Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με το βλέμμα στραμμένο στο δάσος Κουρί

 

“Κρανίου τόπο” θυμίζει το δάσος Κουρί σε ορισμένα σημεία του όπου τα κομμένα δένδρα είναι πάρα πολλά. Οι αρμόδιοι φορείς “περί άλλων τυρβάζουν”

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 1972, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να θυμόμαστε (έστω και μια μέρα) τις ευθύνες που έχουμε να προστατεύουμε τον πλανήτη και να τον παραδώσουμε όπως μας τον παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές και αν γίνεται καλύτερο, κάτι βέβαια που φαντάζει ουτοπικό.

Το παραπάνω ίσως μπορούσε πάντως να επιτευχθεί αν ο καθένας μας φρόντιζε το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω του. Εκεί που δραστηριοποιείται καθημερινά, είτε αφορά το σπίτι του, είτε την εργασία του, είτε το χώρο που καλύπτει άλλες του ανάγκες όπως τα δάση στα οποία πολλοί γυμνάζονται ή κάνουν περιπάτους.

 

Το δάσος είναι “απροστάτευτο” και ο κάθε ασυνείδητος αν θέλει το ρυπαίνει χωρίς καμία επίπτωση γι΄ αυτόν

Στο Ασβεστοχώρι είμαστε τυχεροί επειδή η κωμόπολή μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δάση: το δάσος – πάρκο της Θεσσαλονίκης το Σέιχ Σου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου είναι ιδιοκτησίες Ασβεστοχωριτών που δεν έχουν απαλλοτριωθεί και το περίφημο δάσος Κουρί, ένα από τα ελάχιστα υπεραιωνόβια δάση βελανιδιάς στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μεταβαίνουν καθημερινά σ΄  αυτό για διάφορες αθλητικές δραστηριότητες: ιππασία, πεζοπορία, ποδηλασία, τζόκινγκ, ποδόσφαιρο κ.α., απολαμβάνοντας τις φυσικές ομορφιές του.

Ευτυχώς υπάρχουν και δράσεις εθελοντισμού και προστασίας του περιβάλλοντος, όπως των μαθητών των δημοτικών σχολείων Ασβεστοχωρίου, οι οποίοι πέρσι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους καθάρισαν ένα πρωί το δάσος

Κάποιοι ασυνείδητοι όμως, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το δάσος είναι αφύλαχτο το καταστρέφουν με διάφορους τρόπους. Μια βόλτα σ΄  αυτό αρκεί για να δει κάποιος το μέγεθος της καταστροφής που υφίσταται είτε κόβοντας δένδρα, είτε ρίχνοντας μπάζα και πάσης φύσης άχρηστα υλικά.

Ίσως είναι καιρός και με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι αρμόδιοι φορείς (δασαρχείο, δήμος, εθελοντικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις) να ευαισθητοποιηθούν επιτέλους και να μεριμνήσουν για την ουσιαστική φύλαξη του δάσους Κουρί.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επίκαιρα θέματα, Περιβάλλον. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.