Επιμορφωτική Συνάντηση Comenius στην Πορτογαλία

 

Τα μέλη των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη συνάντηση, κατά την επίσκεψή τους στην πορτογαλική βουλή

Στη Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε από 7-11 Νοεμβρίου η δεύτερη επιμορφωτική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius «Landmarks and Monuments» (Oρόσημα και Μνημεία), που υλοποιεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 εκπαιδευτικοί από 6 χώρες. Από το σχολείο Ασβεστοχωρίου συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Νίκος Βουδρισλής,  Αναστασία Ροδίου, Όλγα Ρουμελιώτου και Ευγενία Τσόκου.

Η συνάντηση ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα με επίσκεψη στη Βουλή της Πορτογαλίας. Οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν αρχικά με τον Mesa da Comissao, βουλευτή και πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό. Ο κ. Comissao μίλησε για τη λειτουργία της Επιτροπής και την εκπαιδευτική πολιτική της Πορτογαλίας, και στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των εκπαιδευτικών και συζήτησε για μια ώρα περίπου μαζί τους.

Η πρόεδρος της πορτογαλικής Βουλή καλωσορίζει τους εκπαιδευτικούς

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην αίθουσα της Βουλής όπου συνεδριάζει η Επιτροπή για την Εκπαίδευση

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στη Βουλή και συνάντηση με την πρόεδρό της Assuncao Esteves, η οποία στο χαιρετισμό της τόνισε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που δίνουν την ευκαιρία στους ευρωπαίους πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο της Βουλής και στη συνέχεια μετάβαση με λεωφορείο στο Τομάρ, μια πόλη που βρίσκεται 135 χλμ βορειοανατολικά της Λισαβόνας. Εκεί, ο δήμαρχος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι μαθητές του σχολείου, περίμεναν τους εκπαιδευτικούς στο Δημαρχείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της,  για να γίνει έπαρση των σημαιών των 7 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στη συνέχεια ο δήμαρχος δέχτηκε τους εκπαιδευτικούς στην αίθουσα συνεδριάσεων, τους καλωσόρισε στο Τομάρ και τους ευχήθηκε καλή διαμονή.

Μαθητές του σχολείου σχηματίζουν τα χρώματα της ελληνικής σημαίας υπό τους ήχους του «Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη

Μαθήτρια από το σχολείο του Τομάρ κρατάει ζωγραφιά με το Λευκό Πύργο. Οι μαθητές της Α΄1 και Στ΄2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου είχαν ετοιμάσει ζωγραφιές με μνημεία της Θεσσαλονίκης για τους μαθητές του σχολείου της Πορτογαλίας τις οποίες παρέδωσαν οι δασκάλες τους

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το σχολείο Τemplários Elementary School όπου ο αντιδήμαρχος της πόλης ύψωσε στην αυλή του σχολείου τη σημαία του προγράμματος και στη συνέχεια οι μαθητές (4-10 χρονών) σε μια πολύ ωραία εκδήλωση σχημάτισαν τη σημαία της κάθε χώρας υπό τους ήχους αντιπροσωπευτικής μουσικής, ενώ παρουσίασαν διάφορα  δρώμενα που συμβόλιζαν την συνεργασία και τη φιλία των ευρωπαϊκών χωρών. Το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Santa Iria school που ανήκει στο ίδιο σχολικό συγκρότημα και είναι για μαθητές από 10 έως 15 ετών. 

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μοναστήρι της  Alcobaça, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη και είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Nazaré, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στις ακτές του Ατλαντικού, που θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες της Πορτογαλίας. Η περιοχή είναι γνωστή ακόμη για τις παραδοσιακές φορεσιές που φορούν οι ψαράδες κάτοικοί τους και οι σύζυγοι τους, οι οποίες φορούν παραδοσιακή μαντίλα και κεντημένες ποδιές πάνω από τις επτά φανελένιες φούστες τους.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου όλες οι αντιπροσωπείες πήραν το δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας βιώσει αυτές τις λίγες ημέρες την πανευρωπαϊκή και διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η υποδειγματική οργάνωση της συνάντησης με συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου αλλά και η φιλοξενία που προσέφερε ο Δήμος Tomar και ο Οργανισμός Τουρισμού.

Αυτή η εγγραφή καταχωρήθηκε στην κατηγορία Εκπαίδευση, Επίκαιρα θέματα. Προσθέστε στα αγαπημένα το μόνιμο σύνδεσμο. Παρακολουθήστε κάθε σχόλιο εδω με το RSS feed της καταχώρησης. Τόσο τα σχόλια όσο και η ιχνηλασία σεν επιτρέπονταιPowered by WordPress.