
Οι 57 απόφοιτοι του Λυκείου Ασβεστοχωρίου με καθηγητές τους
Την αποφοίτησή τους, δηλαδή το τέλος της μαθητικής τους ζωής γιόρτασαν οι 57 μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Ασβεστοχωρίου, με μια εκδήλωση ανάλογη της περίστασης, που ολοκληρώθηκε με γλέντι στη Θεσσαλονίκη μέχρι πρωίας. Μαθητές, καθηγητές και γονείς συνέρρευσαν μαζικά στη γιορτή αυτή, η οποία κράτησε αρκετές ώρες. Κι έτσι έπρεπε να γίνει αφού κάθε αποφοίτηση σηματοδοτεί ένα πέρασμα. Πέρασμα από το χώρο μάθησης σε έναν άλλο διαφορετικό. Ένα πέρασμα από ένα στάδιο ανάπτυξης σε ένα άλλο, ένα πέρασμα όχι μόνο μαθησιακό αλλά και ψυχολογικό.
Ορθώς λοιπόν το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου όπου έγινε η εκδήλωση γέμισε από κόσμο, που γιόρτασε το τέλος της μαθητικής ζωής για τους νέους και νέες που αφήνουν τα χρόνια στα οποία πήραν τις πιο σημαντικές γνώσεις για τη μετέπειτα ζωή τους. Αφήνουν πίσω, ακόμη, πολλές από τις αταξίες που έκαναν μόνοι ή μαζί με άλλους συμμαθητές/τριές τους. Αφήνουν πίσω τους εκπαιδευτικούς τους, που τους στήριξαν ποικιλοτρόπως.
Αποφοιτώντας όμως δεν αφήνουν μόνο αλλά παίρνουν μαζί τους πολλά και σημαντικά. Παίρνουν όλα αυτά που έμαθαν. Όχι μόνο τις γνώσεις μέσω των μαθημάτων αλλά το σεβασμό του ενός προς τον άλλο, τον εθελοντισμό, την ομαδικότητα σε διάφορες ενέργειές τους, τις στενές σχέσεις με τους φίλους τους αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους, τις θυμίσεις από τις γιορτές, πάρτι και εκδρομές που ήδη με νοσταλγία αναφέρονται σε αυτές και ευτυχώς για τα νέα παιδιά υπάρχουν τα βίντεο που βλέπουν όποτε θέλουν πολλές στιγμές από τις παραπάνω, πολυτέλεια που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές.
Με την αποφοίτησή τους τα παιδιά του Λυκείου αποχαιρετούν ένα σημαντικό κομμάτι από τη ζωή τους που είναι συνδεδεμένο με την είσοδο στην εφηβεία και τη σχολική ζωή, τις ατελείωτες παρέες και τα πρώτα σκιρτήματα της ψυχής τους. Γιορτάζουν επίσης το πέρασμα του πρώτου σταδίου της νιότης τους. Αφήνουν ένα σχολείο ζωής για να ξεκινήσουν ένα άλλο, διαφορετικό, που δεν θα έχει σαν αρχή το ίδιο αίσθημα ασφάλειας που ένοιωθαν σ΄ αυτό που φοιτούσαν ως τώρα. Πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή, για τον καθέναν τους.
Όπως ήταν φυσικό η συγκινησιακή φόρτιση δεν θα μπορούσε να λείπει αυτήν τη βραδιά, ιδιαίτερα όταν καθηγητές μίλησαν για τους απόφοιτους και εκείνοι μίλησαν για τη βιωματική τους αυτή εμπειρία.
Ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν οι γονείς των αποφοίτων οι οποίοι έζησαν μαζί τους χαρές και λύπες, και για αυτούς η βραδιά αυτή είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί καταλάβαιναν πως για τα παιδιά τους ξεκινούσε ένα νέο στάδιο μάθησης. Μάθησης όχι μόνο γνωσιολογικής αλλά και ζωής!
Έκδηλη ήταν και η συγκίνηση των… δεύτερων γονιών τους, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι “έζησαν” το άγχος και τις ανησυχίες, τις επιτυχίες και τις αταξίες τους και μόχθησαν για τη μόρφωση των μαθητών τους και καμαρώνουν με τις επιτυχίες τους. Όπως μάλιστα είπε στην ομιλία του ο λυκειάρχης Δημήτρης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στις βαθμολογίες τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση “και φέτος τα παιδιά μας τα πήγαν αρκετά καλά! Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι όλοι μιλούν για χρονιά δύσκολων θεμάτων και για αναμονή πτώσης των βάσεων τότε πρέπει και εμείς να συγχαρούμε τα παιδιά μας, πρώτα για την προσπάθειά τους και κατόπιν για τα αποτελέσματά τους, αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε επιτυχίες στις λεγόμενες σχολές «πρώτης γραμμής».
