Σύνδεσμος Φιλάθλων Ηρακλή Ασβεστοχωρίου

Από τη δεκαετία του ’60 οι Ηρακληδείς του Ασβεστοχωρίου γέμιζαν λεωφορεία και ακολουθούσαν την αγαπημένη τους ομάδα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπου έπαιζε

Ορισμένοι το αποκαλούν “μπλε χωριό” κι άλλοι “Ηρακλοχώρι”. Με τον τρόπο αυτό όσοι χρησιμοποιούν αυτούς τους χαρακτηρισμούς θέλουν να δώσουν έμφαση στον πρωτοφανή, σε σχέση με άλλες περιοχές, αριθμό φιλάθλων του Γηραιού.

Είναι άξιον απορίας για ποιο λόγο υπήρξαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες τόσοι πολλοί φίλαθλοι του Ηρακλή. Η πιο αληθοφανής εκδοχή είναι ότι οι ποδοσφαιρόφιλοι κάτοικοι του Ασβεστοχωρίου που είναι πολύ παλιό χωριό και κοντά στη Θεσσαλονίκη, το 1908 που ιδρύθηκε ο Γηραιός, ελλείψει άλλου συλλόγου στην πόλη παρακολουθούσαν τις δραστηριότητές του και έδειξαν τη συμπάθειά τους σ’ αυτόν αργότερα που ιδρύθηκαν ο Άρης και ο ΠΑΟΚ. Η συμπάθεια αυτή “μεταβιβάστηκε” κατά τις επόμενες δεκαετίες από τον… παππού στο γιο και τον εγγονό με αποτέλεσμα έναν αιώνα μετά οι Ηρακληδείς του Ασβεστοχωρίου να παραμένουν εκατοντάδες από τους οποίους οι περισσότεροι από αυτούς παρακολουθούν ενεργά τις δραστηριότητες των τμημάτων της ομάδας (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κ.α.), εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

Πανηγυρισμοί έξω από τα γραφεία μετά από κάποια επιτυχία του Γηραιού

Αξιοσημείωτο είναι ότι τώρα αλλά και παλαιότερα, οπότε η ομάδα περνούσε τη δοκιμασία της Β’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο, οι Ηρακληδείς του Ασβεστοχωρίου δεν πτοούνταν, αλλά οργάνωναν εκδρομές σε διάφορες περιοχές, όπως στην Ελασσόνα, την Αριδαία κ.α.

Φυσικά παροιμιώδεις ήταν οι εκδρομές στους τελικούς του κυπέλλου Ελλάδος στην Αθήνα, για τους οποίους γέμιζαν δύο και τρία πούλμαν ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαιναν με τα ΙΧ τους.

Ακόμη και όταν, στη δεκαετία του ’70, ήρθε οδικώς στην Ελλάδα ο Γιουγκοσλάβος προπονητής Λιούμπισα Σπάιτς, από το Ασβεστοχώρι συμπληρώθηκε πούλμαν για το μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και όταν “εγκαινιάστηκε” το γήπεδο του Ηρακλή στη Μίκρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ασβεστοχώρι συστάθηκε και ο πρώτος Σύνδεσμος Φιλάθλων Ηρακλή το 1964, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους Συνδέσμους Φιλάθλων στην Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό μετά από ορισμένα χρόνια έκανε τον κύκλο του και ολοκλήρωσε τη λειτουργία του.

Το 1999 όμως φίλαθλοί του τον ξαναδημιούργησαν και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 2011 (είχε 300 περίπου μέλη), οπότε η ομάδα υποβιβάστηκε, με το γνωστό απαράδεκτο τρόπο στη Δ΄ εθνική και τα μέλη του ανέστειλαν τη λειτουργία του μέχρι την επάνοδό της στην Α΄ Εθνική.

Νίκος Γιώτης

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αθλητισμός, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.