Εργασία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Λυκείου Ασβεστοχωρίου με θέμα: “Οι πηγές της περιοχής μας”

 Το παραπάνω θέμα ήταν το αρχικό με το οποίο ξεκίνησε η εργασία αλλά το υλικό που συγκεντρώσαμε μάλλον έχει ως θέμα “η υδροδότηση του Ασβεστοχωρίου παλιά και σήμερα”, για το οποίο μας μίλησε και ο δημοσιογράφος Νίκος Γιώτης όταν ήρθε στο σχολείο μας.

 

Ο κ. Γιώτης κατά την επίσκεψή του στο Λύκειο, όπου μίλησε στα μέλη της Ομάδας για της πηγές του Ασβεστοχωρίου
Ο κ. Γιώτης κατά την επίσκεψή του στο Λύκειο, όπου μίλησε στα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας για της πηγές του Ασβεστοχωρίου

Στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου από τουρκοκρατίας υπήρχαν δύο κύριες πηγές από όπου υδροδοτούνταν το χωριό: η πηγή “Τυφεκέ” στο δρόμο προς την Εξοχή και η πηγή “Αργυρώ” στην ομώνυμη περιοχή.

Το νερό, ιδίως στην περιοχή “Αργυρώ” περνούσε μέσα από φρεάτια με χαλίκια, έτσι ώστε να καθαριστεί καθώς περιείχε κοκκινόχωμα σε μεγάλες ποσότητες.

Αργότερα δημιουργήθηκαν δεξαμενές όπου αποθηκεύονταν το νερό μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Μια δεξαμενή ήταν στην πλατεία Μπαχτσέ (σημερινή περιοχή “Πολυκατοικίες”) και μία στην περιοχή “Χάσνα” κοντά στο “Αργυρώ” από όπου έπαιρναν νερό οι κάτοικοι για τις καθημερινές τους ανάγκες.

Επίσης στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου υπήρχαν πολλά πηγάδια, μέσα στις αυλές των σπιτιών από όπου οι κάτοικοι έβγαζαν νερό με κουβάδες, είτε μαγκανοπήγαδα από όπου έβγαινε το νερό με τη βοήθεια αλόγων ή γαϊδουριών που γυρνούσαν γύρω- γύρω, ή πηγάδια με τουλούμπες. Τα πηγάδια υπήρχαν κυρίως στις γειτονιές χαμηλού υψόμετρου όπου οι κάτοικοι έβρισκαν νερό στα 6-8 μέτρα βάθος.

 

Ένα πηγάδι όπως είναι σήμερα
Ένα πηγάδι όπως είναι σήμερα

Μετά την απελευθέρωση του Ασβεστοχωρίου το 1912, πολλές δημόσιες βρύσες δημιουργήθηκαν στις γειτονιές. Εκεί πήγαιναν οι νοικοκυρές με τα γκιούμια τους (μεταλλικά δοχεία) να τα γεμίσουν, και όταν υπήρχε συνωστισμός έβαζαν τα γκιούμια το ένα πίσω από το άλλο για να κρατάνε τη σειρά τους. Μια από αυτές τις βρύσες η Πόποβα (του παππά Εμμανουήλ) τρέχει ακόμα, και σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων έχει την ίδια ροή νερού όπως παλιά.

 

Στην Πόποβα
Μαθητές – μέλη της Ομάδας στην Πόποβα

Υπήρχε πολύ νερό στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου που κυλούσε από τις πηγές σχηματίζοντας ρυάκια, όπως εκείνο του Πατσατζή, όπου ζούσαν και καβούρια τα οποία μάζευαν τα παιδιά.

Με την ορμή του νερού του κεντρικού ρέματος κινούνταν στην περιοχή της Αγίας Κυριακής, λίγο πριν το Ρετζίκι,  ένας νερόμυλος, απομεινάρια του οποίου σώζονται ακόμα.  Στη στροφή Φιλύρου υπήρχε ακόμα ένας νερόμυλος, ενώ το νερό έφτανε μέσω της Πολίχνης στο Δενδροπόταμο όπου κατέληγε στη θάλασσα.

Από τα λατομεία κατέβαινε ένα άλλο ρέμα το οποίο στην Αγία Κυριακή κατέληγε στο ρέμα του Ασβεστοχωρίου. Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, υπήρχαν συνολικά έξι νερόμυλοι, σ΄ αυτό το ρέμα, ερείπια ενός εξ αυτών σώζονται και σήμερα…

Ανέκαθεν η περιοχή ήταν ιδιαίτερου φυσικού κάλους, καθώς ήταν πλούσια σε τρεχούμενα νερά και βλάστηση.

 

Με τη μηχανικό της Δ.Ε.Υ.Α.
Με τη μηχανικό της Δ.Ε.Υ.Α.

Σήμερα το Ασβεστοχώρι υδροδοτείται διαφορετικά. Όπως μας είπε η μηχανικός της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Γκαλέ όταν την επισκεφτήκαμε στο γραφείο της, το νερό στην περιοχή Ασβεστοχωρίου προέρχεται από γεωτρήσεις οι οποίες υπάρχουν στις τοποθεσίες Λαττώ και Αργυρώ. Εκεί βρίσκονται και δεξαμενές όπου αποθηκεύεται το νερό. Όταν το νερό αυτό δεν επαρκεί τότε συμπληρωματικά έρχεται νερό από το Κρυονέρι (ΕΥΑΘ).

Ένα πρόβλημα είναι το δίκτυο υδροδότησης που είναι πολύ παλιό και αποτελείται από σωλήνες αμίαντου και σιδήρου. Γίνονται προσπάθειες ώστε το δίκτυο ύδρευσης να αλλαχθεί.

 

Από την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Κορδελιού
Από την επίσκεψή μας στο ΚΠΕ Κορδελιού

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Κορδελιού, όπου μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη νερού, και στην περιοχή μας και γενικότερα, και έγινε αναφορά στο πόσο πολύτιμο είναι το αγαθό που λέγεται νερό.

 Οι υπεύθυνοι καθηγητές: Κωνσταντίνος Κανελιάς, Μαρία Βάσιου.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα, Λύκειο: Εργασίες Μαθητών, Περιβάλλον. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.