Ο εορτασμός των Αγίων Γεωργίου και Ακακίου

 

 

Πλήθος πιστών συμμετείχαν στην περιφορά των εικόνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτη στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης

Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, των δημοτικών αρχών, και πλήθους πιστών γιορτάστηκε ο πολιούχος του Ασβεστοχωρίου, Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και ο Άγιος Ακάκιος ο Ασβεστοχωρίτης (η εορτή του, 1  Μαΐου, φέτος ήταν τη Μεγάλη Τετάρτη).

Ο φετινός εορτασμός, των Αγίων, πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις, ανάλογες εκείνων που πραγματοποιούνταν, για τον Άι Γιώργη, μέχρι τη δεκαετία του ’70.

Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, νωρίς το απόγευμα, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός.

Το πρωί, ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το απόγευμα έγινε η περιφορά των εικόνων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ακακίου στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης, συνοδεία αλόγων του Ιππικού Συλλόγου, όπως επέβαλε το έθιμο, αλλά και μελών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων της και εκατοντάδων πιστών.

Μόλις έφτασαν οι εικόνες  στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο του Ασβεστοχωρίου, τοποθετήθηκαν στο προαύλιό του για προσκύνημα και στη συνέχεια άρχισαν οι εκδηλώσεις, με παραδοσιακά τραγούδια, και χορούς από τους συλλόγους της κωμόπολης που διαθέτουν χορευτικά τμήματα, καθώς και το κουρμπάνι.

Μετά την ολοκλήρωσή τους, ακολούθησε γλέντι με τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων, που κράτησε ως αργά το βράδυ.

Φανερά συγκινημένοι κάποιοι ηλικιωμένοι Ασβεστοχωρίτες, έλεγαν πως «η εκδήλωση, ήταν εξαιρετική και τους θύμισε παλαιότερες εποχές», και εξέφραζαν την επιθυμία, κατά τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν λαϊκά γλέντια, υπό τους ήχους των κατεξοχήν παραδοσιακών οργάνων της κωμόπολης, των ζουρνάδων…

Στους παρευρισκόμενους, προσφέρθηκε κριθαράκι με κρέας, καθώς επίσης τυρί και κρασί. Το κρέας ήταν προσφορά των κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ τα τρόφιμα, πρόσφεραν καταστήματα του Ασβεστοχωρίου, αλλά και ορισμένοι ιδιώτες. Σε όλους τους παραπάνω, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τη χειρονομία τους αυτή. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους διοργανωτές, ιερείς του ναού, και στις κυρίες που έφεραν εις πέρας το πολύωρο δύσκολο έργο του μαγειρέματος, εκατοντάδων μερίδων φαγητού, καθώς και σε όσες και όσους τις σέρβιραν.

                                                                                                                     Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Έθιμα, Εκκλησία - Θρησκευτικές Εκδηλώσεις, Επίκαιρα θέματα, Ρεπορτάζ. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.