτισσά μας Σοφία Γκαραγκούνη. Μας υποδέχθηκε μάλιστα με έκδηλη απορία πώς τα θυμηθήκαμε εμείς αλλά και κάποιοι συγγενείς και γείτονές της, δείχνοντας όμως φανερά ικανοποιημένη που δεν την ξεχνάμε…

Της θυμήσαμε ότι πέρσι που έκλεισε τα ‘100’ μας είχε πει χαριτολογώντας “θα αρχίσω να μετράω πάλι τα χρόνια μου από την αρχή”, αλλά φέτος μας είπε πως της αρκούν να ζήσει ακόμη… δύο χρόνια.

Νιώθεις δέος μπροστά σε μια γερόντισσα 101 χρονών, τη μεγαλύτερη εν ζωή Ασβεστοχωρίτισσα, που με διαύγεια… νεάνιδας, σου διηγείται τόσα πολλά για τα γεγονότα που έζησε: πολέμους, δικτατορίες, κινήματα, αλλά και ευχάριστα σε τοπικό επίπεδο βέβαια, όπως τα γλέντια που γίνονταν στο Ασβεστοχώρι.

Γεννημένη στις 5 Φεβρουαρίου 1913, δηλαδή περίπου τρεις μήνες μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και φυσικά του Ασβεστοχωρίου από τον τουρκικό ζυγό, η κυρά Σοφία, παντρεύτηκε τον κατά οχτώ χρόνια μεγαλύτερό της Λιώλη (Γιώργο) Γκαραγκούνη το 1937 και χήρεψε πριν από 31 ακριβώς χρόνια, το 1983.

Όπως μας είπε με καμάρι έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Asvestohori.grΗ κ. Σοφία ενώ σβήνει το κεράκι της τούρτας της

Παραπονιέται, πάντως συνεχώς ότι δεν έχει… παρέες γιατί όλοι και όλες όσοι έκανε παρέα στα νιάτα της αλλά και αργότερα έχουν πεθάνει. Ασφαλώς όμως δεν έχει παράπονο από συγγενείς και γείτονες που την περιβάλλουν με περισσή αγάπη.

Όπως είναι φυσικό σε κάποια που έχει συμπληρώσει πάνω από έναν αιώνα ζωής το πρώτο που ρωτάς είναι “ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας της και κυρίως ό,τι έχει σχέση με τη διατροφή της”.

“Έτρωγα πολλά ψάρια” μας λέει, “και σπάνια κρέας”, ενώ ακόμα και σήμερα τρώει κάθε πρωί γάλα, και το μεσημέρι συνήθως συνοδεύει το φαγητό της, με λίγη λακέρδα, καυτερή πιπεριά και λίγο κρασί ή ούζο. Επίσης είχε και έχει αδυναμία στο γιαούρτι, αλλά μόνο το χειροποίητο που έφτιαχνε μόνη της ή τώρα το φτιάχνει η κόρη της η Αρετή, αλλά απεχθάνεται τα γιαούρτια του εμπορίου.

Ακόμη και στα 101 της δεν αφήνει παλιές συνήθειες, όπως το να πλένει κάθε μέρα ανελλιπώς, για λόγους υγιεινής, την τεχνητή της οδοντοστοιχία. Μ’ αυτό μάλλον μας δείχνει πως οι καλές συνήθειες δεν κόβονται και η… ζωή δε σταματάει στα 101…

Να τα χιλιάσεις κ. Σοφία.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.