Με αφορμή την αποφοίτηση δηλαδή τον αποχαιρετισμό των παιδιών ο κ. Παπαδόπουλος έκανε και ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για το Λύκειο Ασβεστοχωρίου.
“Φέτος είχαμε μια δύσκολη χρονιά”, είπε και πρόσθεσε: “Τα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας δεν μας άφησαν ανεπηρέαστους. Οι καταλήψεις και το χρόνιο κτιριακό πρόβλημα συμπλήρωσαν και φέτος το πλαίσιο των δυσκολιών…
Παρόλα αυτά το σχολείο μας κατάφερε να επιδείξει σημαντικό έργο.
Παρά την έλλειψη εργαστηριακών και αθλητικών χώρων καλύφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο θέματα.
Η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου προκρίθηκε στον τελικό του ομίλου της, κάτι που είχαμε καιρό να το χαρούμε ενώ και η ομάδα μπάσκετ είχε αξιόλογη πορεία.
Για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας συμμετείχε σε πρόγραμμα Κομένιους. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Δεληνάσιου και η δράση αυτή άφησε σημαντικές εμπειρίες σε παιδιά και συναδέλφους, ενώ ταυτόχρονα εμπλούτισε και την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου μας με δύο φορητούς υπολογιστές. Στα πλαίσια του προγράμματος, ομάδα παιδιών και συναδέλφων επισκέφτηκαν το Πολατλί (αρχαίο Γόρδιον) της Τουρκίας και το Μπέργκαμο της Ιταλίας. Επίσης τον Απρίλιο το σχολείο μας υποδέχτηκε μαθητές και καθηγητές από την Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία προσφέροντας φιλοξενία για τα παιδιά στα σπίτια μαθητών μας. Στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε και τη συμπαράσταση του Δήμου τον οποίο και ευχαριστούμε!
To σχολείο μας έχει μια μακρά παράδοση στις λεγόμενες καινοτόμες δράσεις, στα προγράμματα δηλαδή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και αγωγής σταδιοδρομίας. Τα προγράμματα αυτά βασίζονται στην εθελοντική συμμετοχή των παιδιών, χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, και στην ομαδική εργασία από παιδιά διαφορετικών τμημάτων και τάξεων που συγκροτούν τις ανάλογες ομάδες. Έτσι φέτος εκδόθηκε και πάλι εφημερίδα ενώ εκπονήθηκαν ανάλογες εργασίες”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο λυκειάρχης ευχαρίστησε το Σύλλογο Γονέων για τη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και για την οργάνωση της γιορτής αποφοίτησης καθώς και την κ. Χαλεπούδη που ετοίμασε το αναμνηστικό λεύκωμα της φετινής Γ Λυκείου.
Ακολούθησαν ομιλίες των παρισταμένων τοπικών αρχών, των μαθητών και της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαρίας Πατρώνη, στην οποία, μαζί με τους συνεργάτες της, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την άψογη από κάθε άποψη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και για τη στάση τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, που προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις σε… δυσεπίλυτα προβλήματα που προέκυπταν.
Εκτός από την απονομή των λευκωμάτων, απονεμήθηκαν κάτω από επεφημίες και ζητοκραυγές των συμμαθητών τους και ξεχωριστοί έπαινοι σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση της σχολικής εφημερίδας και αναμνηστικά σε μαθητές που πρόσφεραν εθελοντικά σε άλλους τομείς χωρίς βαθμολογικό κίνητρο.
Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και χορούς και εδέσματα από τον μπουφέ που ετοίμασαν για την περίσταση ορισμένες μητέρες μαθητών, στον οποίο υπήρχαν και ποτά και χυμοί προσφορές καταστημάτων της περιοχής. Αρνητικό στοιχείο ήταν η μη έλευση “επαγγελματία” φωτογράφου που είχε κληθεί για να απαθανατίσει τις μοναδικές για τα παιδιά αυτές στιγμές… Τελικά καλύφθηκαν κάπως με φωτογραφίες γονιών και φίλων.
Νίκος Γιώτης