Στην πρωτεύουσα της Σουηδίας Στοκχόλμη πραγματοποιήθηκε προ ημερών η τρίτη επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius «Landmarks and Monuments» που υλοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν 21 εκπαιδευτικοί από 6 χώρες. Από το σχολείο Ασβεστοχωρίου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Βουδρισλής, Ζωή Δημηροπούλου, Μαρίνα Πασχάλη και Ράνια Σαλονικίδου.
Κατά την πρώτη μέρα της συνάντησης η 1η στάση έγινε στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης που είναι ένα από τα πιοδιάσημα κτίριατης Σουηδίας.
Αρχικά οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στο Δημαρχείο που είναι γνωστό για τις μεγάλες αίθουσες τελετών της, και τα μοναδικάέργα τέχνης που διαθέτει και στη συνέχεια συναντήθηκαν με την LottaEdholm, αντιδήμαρχο Παιδείας και υπεύθυνη για τα θέματα Εκπαίδευσης του Δήμου Στοκχόλμης. Η κα Edholm μίλησε για το εκπαιδευτικό σύστημα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο συντονιστής του προγράμματος κ. Brendan O’ Dwyer παρουσίασε το πρόγραμμα, τους στόχους και τα οφέλη για τους μαθητές, και της πρόσφερε το ημερολόγιο του προγράμματος με πληροφορίες, φωτογραφίες και ζωγραφιές μαθητών για τα αξιοθέατα των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η κ Δημηροπούλου δίνει στους Σουηδούς μαθητές ζωγραφιές που ετοίμασαν οι μαθητές της Δ΄2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου
Ακολούθησε επίσκεψη στο σχολείο Storkyrkoskolan που βρίσκεται στη Gamla Stan, τη μεσαιωνική πόλη της Στοκχόλμη. Με οδηγούς τους μαθητές του σχολείου οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στα γραφικά δρομάκια, τις πέτρινες πλατείες, τα «ιπποτικά» γεφύρια και τα στενά περάσματα της άριστα διατηρημένης μεσαιωνικής πόλης που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Μετά το γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου ακολούθησε ξενάγηση στο Riksdagshuset, δηλαδή στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, και κατασκευάστηκε το 1905.
Το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου Storkyrkoskolan, που βρίσκεται στο υπόγειο του σχολείου και αποτελούσε το κελάρι παλιού μοναστηριού που υπήρχε εκεί πριν χτιστεί το σχολείο, οι διοργανωτές παρουσίασαν τα εργαλεία, τα ρούχα και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι Λάπωνες. Στη συνέχεια παρέθεσαν γεύμα με εδέσματα της φυλής των Λαπώνων (καπνιστό τάρανδο, ωμό κόκκινο ψάρι, χαβιάρι κλπ.).
Τη δεύτερη μέρα οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν αρχικά το σχολείο Storkyrkoskolan που βρίσκεται στην παλιά πόλη και στη συνέχεια το σχολείο Björngårdsskolan όπου επισκέφτηκαν όλες τις τάξεις μίλησαν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, συζήτησαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας και παρακολούθησαν μια εκδήλωση με τραγούδια από όλες τις χώρες που ετοίμασαν οι μαθητές του Björngårdsskolan.
Την επομένη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νησί Skansenκαι το Skansen Park . Πρόκειται για το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου που δημιουργήθηκε το 1891 και περιλαμβάνει 150 παραδοσιακά σπίτια, κτίρια, φάρμες, εκκλησίες, σχολεία, δημαρχείο που σχηματίζουν μια «μινιατούρα» της παλιάς Σουηδίας.
Την τέταρτη μέρα όλες οι αντιπροσωπείες πήραν το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο από τη Στοκχόλμη που είναι από τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όσο και από τη φιλοξενία και την φιλικότητα των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η άριστη οργάνωση των σχολείων, η θερμή υποδοχή και η φιλοξενία που πρόσφεραν, η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, η αξιοποίηση της δημιουργικότητας των παιδιών στα εργαστήρια ραπτικής, ξυλοκοπτικής, αναγνωστήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής, χορού κλπ. Τα δύο σχολεία, αν και στεγάζονταν σε παλιά κτίρια, κάλυπταν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τόσο σε υλικοτεχνολογική υποδομή (διαδραστικοί πίνακες σε κάθε τάξη, υπολογιστές, laptop, tablet) όσο και σε βοηθητικούς χώρους όπως εργαστήρια, τραπεζαρία και κουζίνα για την παρασκευή του φαγητού, βιβλιοθήκες κλπ. Μια άλλη ευχάριστη στιγμή ήταν όταν οι Σουηδοί μαθητές τραγούδησαν στη σκηνή του σχολείου το τραγούδι της Ελ. Παπαρίζου «Number One” που κέρδισε στην Eurovision και όλη η αίθουσα χτυπούσε παλαμάκια στον ελληνικό ρυθμό και η ελληνική αποστολή χόρευε.

Οι τέσσερις εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου με τις ελληνικής καταγωγής μαθήτριες που τους ξενάγησαν στο σχολείο Björngårdsskolan
Αναπάντεχη έκπληξη για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς αποτέλεσε η συνάντησή τους με μια παλιά τους μαθήτρια. Οι Σουηδοί είχαν επιλέξει 2 παιδιά για κάθε αποστολή τα οποία θα γίνονταν οι οδηγοί τους και θα τους ξεναγούσαν στο σχολείο. Για τους Έλληνες είχαν διαλέξει δύο μαθήτριες της Δ΄ τάξης ελληνικής καταγωγής, την Ιουλία και την Αναστασία. Η Αναστασία όμως δεν ήταν μόνο ελληνικής καταγωγής, αλλά και μαθήτρια της κας Πασχάλη, όταν φοιτούσε πριν 2 χρόνια σε σχολείο των Πεύκων (Ρετζικίου). Η συνάντηση αυτή έδωσε σε όλους μεγάλη χαρά και αποτέλεσε θέμα συζήτησης από όλους τους εκπαιδευτικούς.