Κοινωνικό Φαρμακείο Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου

Εκατοντάδες φάρμακα έχουν συγκεντρωθεί στο Κοινωνικό Φαρμακείο Ασβεστοχωρίου και προσφέρονται σε όσους τα έχουν ανάγκη

Εκατοντάδες φάρμακα έχουν συγκεντρωθεί στο Κοινωνικό Φαρμακείο Ασβεστοχωρίου και προσφέρονται σε όσους τα έχουν ανάγκη

 Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία αλληλεγγύης ορισμένων συμπολιτών μας, με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον εφημέριο π. Βασίλειο Εξουζίδη, εδώ και λίγες μέρες χαρίζει χαμόγελα και ελπίδες σε άπορους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας. Πρόκειται για τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, που λειτουργεί καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 10 το πρωί ως τις 12.30 το μεσημέρι, στο πρώην αγροτικό ιατρείο (πίσω από το ΚΑΠΗ) της κωμόπολής μας.

Έργο του είναι η δωρεάν παροχή φαρμάκων, με απόλυτη εχεμύθεια, σε όσους τα έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

Τα φάρμακα που προσφέρουν συμπολίτες μας ως επί το πλείστον είναι από εκείνα που έχουν στο φαρμακείο του σπιτιού τους και δεν τα χρησιμοποιούν, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι ληγμένα.

Επίσης υπάρχουν ορισμένοι που αγοράζουν φάρμακα και τα προσφέρουν, ενώ πολλά προσφέρουν τα τρία φαρμακεία του Ασβεστοχωρίου, καθώς και φαρμακοποιοί που έχουν φαρμακείο σε άλλη περιοχή αλλά ευαισθητοποιήθηκαν όταν έμαθαν για τη δράση του συγκεκριμένου Κοινωνικού Φαρμακείου.

Κατά το ολιγόμηνο διάστημα της οργάνωσης του Φαρμακείου, μέχρι την προ ημερών έναρξη λειτουργίας του συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες φάρμακα. Επειδή ορισμένα από αυτά σύντομα θα έληγαν, προκειμένου να μην πεταχτούν, πριν από λίγες μέρες προσφέρθηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου ώστε να προωθηθούν όπου υπάρχει ανάγκη και να χρησιμοποιηθούν πριν από τη λήξη τους.

Υπάρχει μέριμνα και για όσους έχουν ανάγκη από φάρμακα που δεν βρίσκονται ανάμεσα σ’ εκείνα που ήδη συγκεντρώθηκαν. Αυτά αγοράζονται με χρήματα  από το λογαριασμό που έχει ανοιχτεί στην Τράπεζα Πειραιώς (ο υπ΄ αριθμόν 5284-060819-366) στον οποίο όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να καταθέτουν χρήματα για το σκοπό αυτό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την παροχή φαρμάκων απαιτείται συνταγή γιατρού. Κι όσο για τους ανασφάλιστους που δεν έχουν τη δυνατότητα συνταγογράφησης υπάρχουν εθελοντές ιατροί που ανιδιοτελώς τους εξετάζουν και γράφουν τις συνταγές που απαιτούνται.

Σύντομα θα λειτουργήσει και Κοινωνικό Ιατρείο

Κατά τους επόμενους μήνες δε πρόκειται να λειτουργήσει στον ίδιο χώρο και Κοινωνικό Ιατρείο αφού ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο ιατροί να το στελεχώσουν εθελοντικά.

Όπως είναι φυσικό σε μία πρωτοβουλία όπως η συγκεκριμένη με πρωτεργάτη έναν ιερέα δεν γίνονται διακρίσεις όσον αφορά την εθνικότητα των αποδεκτών των φαρμάκων.

Εκτός από τον π. Βασίλειο στη δημιουργία και τώρα πλέον στη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Ασβεστοχωρίου συνέδραμαν εθελοντικά πρωτίστως οι συντοπίτες μας Στέλιος Τσιπουρίδης, Γιώργος Μίλκας, Γιώργος Μαρουλάς, Ζωή Δόσπρα και αρκετοί άλλοι με διάφορους τρόπους.

Από τη μέχρι τώρα δραστηριοποίησή τους όλοι διαπίστωσαν πως γύρω μας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη από φάρμακα, και δεν γνωρίζουν για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου ή διστάζουν να απευθυνθούν σ΄ αυτό. Γι αυτό προτρέπουν όσους γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6978650018  και 6977224781, ώστε εθελοντές να  προσπαθούν να τους προσεγγίζουν. Γιατί όπως αναφέρεται και στην αφίσα του Κοινωνικού Φαρμακείου: “Οφείλομεν ημείς οι δυνατοί τα ασθενήματα των αδυνάτων βαστάζειν” (Ρωμ. 15.1).

 Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.